Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mikor előrukkolok egy érdekes ételkombinációval, és lelkesen mesélek róla, gyakran érzem a tekintetekben, hogy azt gondolják: na, ez a srác nem százas! :) Hogy is van? A zseniális dogok nem sokban különböznek az őrültségektől… Hogy ez a desszert zseniális vagy őrült, az döntse el ki-ki maga.

Már írtam és beszéltünk is arról, hogyan lehet alapanyagokat párosítani, vagy több olyan alkotóelemet összehozni, ami nem szokványos. Most megint egy ilyen következik…

Érdemes megnézni, hogy azok az alapanyagok, amelyek ebben a desszert különlegességben (tök, mák, méz) szerepelnek, ízüket tekintve nem mondhatóak markánsnak. Így új vagy régi ízeket alkothatunk – egy kis kreativitással és bátorsággal.

Mákosguba szuflé fehércsokis tökraguval

 

Könnyű mákos szuflé, amit tobább lágyít a selymes ragu
Könnyű mákos szuflé, amit tobább lágyít a selymes ragu

Hozzávalók:
3 kifli
7 dl tej
4 tojás
2 evőkanál méz
2 evőkanál cukor
20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
5 +2 dkg vaj
1/4 citrom leve
1 evőkanál porcukor

A főzelékhez:
1 zsenge főzőtök
2 evőkanál cukor
5 dl tejszín
20 dkg fehércsoki
bazsalikomlevél vagy friss gyümölcs a dekorációhoz

Elkészítés: A tökraguhoz a tököt megtisztítjuk, magját kivájjuk, a húst felkockázzuk, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, hagyjuk állni 1 órát, hogy levet eresszen.

A kiflit felkarikázzuk. A tejet elkeverjük a tojássárgákkal és a mézzel. A vajat barnára pirítjuk. A karikázott kiflire öntjük a hideg mézes-tojásos tejet és a barna vajat, hozzáadjuk a darált mákot és a reszelt citromhéjat, összeforgatjuk.

A szufléformákat kikenjük vajjal és megszórjuk cukorral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral és negyed citrom levével felverjük, és a mákos masszába forgatjuk először a felét, majd utána a másik felét is.

 

A gubát a tojásfehérjével lazítjuk
A gubát a tojásfehérjével lazítjuk

 

A szufléformákba adagoljuk, és vízfürdőben 30-35 perc alatt megsütjük.

 

Készíthetjük egyszemélyes kis formákban, de nagyobb formában is
Készíthetjük egyszemélyes kis formákban, de nagyobb formában is

 

A tejszínt tűzre tesszük, és a felére beforraljuk. Hozzáadjuk a kinyomkodott cukros tököt, megkeverjük, hozzáadjuk a felkockázott fehércsokit. Megvárjuk míg felolvad, majd jegyes vízben lehűtjük.

A mákos gubát a csokis tökmártással, bazsalikomlevéllel vagy friss gyümölccsel, esetleg gyümölcsfagylalttal tálaljuk.

 

A tök semleges ízét nagyo jól kiegészíti a csokoládé, érdemes kipróbálni!
A tök semleges ízét nagyo jól kiegészíti a csokoládé, érdemes kipróbálni!

 

A megszokott tökfőzelék kapros és habarással készül. Ebben az ételben a kapor íze a legjellemzőbb, szinte elképzelhetetlen lenne nélküle, de vajon próbálták már másképpen is elkészítve? Ha igen, kérem írják meg nekem, szívesen látnám.

A mákhoz az összes gyümölcs illik, még a sárgadinnye is. Így ez a tökös-csokis öntet krémesíti és lazítja a szájba vett falatot. Illata vajas, tejszínes. Hidegen és melegen is fogyasztható, akár még a karácsonyi menü végén is el tudnám képzelni egy késői szüretelésű borral kísérve. Kevés finomra vágott kaporral megbolondíthatjuk.

Mostanában a mákolaj nagyon keresett lett. Régen a zsenge és egészséges máklevelekből a spenóthoz hasonló főzeléket készítettek, a stroganoff bélszín mellé pedig a legfinomabb köret a frissen készített mákos metélt. Ezen kívül ízesíthet lazacot, friss sajtot és péksüteményt, kínai rizstésztát, indiai curryt, sorolhatnánk!

Kapolcson a sörháznál - ami (1770-ben épült) - a borudvarban hasonló desszertet készítek éppen: faszénen, grillsütőben, rétes tésztába tekerem ezt a gubafelfújtat, szép ropogósra sütve kínálom. És annyira finom, hogy még én is megenném...
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.