Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Már az ókori rómaiak is megmondták, hogy az étkezést tojással kell kezdeni. Sőt, olykor érdemes azzal folytatni és befejezni is. Nem főtt tojáshegyeket kell elpusztítani, csupán érdemes a tojást - mint alapanyagot - felhasználni.

A tojásfogyasztást az elmúlt évtizedben alaposan visszavetette az a ma már idejét múlt nézet, miszerint a tojás egészségtelen a benne található koleszterin miatt. Az igazság az, hogy a tojás mértékkel fogyasztva nagyon jó tápanyag, és a háziasszonyok tudják csak igazán, hogy olykor életmentő.

A tojásos ételek egyik nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthetőek. Egy-egy doboznyi tojás szinte minden háztartásban fellelhető, s ha van tojás, akkor rögvest van leves, előétel, főétel, feltét vagy desszert.

Alapétel a rántotta: tartalmas, gyors és rengeteg módon variálható
Alapétel a rántotta: tartalmas, gyors és rengeteg módon variálható

A tojást legtöbbször főzve, egyben fogyasztjuk. Így kerül a reggelizőasztalra, illetve a húsvéti menüsorba is leggyakrabban így illeszkedik. Pedig a tojásnak ezernyi felhasználási módja van. A tojásból készíthetünk gazdag vagy épp minimalista omlettet. A gazdag verzióba tehetünk sült zöldségeket, szalonnát, húst, sajtot, a minimalista omlettet csupán egy kevés zöldfűszerrel hangolva készíthetjük. Az omletten kívül készülhet rántotta, ami igazi férfimentő étel. Sokféle formában és elkészítésben ismert, de a klasszikus, kevés édes pirospaprikával megszórt, cseppet még rezgő tetejű rántotta szinte felülmúlhatatlan.

A félig főtt kemény tojás vagy lágytojás is tökéletes reggeli, mondjuk forró pirítóssal :)
A félig főtt kemény tojás vagy lágytojás is tökéletes reggeli, mondjuk forró pirítóssal :)

A főtt, sütött tojások mellett készíthetünk különféle fokozataiban lágy tojást, buggyantott tojást. A kész rántottát tölthetjük melegszendvicsbe, vagy tükörtojással koronázhatjuk a kész szendvicsünket, amit a franciák csak croque madame-nak neveznek. A tojást tölthetjük, is vagy könnyedén készíthetünk belőle tojáskrémet, pástétomot, tojássalátát. A kenyerünket megmárthatjuk elhabart tojásba, s süthetünk belőle bundáskenyeret.

A tojással, tojásból készített reggelik sorába beletartoznak még az omlett nemzetközi formái is: a frittata és a spanyol tortilla, amelyek általában valamilyen zöldséggel készülnek. Könnyedebb vonalon mozogva a különféle salátáinkat gazdagíthatjuk egy-egy főtt tojással, vagy akár a tojás felhasználásával készíthetünk hozzájuk majonéz-alapú öntetet is.

Salátákat is gazdagíthatunk főtt tojással
Salátákat is gazdagíthatunk főtt tojással

A reggelire készített tojások java felhasználható feltétként, például egy gyors főzelékhez. Ha van időnk és mégis tojásos feltétre vágyunk, akkor készíthetünk skót tojást, ahol a főtt tojást kolbásztöltelékkel öleljük körbe, és az így kapott golyóbist sütjük ki. Tartalmas feltét.

A tojással készített levesek legismertebb formája az úgynevezett savanyú tojásleves vagy más néven rántott leves. Az ínséges időkre tökéletes leves betegápoláskor is jól jön. A gyomorrontással küzdő, legyengült családtagjaink felépüléséhez kínált ételek sorába szinte biztosan bekerül egy jó savanyú tojásleves. A tojásleves receptje családonként változik, de annyi bizonyos, hogy két jól elkülöníthető válfaja van: az, ahol a levesbe került tojást rögvest elkeverik, illetve, ahol hagyják, hogy a tojás egyben főjön bele a levesbe. Ez utóbbit nevezzük buggyantott tojásnak. Ezt a fajta tojást más levesek betéteként is felhasználhatjuk. Ezen kívül a levesekbe tehetünk előre megfőzött tojás is, elegánsabb levesek esetén akár fürjtojás is kerülhet az ételbe.

Nem csak a tojáslevesbe kerülhet tojás, hanem keményre főtt tojással is gazdagíthatjuk a leveseket
Nem csak a tojáslevesbe kerülhet tojás, hanem keményre főtt tojással is gazdagíthatjuk a leveseket

A főételek esetén a tojás legtöbb esetben alapanyagként kerül szóba. Egy-egy könnyen elkészíthető fogásnál jó ha tudjuk, hogy a hűtőnkben rejtezik egy doboz tojás. A tojásos ételek közül a legismertebb a tojásos nokedli, ahol szintén létkérdés, hogy van-e elég tojásunk, de egy egyszerű lecsót is könnyedén besűríthetünk és laktatóbbá tehetünk néhány elhabart tojás hozzáadásával. A tojás nem csak ízéért fontos összetevő, hanem azért is, mert főzés, sütés közben segít összetartani, egybefogni az ételt. Sok esetben csupán erre a képességére van szükségünk. Egy töltelék vagy csőben sütött étel esetében jó, ha a tésztát körülölelő szaftban van tojás, hiszen így sokkal jobban összeáll az étel.

Szinte minden süteménybe kell tojás
Szinte minden süteménybe kell tojás

A desszertek terén szinte megkerülhetetlen a tojás. Ha van tej, tojás és liszt, akkor már készülhet is a palacsinta. A piskótákhoz, kevert süteményekhez szintén elengedhetetlen, és egy jóféle házi puding, sodó vagy creme brulée elkészítése sem megoldható tojás nélkül. A kelt tészták egy részéhez is használunk tojást, főleg a sárgáját. Ettől lágyabbá, ízesebbé, gazdagabbá válik a tészta, a fehérjéből pedig könnyedén készíthetünk habcsókot vagy az ausztrálok nagy kedvencét, Pavlovát.

Creme brulée, a nagy kedvenc - tojás nélkül elképzelhetetlen
Creme brulée, a nagy kedvenc - tojás nélkül elképzelhetetlen
Manchego

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 bögre alaplé
5-6 tojás
Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg ementáli

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom és egy kevéske Tabasco-szószt engedek bele. Fedő alatt, takarékon hagyom megfőni.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a kifőtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm egy-egy felütött tojással. Picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt ementálival.
Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.

Krumplis tortilla

Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
6 tojás
friss rozmaring

Elkészítés: A krumplikat megpucolom, enyhén sós vízben, fedő alatt megpárolom. Eközben a hagymát apróra vágom, és egy nagyobb, csak fémből készült serpenyőben olajon megdinsztelem. A kész krumplit szűrőbe borítom, hagyom, hogy kicsit párologjon, majd közepes vastagságú szeletekre vágom. A hagymás olajra rádobom a rozmaringot, kicsit megfuttatom, majd a krumplik következnek, végül a cseppet sózott elhabart tojással nyakon öntöm. Közepes lángon sütöm, amíg a tojásnak már csak a teteje folyós. Ekkor a bekapcsolt grillráccsal üzemelő sütőbe tolom a serpenyőt, és a hőfoktól/grillrácstól függően addig sütöm, amíg meg nem szilárdul az omlett, és kicsit meg nem színesedik.
Fűszeres tejföllel kínálom.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.