A nálunk főleg télen, illetve különleges alkalmakkor fogyasztott vadhúst szerencsére már érlelve is megvásárolhatod a szaküzletekben vagy a nagy élelmiszer-áruházakban, ami jócskán leegyszerűsíti az elkészítését.
Az őznek a comb mellett a gerinc a legértékesebb része. Egyben sütéshez ajánlatos bepácolni vagy szalonnával megtűzdelni. Az alábbi receptnél azonban erre nincs szükség, mert a kellően vékony szeletekre vágott filé hirtelen sütve nem fog kiszáradni.
A kissé savanykás lekvárok, mint a csipkebogyó, a ribizli vagy a vörös áfonya, valamint az ünnepi szósznak számító Cumberland-mártás ideális kiegészítői a vadhúsnak.
Még különlegesebbé teheted a főételt, ha camembert-szeleteket olvasztasz az átsült őzfilékre.
Vásárolj a sajtból kétszeres mennyiséget, mert a karakteres főfogás után tökéletes desszert lesz a diós bundában sült camembert vilmoskörtével!
Hozzávalók:
30 dkg kelbimbó (mirelit vagy friss)
1 kis fej hagyma
1 ek vaj
8 dl húslevesalaplé
7,5 dkg tejföl
1 ek étkezési keményítő
só
bors
kakukkfű
Elkészítés:
1. A fagyasztott kelbimbót hagyjuk kiolvadni. A frisset a külső levelek és a torzsa leválasztása után a felső végen kereszt alakban bevágjuk, majd folyó víz alatt megmossuk.
2. A hagymát apróra kockázzuk, és a vajon aranysárgára pároljuk. A húslevesalaplével felöntve felforraljuk, majd beletesszük az előkészített kelbimbót, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután 2-3 db-ot kiveszünk, a többit pedig botmixerrel pürésítjük az edényben.
3. A keményítőt csomómentesre keverjük egy kevés vízben, majd a leveshez adjuk és összeforraljuk. A levest levesszük a tűzről, és sóval, borssal, csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Végül előmelegített tálkákba vagy mélytányérokba merjük, és a félretett, leveleire szedett kelbimbóval díszítjük.
Minél harsányabb zöld kelbimbót vegyél! A sárgás ugyan jobban szétfő, de már kesernyés lehet.
Hozzávalók:
1 db kicsontozott őzgerinc (kb. 90 dkg)
só
bors
4 ek olaj
1 csomag natúr camembert (tégla alakú)
20 dkg cukkini
20 dkg vastag sárgarépa
40 dkg galuska (hűtőpultból)
8-12 tk Cumberland-mártás (üveges)
narancshéj a díszítéshez
Elkészítés:
1. A lehártyázott őzgerincet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük és a gerinc hosszától függően 8 vagy 12 szeletre vágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 ek olajat, belehelyezzük a filéket, és mindkét oldalukat 3 percig sütjük.
2. A sajtot felszeleteljük, és a szeleteket átlósan elfelezzük. Mindegyik forró filére helyezünk egy fél szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni. Ezután a filéket kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk.
3. A megtisztított, felszeletelt cukkiniből és sárgarépából adventi süteményszaggatóval csillagokat és félholdakat vágunk ki. A zöldségeket 1 ek felhevített olajon megfuttatjuk, majd egy kevés sós vízben roppanósra főzzük néhány perc alatt.
4. Közben a konyhakész galuskát 1 ek olajon aranybarnára pirítjuk, és megsózzuk, megborsozzuk. A sajtos filéket a zöldséggel együtt adagonként tányérokra rendezzük. Végül 1-1 tk kész mártással meglocsoljuk és narancshéjcsíkokkal díszítjük. A galuskát külön kínáljuk hozzá.
A díszítéshez kezeletlen narancsot használj! Julienne-hámozóval szabályosan vékony héjcsíkokat tudsz róla lehúzni.
Hozzávalók:
1 db citrom
2 ek cukor
1 darabka fahéjrúd
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
2 db közepes vilmoskörte
1 csomag natúr camembert (korong alakú)
1 ek darált dió
zsemlemorzsa a panírozáshoz
1 db tojás
2 ek olaj a sütéshez
citromfű a díszítéshez
Elkészítés:
1. A citrom levét 1,25 dl vízbe facsarjuk, majd a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt magas hőfokon felforraljuk.
2. Közben a megmosott körtékből darabonként 7-8 szép szeletet vágunk. A fűszeres lében pároljuk kb. 5 percig, majd kivesszük és lecsepegtetjük.
3. A sajtkorongot keresztben kettévágjuk, és a szeleteket elfelezzük. A darált diót egy tányérban elvegyítjük annyi zsemlemorzsával, hogy bele tudjuk nyomkodni a felezett sajtszeleteket. A tojást elkeverjük. A sajtdarabokat duplán panírozzuk az elkevert tojásban és a diós morzsában, majd a felhevített maradék olajon ropogósra sütjük. A bundázott camembert-t a párolt körtével együtt tálaljuk, és citromfűvel díszítjük.
Tégla alakú camembert-ből hosszanti szeleteket vágj.
Recept és fotó: Wirths PR / Trendxpress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.