A pulykavacsora legfontosabb eleme az ünnepi sülten kívül természetesen a mártás, hiszen ez teszi fel a koronát az ételre, ez öltözteti fel a húst. A jó mártásnak minőségi alaplé és a pulyka sütés közben kisült szaftja adja az bázisát. Az alaplevet el tudod készíteni jó előre, hűtőszekrényben napokig el fog állni, de le is fagyaszthatod akár hetekkel a buli előtt. Tervezni pedig mindig nagyon fontos egy olyan vacsoránál, ami rengeteg elemből és még annál is több munkafázisból áll!
Jó alaplevet a pulyka aprólékából, de valójában bármilyen szárnyas aprólékából készíthetünk. Nekem személyes kedvencem a hentesnél olcsón beszerezhető kacsanyak és aprólék, csodásan gazdag íze miatt, de a leghétköznapibb csirkeaprólék is teljesen jó.
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. Forrósíts fel egy nagy, vastag fenekű serpenyőt az olajjal.
2. Tedd bele a húst és kezdd el pirítani, néha megforgatva, hogy színt kapjon.
3. 2-3 perc múlva tedd bele a zöldségeket és hagyd, hagy piruljanak meg azok is kb. 8 perc alatt.
4. Adj a zöldségekhez 2 l vizet, dobd bele a zöldfűszereket, add hozzá a szójaszószt és lassú tűzön gyöngyöztesd forrástól kb. 2-2.5 órán keresztül. Ne sózd!
5. Ha a leves víztartalma nagyon elfőtt, adj hozzá még egy keveset. Az a lényeg, hogy a végén maradjon egy jó liter leved.
6. Vedd ki a levesből a darabos részeket, és szűrd le. Hűtsd ki teljesen, majd vedd le a tetejéről az összes zsírt.
7. Ha 2-3 nap múlva használod fel a levest, tárold a hűtőszekrényben, ha később, fagyaszd le bátran.
Amikor mártást csinálsz, bátran csinálj sokat, mert mindenki imádni fogja. Ahogy azt már írtam, a mártás egyik fő eleme az alaplé, de a legfontosabb a húsból kicsöpögött szaftról. Ezt némi körültekintéssel kell felhasználni! Amikor a pulykát kitetted egy tálra pihenni, óvatosan és precízen, kanalazd le a tepsiben maradt szaftról az összes zsírt. Ha megoldható, ezután tedd a tepsit a tűzhelyre, önts rá kevés alaplevet és melegítsd a tepsit az alaplével addig, míg az aljáról az összes ragacsos, mennyei pörkanyag fel nem oldódik, majd az egészet öntsd egy hőálló mérőkancsóba. Ha a tepsit nem tudod feltenni a tűzhelyre, mert olyan nagy, csak öntsd ki belőle mérőkancsóba a szaft nagyját, a maradékot meg kapargasd ki kanállal és tedd azt is mellé.
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. Egy vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon.
2. Szórd rá a lisztet, és folyamatosan kevergetve főzd kb. 3-5 percig.
3. Öntsd bele a bort vagy portóit és habverővel keverd tovább.
4. Főzd addig, míg az alkoholtartalmát el nem fövi, kb. 2 percig.
5. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá merőkanalanként az alaplevet majd a pecsenyeszaftot.
6. A szaft lehet, hogy nagyon sós így időnként ellenőrizd a mártás ízét.
7. Lassú tűzön forrald fel a mártást. Ha nagyon besűrűsödne, adj hozzá kevés vizet. Tálalásig tartsd melegen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.