Nagyon szeretem a halat. Melyek azok a fajták, amelyek fogyasztása nem ajánlott a fogyókúra alatt? És melyek a legjobbak táplálkozási szempontból? És miért egészséges a hal?
Minden fajta hal fogyasztása ajánlott, akár az egészséges táplálkozásról, akár a testsúlycsökkentésről van szó. A lényeg az elkészítési módban és a mennyiségben rejlik. Mivel a halhús igen könnyen emészthető és magas a fehérjetartalma, bárki számára (aki nem allergiás rá!) megfelelő. A zsír mennyisége attól függ, hogy az édesvízi vagy a tengeri hal tenyésztett vagy vadon fogott típusát szeretnénk elkészíteni. A tenyésztett halak mindig zsírosabbak, mint vadon élő társiak. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy koleszterint is tartalmaznak - 40-90 mg/ 100 grammban - adott haltól függően.
Zsírosabb halak: ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering, szárazabb húsú fehér busa, amur, süllő, tőkehal, heck. A halolaj kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, melyek élettani szempontból rendkívül jelentősek. A halhúsnak elsősorban az A- és D-, B1- és B2-vitamintartalma, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős.
Elkészítéskor törekedjünk a zsiradék nélküli elkészítési módokra, de fűszert, zöldségféléket bátran használjunk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.