Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Karácsony

13 omlós linzer karácsonyra, a lekvárostól a puncsos-kakaósig

Egyet felelősségünk teljes tudatában kijelenthetünk: nincs karácsony linzer nélkül! Lehet klasszikus barackrekváros, dióval szórt vagy dióhabos, kókuszos vagy puncskrémes, sőt, akár rizslisztből készült gluténmentes is, valójában mindegy, csak bőven jusson belőle mindenkinek. Összeszedtünk 13 csodafinom linzer receptet, hogy mindenki találjon kedvére valót!

A linzer elmaradhatatlan eleme a karácsonyi desszert kínálatnak. Kicsit aprólékos ugyan az elkészítése, sőt sokak szerint egyenesen pepecs munka, de tökéletesre készíteni messze nem lehetetlen! Íme néhány trükk, amivel kárpázatos omlós lesz a tészta.

Így lesz puha és omlós a linzer

A linzertészta omlóssága az alapanyagok minőségétől és azok arányától függ: 1 darab tojáshoz 10 dkg cukrot, 20 dkg vajat és 30 dkg lisztet használjunk (1:2:3 arány). Ne tegyünk a tésztába porcukrot, mert attól porlik, illetve vajat vagy zsírt válaszunk zsiradékként, semmiképp se margarint. Az alaptésztát tovább gazdagíthatjuk tojássárgájával és tejföllel, amelyek segítenek, hogy jobban összeálljon a tészta. De végig vigyázni kell az arányokra!

Az omlós tésztáknál nagyon fontos, hogy mindig hideg alapanyagokkal dolgozzunk. Így, ha igazán jó végeredményt akarunk, ne csak a vaj legyen jéghideg, de a liszt, a tál, és a cukor is! Minden mehet az előkészítés előtt néhány órára a hűtőbe.

Ha tehetjük, gyúrópálcás robotgéppel állítsuk össze a linzertésztát, mert ha a kézmelegtől vaj megolvad, a liszt beszívja a zsiradékot, és nagyon törékeny lesz a tésztánk. Ne ijedjünk meg, ha a keverőtálban csak morzsalékot találunk: deszkára borítva 2 perc alatt egynemű tésztává gyúrható. Ha nincs robotgépünk, fontos, hogy szupergyorsan dolgozzunk, a melegedést elkerülendő. Csak kevés gyúrásra van szükség - inkább marandjanak benne apró vajdarabkák, mint, hogy túlgyúrjuk a linzertésztát!

Ha összeállt a tésztánk, formáljunk gombócot belőle, és folpackba bugyolálva - hogy ki ne száradjon - minimum fél, maximum egy órára tegyük a hűtőbe. Nem kell egész éjszakára!

Nagyobb adag linzert is készíthetünk

Ha nagyobb adagot készítünk, akkor inkább több, kisebb gombócot szakítsunk a tésztából, a többit tegyük vissza. Enyhén lisztezett deszkán, kb. 5 milliméter vastagra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákkal szaggassuk. Ne szöszöljünk sokáig, ne melegedjen, olvadjon a tészta. A tepsibe sütőlapáttal, óvatosan pakoljuk be a kiszaggatott sütiket - sütőpapír, vagy plusz alázsírozás, lisztezés nem szükséges!

Az omlós linzer 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsül. Ha kezd a tésztakorongok halványsárga színe rózsaszínbe hajlani, készen is van! Semmiképp ne süssük aranybarnára, mert akkor kiszárad, és nem omlós lesz, hanem inkább törékeny.

Ha kisült az aprósütemény, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, majd ugyanúgy, mint a bepakolásnál, sütőlapáttal és óvatosan vegyük ki a tepsiből. Ezután tölthető tetszőleges töltelékkel - ettől puhul majd meg igazán! Fémdobozban hetekig eláll - de csak akkor van esélye, ha gondosan eldugjuk a család elől!

És most következzen néhány zseniálisan finom omlós linzer recept

1. A TÖKÉLETES LINZER (ALAPRECEPT) >>>

A tökéletes linzer receptje
A tökéletes linzer receptje


2. LEKVÁROS FÉLHOLDAK >>>

Lekváros félholdak készítése
Lekváros félholdak készítése


3. FENYŐFÁS LINZER >>>

Fenyőfás linzer recept
Fenyőfás linzer recept


4. MANDULÁS-LEKVÁROS LINZER >>>

Mandulás-lekváros linzer receptje
Mandulás-lekváros linzer receptje

5. PUNCSOS-KAKAÓS LINZER >>>

Puncsos-kakaós linzer recept
Puncsos-kakaós linzer recept


6. DIÓHABOS LEKVÁROS LINZER >>>

Dióhabos-lekváros linzer recept
Dióhabos-lekváros linzer recept

7. HAGYOMÁNYOS DIÓS LINZER >>>

Hagyományos diós linzer recept
Hagyományos diós linzer recept

8. LINZERCSIGA EGYSZERŰEN >>>

Linzercsiga egyszerűen készítve
Linzercsiga egyszerűen készítve


9. GLUTÉNMENTES ZABPELYHES MINILINZER >>>

Gluténmentes-zabpelyhes minilinzer recept
Gluténmentes-zabpelyhes minilinzer recept


10. KÁVÉS LINZER recept >>>

Kávés linzer recept
Kávés linzer recept

11. KÓKUSZPUDINGos TÖLTÖTT LINZER >>>

Kókuszpudingos töltött linzer recetpje
Kókuszpudingos töltött linzer recetpje

12. GLUTÉNMENTES lekváros LINZER >>>

Gluténmentes lekváros linzer
Gluténmentes lekváros linzer

13. DIÓHABBaL TÖLTÖTT RUDACSKÁK (FŐISPÁN) >>>

Dióhabbal töltött linzerrudak (Főispán)
Dióhabbal töltött linzerrudak (Főispán)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.