Kapros tökfőzelék virslivel
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Epres blondie
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Körömpörkölt csülökkel
Csupacsokis brownie
Karácsony

Szilveszteri lencseleves, a káposztától és a füstölt hústól lesz laktató étel

Így készül a szilveszteri lencseleves káposztával és füstölt hússal /Fotó és recept: Vidék íze magazin
A lencse nem hiányozhat a szilveszteri, ünnepi asztalról, hiszen a néphagyomány szerint ha eszünk belőle, bőséget, szerencsét hoz számunkra az új esztendőben. A lencséből szerencsére sokféle étel készülhet, mi most egy fantasztikus, tartalmas leves receptjét mutatjuk meg!

A lencse nemcsak szerencsehozó élelmiszer, hanem rendkívül egészséges is. A lencsének magas a fehérjetartalma és gazdag ásványi anyagokban. Található benne kalcium, foszfor, magnézium, vas és kálium is. A hüvelyesek, köztük a lencse is, nagyon jó hatással vannak az egészségünkre, így fogyasszuk bátran leves, főzelék, saláta, pástétom vagy akár burger formájában is.

Így készül a szilveszteri lencseleves káposztával és füstölt hússal /Fotó és recept: Vidék íze magazin
Így készül a szilveszteri lencseleves káposztával és füstölt hússal /Fotó és recept: Vidék íze magazin

Ha maradnál a klasszikus ízeknél, készítsd el szilveszterre a lencselevest káposztával és füstölt hússal, ugyanis mennyeien finom, laktató újévi fogás!

Így készül a lencseleves káposztával és füstölt hússal

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 1 db kisebb első csülök vagy kb. 50 dkg füstölt tarja vagy comb
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 1-1 db sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 nagy cikk zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab erőspaprika
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1/2 kk. őrölt római kömény
  • 1 db csilipaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1-2 ek. rizsliszt (vagy búzafinomliszt)
  • bors

Elkészítés:

  1. Hideg vízben felrakjuk főni a húst, dobunk mellé babérlevelet, egész vöröshagymát. Ha már puha, kivesszük a léből, felkockázzuk.
  2. A levet minél jobban lezsírozzuk. Visszarakjuk a húst az átszűrt lébe. Megy hozzá a lencse, a fűszerek, a feldarabolt csili, elkezdjük főzni. Tíz perc múlva beletesszük a szükség szerint átmosott-átvágott savanyú káposztát.
  3. Újabb tíz perc múlva hozzáadjuk a nagyon kicsi kockákra vágott leveszöldségeket is. Ha kevés a leve, akkor vizet öntünk hozzá, de csak annyit, hogy jó sűrű maradjon az étel.
  4. A csülök főzőlevéről leszedett zsíron (egy-két evőkanálnyin) megpirítjuk a zúzott fokhagymát, rászórjuk a lisztet, azzal is kicsit pirítjuk. Végül besűrítjük vele a levest.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.