Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Karácsony

Így készül a tökéletes barnamártás az ünnepi pulykasültekhez

Klasszikus barnamártás
Részletesen megmutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes barnamártást az ünnepi pulykasült mellé. Sikered lesz!

A pulykavacsora legfontosabb eleme az ünnepi sülten kívül természetesen a mártás, hiszen ez teszi fel a koronát az ételre, ez öltözteti fel a húst. A jó mártásnak minőségi alaplé és a pulyka sütés közben kisült szaftja adja az bázisát. Az alaplevet el tudod készíteni jó előre, hűtőszekrényben napokig el fog állni, de le is fagyaszthatod akár hetekkel a buli előtt. Tervezni pedig mindig nagyon fontos egy olyan vacsoránál, ami rengeteg elemből és még annál is több munkafázisból áll!

Jó alaplevet a pulyka aprólékából, de valójában bármilyen szárnyas aprólékából készíthetünk. Nekem személyes kedvencem a hentesnél olcsón beszerezhető kacsanyak és aprólék, csodásan gazdag íze miatt, de a leghétköznapibb csirkeaprólék is teljesen jó.

Alaplé

Hozzávalók:

  • 2 pulyka nyak, vagy 6-8 kacsanyak és szárny 3 cm-es darabokra aprítva
  • 1 nagyobb hagyma, 4 részre vágva
  • 1 nagyobb répa, nagy darabokra vágva
  • 1/4 zellergumó
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ágacska rozmaring
  • pár ágacska kakukkfű (elhagyható)
  • 1 ek szójaszósz (elhagyható, de mélyíti az alaplé ízét)
  • 1 ek olaj

Elkészítése:

1. Forrósíts fel egy nagy, vastag fenekű serpenyőt az olajjal.

2. Tedd bele a húst és kezdd el pirítani, néha megforgatva, hogy színt kapjon.

3. 2-3 perc múlva tedd bele a zöldségeket és hagyd, hagy piruljanak meg azok is kb. 8 perc alatt.

4. Adj a zöldségekhez 2 l vizet, dobd bele a zöldfűszereket, add hozzá a szójaszószt és lassú tűzön gyöngyöztesd forrástól kb. 2-2.5 órán keresztül. Ne sózd!

5. Ha a leves víztartalma nagyon elfőtt, adj hozzá még egy keveset. Az a lényeg, hogy a végén maradjon egy jó liter leved.

6. Vedd ki a levesből a darabos részeket, és szűrd le. Hűtsd ki teljesen, majd vedd le a tetejéről az összes zsírt.

7. Ha 2-3 nap múlva használod fel a levest, tárold a hűtőszekrényben, ha később, fagyaszd le bátran.

Amikor mártást csinálsz, bátran csinálj sokat, mert mindenki imádni fogja. Ahogy azt már írtam, a mártás egyik fő eleme az alaplé, de a legfontosabb a húsból kicsöpögött szaftról. Ezt némi körültekintéssel kell felhasználni! Amikor a pulykát kitetted egy tálra pihenni, óvatosan és precízen, kanalazd le a tepsiben maradt szaftról az összes zsírt. Ha megoldható, ezután tedd a tepsit a tűzhelyre, önts rá kevés alaplevet és melegítsd a tepsit az alaplével addig, míg az aljáról az összes ragacsos, mennyei pörkanyag fel nem oldódik, majd az egészet öntsd egy hőálló mérőkancsóba. Ha a tepsit nem tudod feltenni a tűzhelyre, mert olyan nagy, csak öntsd ki belőle mérőkancsóba a szaft nagyját, a maradékot meg kapargasd ki kanállal és tedd azt is mellé.

Mártás

Hozzávalók:

  • 1 l alaplé
  • a pulykából kicsöpögött pecsenyelé (Nekem kb. 1/2 liternyi lett.)
  • 150 ml portói, vagy vörösbor (Használhatsz helyette alaplevet, de rengeteg plusz ízt ad a mártásnak, így nem érdemes kihagyni!)
  • 45 g vaj
  • 40 g liszt

Elkészítése:

1. Egy vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon.

2. Szórd rá a lisztet, és folyamatosan kevergetve főzd kb. 3-5 percig.

3. Öntsd bele a bort vagy portóit és habverővel keverd tovább.

4. Főzd addig, míg az alkoholtartalmát el nem fövi, kb. 2 percig.

5. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá merőkanalanként az alaplevet majd a pecsenyeszaftot.

6. A szaft lehet, hogy nagyon sós így időnként ellenőrizd a mártás ízét.

7. Lassú tűzön forrald fel a mártást. Ha nagyon besűrűsödne, adj hozzá kevés vizet. Tálalásig tartsd melegen.

ELÁRULJUK A TITKOT! ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES ÜNNEPI PULYKA>>>

ÍGY KÉSZÜL LEGFINOMABB TÖLTELÉK EGYBEN SÜLT PULYKÁHOZ>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.