Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Leves

Istenien hűsítő gazpacho, a meleg nyári estékre

Gazpacho
Vannak azok az ételek, amiket általában csak étteremben eszünk, és emiatt valahogy eszünkbe sem jut otthon elkészíteni. Hogy miért? Mert úgy gondoljuk, biztos iszonyúan macerás, vagy bonyolult. Ilyen például az andalúzok frissítő, hideg, nyers zöldség alapú levese, a gazpacho.

Ha megkérdeznénk tíz embert, akik már ettek gazpachot arról, hogy hol ette, a túlnyomó többsége tuti azt fogja válaszolni, hogy egy spanyolországi nyaralás során, egy kiskocsmában. Ám az, hogy otthon nekilássanak, még csak eszükbe sem jutott. Pedig egyáltalán nem butaság elkészíteni, sőt! A gazpachonak ugyanis csak pozitív tulajdonságai vannak, melyek közül most össze is szedtem néhányat:

  • Nem kell főzni
  • Hűsítőbb étel a nyári forróságban csak kevés akad
  • A zöldségek nyersen kerülnek bele, így ez az étel pont olyan egészséges, mint egy saláta
  • Azok a gyerekek is megeszik, akik a zöldségekhez alapjában véve hozzá sem nyúlnának
  • Felhasználhatod benne a szikkadt, 3 napos kenyeret
  • Nagyjából 10 perc alatt elkészítheted
  • Egyszerre nagyobb adagot is csinálhatsz, mert 2-3 napig is simán eláll. Tedd be a hűtőbe, és ha valakinek kedve támad hozzá, csak kivesz magának egy adagot. Sokat csinálj, mert rá fognak járni!
  • És a legfontosabb: rettentően finom!

Nos, nincs annál jobb, mint amikor egy kvázi munka nélkül összedobott ételért kapunk elismerést a haveroktól, vagy a családtól. A házi gazpacho esetében számítsunk az „ez sokkal jobb, mint amit abban az andalúz étteremben ettünk!”, megjegyzésekre.

Na, de nézzük a receptet! Bár ez egy pofonegyszerű fogás, itt is fontos, hogy kóstolgassunk, és szükség esetén ízesítsünk utána!

  • 1 kg érett paradicsom, zöld része kicsumázva (nem kell meghámozni!)
  • 1/2 kígyóuborka meghámozva
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 vastag szelet fehér kenyér - ha van, akkor kovászolt, de bármilyen más is tökéletesen megfelel a héjától megfosztva
  • 2 ek sherry ecet vagy vörösborecet
  • 1 dl olíva olaj
  • só, bors
  • A tálaláshoz apró kockákra vágott paradicsom, uborka, paprika és hagyma, mindenkinek 2-3 kávéskanálnyi

1. Vágjuk a zöldségeket rusztikus darabokra, majd turmixban, vagy botmixerrel mixeljük őket össze alaposan.

2. Tegyük hozzá az olajat, az ecetet, a kenyeret és fűszereket, majd mixeljük tovább.

3. Adjunk hozzá annyi jeges vizet, hogy kellemes krémleves állagúvá váljon. Ügyeljünk arra, hogy ne hígítsuk túl!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.