Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Karácsony

Karácsonyi menü: elegáns vacsora vadhússal és camembert-rel

Karácsonyi menü vadhús őzgerinc
Sok család hagyományos karácsonyi menüjének főszereplője a vadhús. Készíts idén őzgerincet!

A nálunk főleg télen, illetve különleges alkalmakkor fogyasztott vadhúst szerencsére már érlelve is megvásárolhatod a szaküzletekben vagy a nagy élelmiszer-áruházakban, ami jócskán leegyszerűsíti az elkészítését.

Az őznek a comb mellett a gerinc a legértékesebb része. Egyben sütéshez ajánlatos bepácolni vagy szalonnával megtűzdelni. Az alábbi receptnél azonban erre nincs szükség, mert a kellően vékony szeletekre vágott filé hirtelen sütve nem fog kiszáradni.

A vadételekről általában itt olvashatsz >>>

A kissé savanykás lekvárok, mint a csipkebogyó, a ribizli vagy a vörös áfonya, valamint az ünnepi szósznak számító Cumberland-mártás ideális kiegészítői a vadhúsnak.

Bővebben a Cumberland-mártásról >>>


Még különlegesebbé teheted a főételt, ha camembert-szeleteket olvasztasz az átsült őzfilékre.

Vásárolj a sajtból kétszeres mennyiséget, mert a karakteres főfogás után tökéletes desszert lesz a diós bundában sült camembert vilmoskörtével!

Receptek őzhússal >>>
Receptek fürjtől a szarvasig >>>
Kelbimbókrémleves

Hozzávalók:
30 dkg kelbimbó (mirelit vagy friss)
1 kis fej hagyma
1 ek vaj
8 dl húslevesalaplé
7,5 dkg tejföl
1 ek étkezési keményítő

bors
kakukkfű

Elkészítés:
1. A fagyasztott kelbimbót hagyjuk kiolvadni. A frisset a külső levelek és a torzsa leválasztása után a felső végen kereszt alakban bevágjuk, majd folyó víz alatt megmossuk.

2. A hagymát apróra kockázzuk, és a vajon aranysárgára pároljuk. A húslevesalaplével felöntve felforraljuk, majd beletesszük az előkészített kelbimbót, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután 2-3 db-ot kiveszünk, a többit pedig botmixerrel pürésítjük az edényben.

3. A keményítőt csomómentesre keverjük egy kevés vízben, majd a leveshez adjuk és összeforraljuk. A levest levesszük a tűzről, és sóval, borssal, csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Végül előmelegített tálkákba vagy mélytányérokba merjük, és a félretett, leveleire szedett kelbimbóval díszítjük.

TIPP:

Minél harsányabb zöld kelbimbót vegyél! A sárgás ugyan jobban szétfő, de már kesernyés lehet.

Őzgerincfalatok Cumberland-mártással

Hozzávalók:
1 db kicsontozott őzgerinc (kb. 90 dkg)

bors
4 ek olaj
1 csomag natúr camembert (tégla alakú)
20 dkg cukkini
20 dkg vastag sárgarépa
40 dkg galuska (hűtőpultból)
8-12 tk Cumberland-mártás (üveges)
narancshéj a díszítéshez

Elkészítés:
1. A lehártyázott őzgerincet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük és a gerinc hosszától függően 8 vagy 12 szeletre vágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 ek olajat, belehelyezzük a filéket, és mindkét oldalukat 3 percig sütjük.

2. A sajtot felszeleteljük, és a szeleteket átlósan elfelezzük. Mindegyik forró filére helyezünk egy fél szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni. Ezután a filéket kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk.

3. A megtisztított, felszeletelt cukkiniből és sárgarépából adventi süteményszaggatóval csillagokat és félholdakat vágunk ki. A zöldségeket 1 ek felhevített olajon megfuttatjuk, majd egy kevés sós vízben roppanósra főzzük néhány perc alatt.

4. Közben a konyhakész galuskát 1 ek olajon aranybarnára pirítjuk, és megsózzuk, megborsozzuk. A sajtos filéket a zöldséggel együtt adagonként tányérokra rendezzük. Végül 1-1 tk kész mártással meglocsoljuk és narancshéjcsíkokkal díszítjük. A galuskát külön kínáljuk hozzá.

tipp:

A díszítéshez kezeletlen narancsot használj! Julienne-hámozóval szabályosan vékony héjcsíkokat tudsz róla lehúzni.

Camembert diós bundában párolt körtével

Hozzávalók:
1 db citrom
2 ek cukor
1 darabka fahéjrúd
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
2 db közepes vilmoskörte
1 csomag natúr camembert (korong alakú)
1 ek darált dió
zsemlemorzsa a panírozáshoz
1 db tojás
2 ek olaj a sütéshez
citromfű a díszítéshez

Elkészítés:
1. A citrom levét 1,25 dl vízbe facsarjuk, majd a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt magas hőfokon felforraljuk.

2. Közben a megmosott körtékből darabonként 7-8 szép szeletet vágunk. A fűszeres lében pároljuk kb. 5 percig, majd kivesszük és lecsepegtetjük.

3. A sajtkorongot keresztben kettévágjuk, és a szeleteket elfelezzük. A darált diót egy tányérban elvegyítjük annyi zsemlemorzsával, hogy bele tudjuk nyomkodni a felezett sajtszeleteket. A tojást elkeverjük. A sajtdarabokat duplán panírozzuk az elkevert tojásban és a diós morzsában, majd a felhevített maradék olajon ropogósra sütjük. A bundázott camembert-t a párolt körtével együtt tálaljuk, és citromfűvel díszítjük.

Tipp:

Tégla alakú camembert-ből hosszanti szeleteket vágj.

Recept és fotó: Wirths PR / Trendxpress

MÉG TÖBB KARÁCSONYI RECEPT, DEKORÁCIÓS TIPP, SÜTÉSI, FŐZÉSI PRAKTIKÁT TALÁLSZ ITT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.