Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Alapételek

Így lesz sűrű és eszméletlen finom a gulyásleves – a nagyi is így csinálta!

Gulyásleves házi csipetkével
A gulyáslevest kezdetben a marhapásztorok, vagyis a gulyások főzték ráérősen, bográcsban, a pusztában rendelkezésükre álló kevés hozzávalóból. Mára már szerepel a világ 100 legismertebb étele között, 2017 óta hivatalosan is hungarikum lett. Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Hozzávalók

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével” – írta egykor Gundel Károly vendéglős. Az idők folyamán került bele leveszöldség, zöldpaprika és paradicsom is, hogy laktatóbb legyen. Eredetinek tekinthető recept nem létezik, lényegében mindenki az otthon tanultak szerint, a saját ízlésének megfelelően variálva készíti. Bográcsban és fazékban egyaránt finom és sűrű lesz, ha a jó minőségű alapanyagokat türelmesen hagyjuk puhulni a rántás nélküli paprikás lében.

Hús

A neves szakácskönyvírók közül Zilahy Ágnes a felsálat, Magyar Elek a marha többféle részét ajánlja, így a vesepecsenyét, egyes belsőségeket (például májat), a csülköt és a bőrös pofahúst. Az otthoni főzéshez marhalapockát és lábszárt érdemes venni, vagy bízzuk magunkat a hentesre, és kérjünk tőle jófajta gulyáshúst.

Tipp: a marhahúst lecserélhetjük sertésoldalasra és szűzpecsenyére.

A gulyásleves 2017 óta hivatalosan is hungarikum / Fotó: Shutterstock
A gulyásleves 2017 óta hivatalosan is hungarikum / Fotó: Shutterstock

Zsiradék

Legjobb a mangalicazsír, vagy ha kiolvasztunk füstölt szalonnát, és szükség esetén adunk hozzá még egy kis zsírt.

Zöldségek

A legjobb, ha kiváló minőségű hazai zöldségeket használunk, például makói hagymát, cecei paprikát, szentesi paradicsomot, valamint nem szétfövő – A vagy B jelölésű – burgonyát.

Tipp: hagymából elegendő a hús kb. 20%-a, petrezselyemgyökérből feleannyi kell, mint sárgarépából, a krumpli pedig ne legyen több, mint a hús mennyisége.

Bográcsban és fazékban elkészítve is  mennyei! / Fotó: Shutterstock
Bográcsban és fazékban elkészítve is mennyei! / Fotó: Shutterstock

Fűszerek

A gulyáslevest hagyományosan szegedi vagy kalocsai édes-nemes paprikával, fokhagymával, köménymaggal, sóval, borssal és tetszés szerint babérlevéllel, zellerzölddel ízesíthetjük.

Csipetke

10 dkg lisztet mélytányérban összekeverünk 1 db tojással és pici sóval, simára gyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Végül apró darabokat csipkedünk bele a kész levesbe.

Elkészítés

Pörköltalapot készítünk a zsiradékon megpirított, pirospaprikával megszórt hagymából, majd rádobjuk a húst és megpirítjuk. Köménnyel, sóval, fokhagymával ízesítjük, és kevés vízzel felöntve majdnem puhára pároljuk. Ezután zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt leveszöldséget és burgonyát. Tovább pirítjuk, amíg a burgonya üvegesedni kezd, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Végül megfűszerezzük, és az egészet puhára főzzük.

Tipp: Sokkal jobban kijönnek az ízek, ha a felöntéshez lágy (szűrt) vizet használsz. Ha nincs szűrőkancsód, forrald fel a szükséges mennyiséget, majd hűtsd le.

Friss kenyérrel tálalva nagyon kiadós fogás!
Friss kenyérrel tálalva nagyon kiadós fogás!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.