A stollen, ez a gyümölccsel gazdagon megrakott, omlós sütemény a karácsonyi időszak egyik legismertebb ünnepi desszertje, amely Németországból indult világhódító útjára. Íme, egy recept, ha te is szívesen elkészítenéd idén.
A porcukorral borított, vajjal átitatott finomság nemcsak fantasztikus íze miatt népszerű, hanem története és jellegzetes megjelenése miatt is. Nevét ugyanis onnan kapta, hogy a formája és a kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Stollen már 700 éve létezik, igaz, 1490-ig a tésztája kemény volt, mivel a katolikus egyház tiltotta a vaj és a tej használatát nagyböjt idején. Mára már számos variációja létezik a stolennek, attól függően, hogy mi kerül a tésztába - az viszont mindben közös, hogy vastag porcukorréteg borítja, amitől a havas tájat idézi a megjelenése, és karácsonyi hangulatot áraszt.
Áztatás: pár óra
Előkészítés: 70 perc
Pihentetés: 50 perc
Sütés: 1 óra
Hozzávalók (1 nagy vagy 2 kis cipóhoz):
A tésztához:
48 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor
1 teáskanál só
7 g szárított élesztő
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt szerecsendió
fél teáskanál őrölt fahéj
17 dkg g vaj
17 dkg g tej
1 db tojás
2 teáskanál vaníliaőrlemény
5 dkg szeletelt mandula
30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, meggy, cseresznye stb.)
50 ml rum vagy narancslé
20 dkg kandírozott citrom- és narancshéj
A bevonathoz:
6 dkg olvasztott vaj
8 dkg porcukor
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket szükség szerint daraboljuk, és beáztatjuk a rumba vagy narancslébe pár órára (de még jobb, ha egy egész éjszakára).
A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a fűszereket a robotgép táljába öntjük, pár forgással összekeverjük. A vajat és a tejet egy kis edényben összemelegítjük. Ha a vaj már felolvadt, levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk kicsit hűlni. Utána ráöntjük a robotgépben lévő száraz anyagokra, hozzáadjuk az egész tojást, a vaníliaőrleményt, és a dagasztókarral lassú fokozaton 10 percig dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk a tálat, és hagyjuk pihenni a tésztát 10 percig.
Ha letelt az idő, enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és vastag, ovális lappá formázzuk. Rátesszük a kandírozott gyümölcsök és a mandula felét. Félbehajtjuk, átgyúrjuk, majd ismét ovális alakúra nyújtjuk. Rászórjuk a maradék mandulát meg kandírozott gyümölcsöt, félbehajtjuk, ismét összegyúrjuk.
Megint oválissá nyújtjuk, rászórjuk a leszűrt aszalt gyümölcsök negyedét, belegyúrjuk a tésztába. Ezt még egyszer ismételjük. Utoljára ismét oválissá formázzuk (ha két kicsi veknit akarunk sütni, akkor most osztjuk ketté a tésztát), és a közepén a tenyerünk élével lenyomjuk a tésztát, hogy egy kis vályút kapjunk, ide öntjük a maradék aszalt gyümölcsöt. A tészta felső harmadát ráhatjuk a gyümölccsel teli vályúra, így kapjuk meg a stollen jellegzetes alakját. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk kelni 30-40 percig.
Sütőpapírt terítünk egy tepsire, átemeljük rá a stollent, és 175 fokos sütőben megsütjük. Az egy nagy cipó körülbelül egy óra alatt sül meg, a két kicsinek elég 45 perc is.
Rácsra átemeljük, hagyjuk hűlni pár percig, majd vastagon lekenjük olvasztott vajjal. Gazdagon megszórjuk porcukorral. Pár perc múlva ezt megismételjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Légmentesen záródó edényben vagy fóliába alaposan becsomagolva sokáig eláll.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.