Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Húsvét

11 tipp a Nébih-től, hogy betegség nélkül megússzuk a húsvétot

húsvéti tojások a hűtőben
Közeleg a húsvét, ezért nem árt betartanunk néhány szabályt, ha ép gyomorral szeretnénk megúszni az ünnepet. A Nébih szakemberei összeállítottak egy listát, mire figyeljünk a húsvéti ételek készítésénél és hogyan tároljuk azokat.

Ha szeretnénk elkerülni az ételmérgezést és a gyomorrontást, a húsvéti ételkészítést úgy tervezzük meg, hogy a hozzávalókat és az elkészült ételeket is biztonságosan tudjuk tárolni - hívja fel a figyelmet a Nébih. Íme 11 tipp a szakemberektől az idei ünnepre.

1. A húsvét klasszikus étele a főtt füstölt sonka. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges baktériumokat. Főzés után már hűtve kell tárolni.

2. A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni.

3. Az egyéb húsvéti finomságok alapanyagait az előírt hőmérsékleten és körülmények között tároljuk. A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűteni kell (+5 oC alatt).

4. A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy a hűtőszekrényben se érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.

5. Nyers hús szeleteléséhez használjunk külön vágódeszkát és kést. A nyers hús előkészítése után mossunk kezet, mosogassuk el a nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!

6. A felhasznált zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg.

7. A tojásos, húsos ételeket alaposan süssük-főzzük át, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75 °C felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!

8. A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. A forralás elpusztítja a baktériumokat.

9. A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe.

10. Romlandó ételt, süteményt 2 óránál tovább ne tároljunk szobahőmérsékleten. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak!

11. Ne felejtsünk el kezet mosni munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.