Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A narancs a karácsony legmeghatározóbb gyümölcse, hiszen szinte minden fogáshoz és italhoz használhatjuk, de dekorációnak és illatnak sem utolsó. Nézzük, mi mindent lehet készíteni belőle!

Nincs olyan fogás a konyhában, amihez ne lehetne narancsot tenni, mi szeretjük az összeset, most a kedvenceinket válogattuk össze.

A narancsos levesek

A narancs íze jól harmonizál a sütőtökkel és a sárgarépával is is.
A különleges narancsos libalevest többször ajánlottuk már, biztosan minden libarajongó kipróbálta, igazán különleges finomság. Édes, hideg narancslevest viszonylag egyszerű gyártani, egy kicsit „mosogatásigényes” ugyan, de idén karácsonykor kiválthatjuk ezzel a halászlét. Narancslevest készíthetünk banánnal, de akár mélyhűtött szederrel is.

 

A narancs nagyon jól megy a sütőtökhöz és a sárgarépához is
A narancs nagyon jól megy a sütőtökhöz és a sárgarépához is

 

Narancs főételben

A pármai sonkás saláta naranccsal megállja a helyét minden olyan ebéden vagy vacsorán, ahol fontosak a jó alapanyagok és az egészséges táplálkozás. A klasszikus oldalas is különlegessé tehető az ünnepi alkalmakra, ha gyümölccsel és mondjuk sörrel pároljuk, kiemelve így a megszokott ízvilágból
A narancsmártás is sokat dobhat a húsos fogásokon, kipróbálhatjuk akár borjúlábszárral vagy karácsonyi töltött kacsával is. Karácsonykor a halak is fontosabb szerephez jutnak, mandulával és naranccsal a ponty is ünnepibb fogás lehet, de bárányhússal is megemlegetjük az ízét Narancsos csirkemellből rengeteget találtok itt nálunk a Mindmegettén, de nem szűkölködünk narancsos sertésreceptekben sem.

 

Kacsamell filézett naranccsal és narancsmártással
Kacsamell filézett naranccsal és narancsmártással

 

Narancsos desszertek

A narancshéj - a citromhéjhoz hasonlóan - szinte elmaradhatatlan a süteményfélékből. Az egyszerű cukrozott narancshéj karácsony táján rengeteg finomságot feldob. Mindenféle édesség és persze muffin készíthető az édes narancs segítségével, és karácsonyra készíthetünk narancsos aszpikot, amit szépen lehet díszíteni, különleges és finom is. Már a leveseknél is említettük, hogy a narancs és a répa jó barátok, így van ez a répatortánál is.

Narancsból gyors pohárkrémeket is készíthetünk, olyannyira egyszerű, hogy kezdőknek is bátran ajánljuk.

A narancslekvár ajándéknak is remek, mutatós, különleges és finom. Jó hosszan kell főzni, viszont finomságok hosszú sorához felhasználhatjuk, a teljes listát itt találjátok.
 

Narancsos italok

Készíthetünk a narancs segítségével isteni forró italokat alkohol nélkül, például naracsos forró csokit, de a forró italok persze alkohollal sem az utolsóak, ezekhez is sok esetben illik a narancs: a narancspuncs, esetében maga a narancs a főszereplő, de kávés változatban is kipróbálhatjuk. Nem kell más, mint alkohol, narancs, víz és kristálycukor, és már készíthetjük is a narancslikőrt. Ittatok már narancsbort? Próbáljátok ki!

 

Illatosít és szuper italok is készthetők belőle
Illatosít és szuper italok is készthetők belőle

 

Dekoráció

A narancsot megtűzdelhetjük illatos szegfűszeggel és így tehetjük a gyümölcsöstálba, hogy finom illatával elárassza a lakást, és hogy színeivel feldobjon minket ezeken a sötét napokon. A narancshéjat a fűtőtesten szárítva is elérhetünk illatos hatást. Készíthetünk belőle potpourrit is, ehhez a kiszárított narancshéjakat fahéjjal és más fűszerekkel keverjük össze, és tegyük dobozba.
A kiszárított narancskarikákat aggathatjuk a karácsonyi díszcsomagolásra és a karácsonyfára is.

És ha még nincs elegetek belőle, karácsony után jól jöhet egy fiatalító, méregtelenítő saláta, természetesen narancccsal

 

Készíthetünk belőle desszertet, de magában is megédesíti a napokat
Készíthetünk belőle desszertet, de magában is megédesíti a napokat

 

Pármai sonkába csavart csirke narancsos salátával

Hozzávalók 4 személyre:
A csirkéhez:
2 csokor petrezselyem
2,5 dkg parmezán sajt
1 evőkanál őrölt mandula
1 dl olívaolaj
1 csirke (kb. 1,2 kg)
8 dkg vékonyra szeletelt pármai sonka
3 citrom
7 gerezd fokhagyma
1/2 csokor tárkony

bors
A salátához:
1 fej jégsaláta
2 narancs
3 evőkanál olaj
0,6 dl fehérborecet
0,6 dl joghurt

Elkészítés: A petrezselymet megmossuk, lerázzuk, egy botmixerrel pürésítjük. A parmezánt lereszeljük, és a mandulával együtt a petrezselyemhez adjuk. 0,8 dl olajat fokozatosan a sajtos mixhez adunk, és a botmixerrel úgy összedolgozzuk, hogy sima pürét kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük.
A csirkét négy darabba vágjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A pesto-masszát a bőre alá simítjuk, majd kívülről megsózzuk. Minden egyes darabot betekerünk pármai sonkával, és fogpiszkálóval megtűzzük.
A maradék olajjal kikenünk egy sütőtepsit. A citromokat forró vízzel lemossuk, és vékonyra szeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk és szintén felszeleteljük. Mindkettőt a tárkonylevelekkel együtt a sütőlapra tesszük. A csirkedarabokat ezekre helyezzük, majd 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük.
A salátát megtisztítjuk, megmossuk, kis darabokra tépkedjük. Az egyik narancsot meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is eltávolítjuk, a narancs húsát pedig egy éles késsel kivágjuk a hártyák közül.
A második narancs levét kifacsarjuk, a levet elkeverjük olajjal, ecettel és joghurttal, majd sóval, borssal ízesítjük. Az előkészített saláta-hozzávalókat összekeverjük, és a csirkéhez fogyasztjuk.

Calisson naranccsal és sárgabarackkal (provence-i csemege)
 

Hozzávalók:
25 dkg cukor
10 dkg cukrozott narancshéj
10 dkg cukrozott sárgabarack
1 tojásfehérje
2 evőkanál Grand Marnier
30 dkg őrölt mandula
A mázhoz:
1 tojásfehérje
2 evőkanál narancsvirágvíz
10 dkg cukor

Elkészítés: A gyümölcsöket a cukorral ledaráljuk, hozzáadjuk a mandulát, a likőrt és a félig felvert tojásfehérjét, jól összedolgozzuk. A masszát sütőpapíron kinyújtjuk, majd 90 fokos sütőben 1 órát szárítjuk. Hagyjuk kihűlni. 
A máz hozzávalóit selymesre keverjük, bevonjuk vele az édességet, és 30 fokos sütőben 1 órát szárítjuk. Végül rombuszalakú, falatnyi darabokra vágjuk.
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.