A fogyasztók több mint fele úgy gondolja, hogy a klímaváltozás veszélyezteti a kávétermesztést, és elsősorban a kávévállalatoktól várja a megoldást. A Nespresso Reviving Origins program azért jött létre, hogy újjáélessze a kávégazdálkodást azokon a területeken, ahol a polgárháborúk, gazdasági problémák vagy környezeti katasztrófák ellehetetlenítették a termelést. Ennek részeként a Nespresso idén három ritka és különleges kávét mutat be Kelet-Zimbabwéból, Ugandából és a kolumbiai Caquetából.
Az országos kutatásból kiderült, tízből hat ember nem tudja elképzelni, hogy mindennapi kávéja nélkül éljen: 44 százalékuk nagyon hiányolná, 20 százalékuk pedig egyenesen elképzelhetetlennek tartaná az életét nélküle. Márpedig a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás és a nem fenntartható gazdálkodás a termőterületek további drámai csökkenéséhez vezethet, ami hosszú távon a kávétermesztés végét jelentheti.
A kutatásban részt vevők közel kétharmada (64 %) úgy gondolja, hogy a kávétermesztés fenntarthatóságának elősegítése elsősorban az ezzel foglalkozó vállalatok feladata, 59 százalékuk szerint ez a feladat a termelőké is. A többség tehát fontosnak tartja a kávéipar fenntartható működését, de ennek ellenére nagyon kevesen tartják szem előtt, hogy az általuk megvásárolt kávé milyen forrásból származik. A megkérdezettek mindössze 10-12 százaléka ügyel arra, hogy organikus, Fairtrade vagy az Esőerdő Szövetség által minősített kávét vegyen. Pedig az ilyen termékek vásárlásával a fogyasztók is sokat tehetnek a kávéterületek megőrzéséért.
Vezető kávéipari vállalatként a Nespresso fontosnak tartja ezt a fajta felelősségvállalást, ezért 2003 óta működteti a farmerekkel való szoros együttműködésen alapuló, fenntartható kávébeszerzési modelljét, az AAA Sustainable Quality Programot, amelyet az Esőerdő Szövetséggel közösen hoztak létre. 2017-ben pedig elkezdte megalapozni Reviving Origins programját, melynek célja, hogy újjáélessze a helyi kávégazdaságokat azokon a helyeken, ahol a polgárháborúk, gazdasági problémák vagy környezeti katasztrófák ellehetetlenítették a termelést.
A márka nemrég három Reviving Origins kávét mutatott be Kelet-Zimbabwéból, Ugandából és a kolumbiai Caquetából, amelyek egyelőre szezonálisan lesznek kaphatók. Ezek a ritka és különleges kávék gyakorlatilag ismeretlenek, és az elmúlt évtizedek alatt fokozatosan eltűntek. A Nespresso beruházásának és a partnerek elkötelezettségének eredményeként a három régió kávétermelői elkezdték újjáépíteni a fenntartható megélhetésüket, helyreállítani a gazdaságukat és meglépni a szükséges fejlesztéseket a helyi közösségek fejlődése érdekében.
Az Amaha awe Uganda kávé egy elegáns espresso, amelynek virágos ízjegyeit ritka szantálfás aroma egészíti ki. A közepesen testes, 8-as intenzitású AMAHA awe UGANDA kávé olyan ültetvényeken terem, ahol banáncserjék árnyékolják a kávét és táplálják a talajt – vagyis a terület igazi Arabica-mennyország. Az őrleményből kiegyensúlyozott és kényeztetően édeskés latte macchiato készíthető, amiben a tej kekszes és visszafogott gyümölcsös ízeket kelt életre.
A TAMUKA mu ZIMBABWE egy komplex, gyümölcsös ízvilágú kávé, amelyben az áfonyától a piros bogyós gyümölcsökig, a ribizlitől a szőlőig rengeteg aromát fedezhetünk fel. Tej hozzáadásával krémes, selymes latte macchiatot készíthetünk belőle, amelyben a karamell édessége is megjelenik.
A Caquetá régióban termelt ESPERANZA de COLOMBIA egy lágyabb ízvilágú kávé, nagyon könnyed, kiegyensúlyozott és kerek karakterrel, sárga gyümölcsökre emlékeztető aromákkal és egy csipetnyi gabonás ízvilággal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.