Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Praktikus

Nem csak a szendvicsbe jó a felvágott! Így használd fel a maradék sonkát és szalámit

Nem csak szendvicsfeltét lehet a felvágottakból! Ha megmaradt pár szelet sonka vagy szalámi, és már nem szívesen ennénk meg kenyérrel, akkor sem kell kidobni, sőt teljesen új életre kelhetnek a maradékok egy kis rafinériával.

Ha már nem szívesen esszük meg a maradék felvágottat, vagy esetleg túl sokat vásároltunk belőle és közeleg a lejárati idő, akkor szükség van egy kis kreativitásra. A sonkák és szalámik nemcsak a vajas kenyérre kerülhetnek, hanem a főtt ételekhez is felhasználhatjuk azokat, sőt így lesz belőlük igazi, teljes értékű fogás!

Tegyük a rántottába a maradék sonkát

A rántotta az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben variálható reggeli fogás, mely egy tortillalapba csavarva ebédként, vagy akár vacsoraként is megállja a helyét. Ha van a hűtőben pár szelet felvágott, akkor kockázzuk fel, és egy kevés olajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat. Tehetünk a rántottába hagymát és paprikát is, sőt az agglegényrántottába krumpli is kerül. A variációk száma végtelen, és csak a fantáziánkra van bízva, hogyan és mivel gazdagítjuk.

A rántotta íze igazán gazdag lesz a sonkától és a friss zöldségektől /Fotó: Shutterstock
A rántotta íze igazán gazdag lesz a sonkától és a friss zöldségektől /Fotó: Shutterstock

Dobjuk fel a sajtos tésztát

A sajtos-tejfölös tészta, az osztrák nudli vagy az amerikai mac and cheese sokak kedvence, nem véletlenül, ugyanis a hozzávalókból szinte mindig van otthon, és villámgyorsan összedobható ételek. Ha azonban szeretnénk felturbózni az egyszerű sajtos tésztát, akkor adjuk hozzá a maradék sonkát! Ha egy-két személyre főzünk, akkor bőven elég 3-4 szelet megmaradt sonka. A sonkaszeleteket kockázzuk fel, azután vagy pirítsuk meg és keverjük a tésztához, vagy tálaláskor feltétként szórjuk a tányérra.

A krumplipürét ízesíthetjük sonkával is /Fotó: Shutterstock
A krumplipürét ízesíthetjük sonkával is /Fotó: Shutterstock

Ízesítsük sonkával a krumplipürét

Teljesen új szintre emelhetjük a krumplipürét, ha a burgonya, a vaj, a tejszín, a sajt, a só és a bors, valamint a szerecsendió mellett egy kis húst is adunk hozzá. A sonkaszeleteket vágjuk nagyon apróra, és keverjük a krumplipüréhez.

A megmaradt sonka remek pizzafeltét

Ez már inkább egy hétvégi menü, hiszen pizzatésztát dagasztani nem kétperces mutatvány, de legyen szó házi tésztáról vagy akár mirelit pizzáról, mindkettőt felturbózhatjuk, ha a maradék felvágottakat feltétként rászórjuk. Minél változatosabb, annál finomabb lesz a végeredmény. Nyugodtan keverjük össze a különböző sonkákat, szalámikat, sőt ha van egy kis baconszalonna, azzal is feldobhatjuk a pizzát. Húsimádóknak kihagyhatatlan.

A leveles tésztába szinte bármit betölthetünk, így a maradék felvágottat is /Fotó: Shutterstock
A leveles tésztába szinte bármit betölthetünk, így a maradék felvágottat is /Fotó: Shutterstock

Pakoljuk bele leveles tésztába

A leveles tészta igazi jolly joker a konyhában, ugyanis édes és sós fogások alapja is lehet, könnyű vele bánni és bármivel is pakoljuk meg, garantált, hogy ízletes lesz a végeredmény. Ha több bontott csomag felvágott is van otthon, valamint lapul egy kis tégely tejföl is a hűtőben, akkor villámgyorsan összedobhatunk egy kiadós vacsorát!

Fűszerezzük meg a tejfölt sóval, borssal, kaporral és fokhagymával, kenjük meg vele a kinyújtott leveles tésztát. Kockázzuk fel a sonkát, vágjunk bele egy kis újhagymát, kápia paprikát, szórjuk rá a tejfölre, tekerjük fel, mint a bejglit, és hajlítsuk koszorú formára vagy karikázzuk fel. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, szórjunk rá szezámmagot, és süssük aranybarnára 200 fokon, alsó-felső fokozaton.

A tojásmuffin egy nagyszerű hétvégi reggeli /Fotó: Shutterstock
A tojásmuffin egy nagyszerű hétvégi reggeli /Fotó: Shutterstock

Készítsünk tojásmuffint

Tökéletes hétvégi reggeli lehet a muffinformában sült tojás, ha feldobjuk egy kis sajttal és persze a maradék felvágottakkal. A muffinformát kenjük ki egy kis olajjal, szórjuk bele a felkockázott felvágottat, mehet bele ízlés szerint zöldség is, majd üssünk minden mélyedésbe egy-egy tojást. Szórjunk rá sót és borsot, egy kis felaprított petrezselymet és reszelt sajtot, majd pár perc alatt süssük készre a tojásmuffint.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.