Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sokféle aprósütemény, hagyományos ünnepi desszert készül ilyenkor a konyhában, de mindig vannak újdonságok is, amelyek színesítik, gazdagítják az amúgy sem egysíkú édességrepertoárt.

Van egy réges-régi Toszkánából származó karácsonyi sütemény, amelyet Sienában sütöttek először. Egy alapvetően finomra őrölt mandulából, tojásfehérjéből és cukorból készített aprósütemény, ami ricciarelli névre hallgat. Kis kerek süteményekről van szó, amelyeket kívülről kissé repedezetten vastag porcukorréteg borít. Olyanok, akár a mini hógolyók. Bor, tea vagy kávé mellé is ideálisak, ráadásul hosszú ideig tárolhatók. Ha nem fogyna el karácsonykor, még a két ünnep közötti időszakban is lehet majszolni.

 

Mintha aprócska hógolyók lennének – így indul a sütőbe az ünnepi ricciarelli
Mintha aprócska hógolyók lennének – így indul a sütőbe az ünnepi ricciarelli

 

Ez a nagyszerű sütemény adta az ötletet a konyhából származó ajándékként is tökéletes süteményhez, ami nálam azért jelentősen átalakult – nem is nevezném ricciarellinek, inkább illene rá a havas csokoládégolyó elnevezés. Hasonló süteményeket illetnek pöfeteg névvel is, mert valóban mutat némi hasonlóságot ezzel a gombával.

 

A sok finom alapanyagból kerekedik a sütemény
A sok finom alapanyagból kerekedik a sütemény

 

Az én változatomra akár duplán csokoládés jelző is illene, mert nem csupán igazi jóféle csokoládé, de még kakaópor is került a tésztájába. Itt azonban nem álltam meg, és ünnepi ízekkel is gazdagítottam. Mandula, dióféle ugyan egyáltalán nem került bele, szárított amerikai tőzegáfonya (közkeletű nevén vörös áfonya), kandírozott narancshéj és egy kevés narancsvirágvíz azonban igen.

 

A kakaó, a csokoládé, a vörös áfonya és a kandírozott narancshéj teszik ellenállhatatlanná ezt az apróságot
A kakaó, a csokoládé, a vörös áfonya és a kandírozott narancshéj teszik ellenállhatatlanná ezt az apróságot

 

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, mégis nagyon látványos, aromás és ellenállhatatlanul finom apróság. Nem kell nyújtani, csupán apró golyóbisokká gömbölyíteni, aztán porcukorban meghempergetni, és alacsony hőmérsékleten kisütni. Frissen is nagyon ízletes, de jól záródó dobozban is tárolható, kis celofánzacskókba porciózva pedig akár ajándékozható is!

Különleges ricciarelli, avagy havas csokigolyók aromás gyümölcsökkel

 

A készítése nem bonyolult, ajándéknak is tökéletes finomság!
A készítése nem bonyolult, ajándéknak is tökéletes finomság!

 

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:
15 dkg süteményliszt
½ mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
12 dkg porcukor + 5 dkg a hempergetéshez
1 db közepes méretű egész tojás
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 csapott evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
7 dkg vaj
5 dkg finomra aprított szárított vörös áfonya (amerikai tőzegáfonya)
5 dkg finomra aprított kandírozott narancshéj
1 evőkanál narancsvirágvíz (nagyáruházakban, fűszerüzletekben beszerezhető)

Elkészítés: A szárított gyümölcsöket egészen finomra aprítottam. A csokoládét kockákra tördeltem.
A lisztet a sütőporral, kakaóporral és a sóval egy kis tálban alaposan elkevertem.
A csokoládét a vajjal egy kis lábosban felolvasztottam. Amíg hűlt, az egész tojást 12 dkg porcukorral fehéredésig kevertem, majd hozzáadtam az olvasztott vajas csokoládét, majd a narancsvirágvizet, és folytattam a keverést. Apránként hozzáadagoltam a lisztes keveréket. A homogén csokoládés masszából kivettem az elektromos habverőt, és egy fémkanállal beleforgattam a szárított gyümölcsöket. Szép fényes, nagyon csokoládés tésztát kaptam. Frissen tartó fóliával lefedve 15-20 percre betettem a hűtőszekrénybe.
Amíg pihent, 5 dkg porcukrot tálba szitáltam, 2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítottam, a sütőt pedig 160 fokra előmelegítettem.

 

Frissen a sütőből – már csak hűlnie kell
Frissen a sütőből – már csak hűlnie kell

 

A tésztából nedves kézzel nagyobbacska cseresznye nagyságú golyóbisokat gömbölyítettem. Mindegyiket megforgattam a porcukorban, és így rakosgattam egymástól tisztes távolságra az előkészített tepsire.
12-15 perc alatt megsütöttem, rácson hagytam hűlni.

Nem kell tartani attól, hogy a cukorréteg elillan sütés közben, mert ezt a süteményt valóban alacsony hőmérsékleten kell inkább szárítani, mint sütni.

 

Frissen, de másnap is nagyon finom – sőt akár egy hétig is tárolható jól záródó dobozban
Frissen, de másnap is nagyon finom – sőt akár egy hétig is tárolható jól záródó dobozban

 

Nagyon csokoládés, aromás és igen finom aprósütemény. Sütés közben a golyóbisok kicsit terebélyesednek, így alakul ki jellegzetes, repedezett felszínük. Olyanok lesznek, mintha hóban hempergette volna őket az ember.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.