Mirinda-szelet
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymás rostélyos
Kínai szezámmagos csirke
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Babgulyás
Ha valamilyen receptben menta szerepel, általában a fodormentára gondolunk, így cikkünkben is ezt az igazán karakteres és frissítő ízű, illatú fűszernövényt mutatjuk be.

A menta és az ő rokonsága

A menta a mintegy 3500 fajt magába foglaló árvacsalánfélék növénycsalád tagja, így rokona jó néhány gyógy- és fűszernövénynek. Ide tartozik ugyanis a citromfű, a zsálya, de a tikfa és a csalán is. A menta nemzetségen belül is van jónéhány faj és hibrid. A 3-4 termesztett mentafaj közül a bors- és a fodormenta a legismertebb, ezeken kívül létezik még almamenta, csombormenta, lómenta, piros menta, japán, folyóparti, mezei, vízi menta, a sor hosszan folytatható.

A fodormenta népies neve köményes menta, de kerti mentának is hívják, valószínűleg azért, mert szinte bármilyen kertben gyakorlatilag odafigyelés nélkül burjánzik. Aki jót akar magának és a kert többi fűszerének, ültesse egy alj nélküli fadézsába vagy fém keretbe, hogy ne túrjon ki minden más növényt. Vízpartokon és nedves réteken is előfordul.

A menta mitológiai növény. Plutó, az alvilág istene, szerelmes lett a gyönyörű nimfába Minthébe. Plutó felesége, Perszephé iszonyú féltékeny haragra gerjedt, és Minthét növénnyé változtatta. Plutó sem tudta megmenteni a nimfát, így a növény finom illattal ajándékozta meg, amit róla nevezett el.

A menta az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb fűszernövényünk (Shutterstock)
A menta az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb fűszernövényünk (Shutterstock)

Menta a gasztronómiában

Kellemes mentolos illata már messziről hívogat, hát még ha megdörzsöljük a levelét. Friss, édes íz és kellemes, hűvöskés utóíz jellemzi.

A leszedett mentaleveleket azonnal használjuk fel, vagy tartsuk néhány napig hűtőben. Jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk, száríthatjuk is.

Használjuk teákhoz, italokhoz, zselékhez, szirupokhoz, lekvárhoz, cukorkákhoz, fagylaltokhoz, gyümölcssalátával is isteni, de egy egyszerű zöldsalátát is feldobhatunk vele.

Észak-Afrikában és az arab országokban a mentateát tuareg tea néven fogyasztják, és fontos része a napnak. Báránysülthöz mentaszósz dukál Angliában, de készíthetjük hallal is. A taboulénak is fontos alapanyaga.

Gyümölcs- és mentarajongók próbáljanak összeturmixolni sárgabarackot vagy sárgadinnyét mentával, majd fagyasszák néhány órát.

A mentakrémlikőr zöld és fehér változatban is létezik, alkotórésze jó néhány koktélnak - és nem mellékesen Poirot felügyelő kedvenc itala.

Az üde és friss mojito koktél friss mentalevelek nélkül elképzelhetetlen (Shutterstock)
Az üde és friss mojito koktél friss mentalevelek nélkül elképzelhetetlen (Shutterstock)

Menta, a gyógyító

A növény nyári hónapokban gyűjtött leveleit hasznosítjuk elsősorban. Szélhajtó, görcsoldó, emésztést javít, gyomorerősítő, fokozza az epetermelést. Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító. Csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését.

A középkorban porrá tört mentalevelet használtak fogfehérítésre. Fogkrémek, szájvizek manapság is készülnek belőle. A kozmetikai ipar hűsítő krémeket készít belőle, mivel hidegérzetet vált ki a bőrön.

Ha egy vászonzsákot megtöltünk néhány maroknyi száraz vagy friss mentával és forró vizet csurgatunk rá, kitűnő, nyugtató ülőfürdőt készíthetünk belőle.

Kempingezők szúnyogok távoltartására használják a mentát.

Mentalikőr karácsonyra

Aki már most készülne a karácsonyra, esetleg írja fel a mentalikőr receptjét. Nem kell hozzá más, csak 2 citrom, 1 nagy csokor menta, 10 dkg cukor és fél liter vodka. A citromok héját burgonyahámozóval leszedjük, a mentaleveleket megmossuk. Jól záródó üvegbe kerül a vodka, elkeverjük benne a cukrot, majd következik a citromhéj és a mentalevelek. 21 napig kell sötét, hűvös helyen érlelni, naponta egyszer összerázni, végül átszűrni egy szép üvegbe. Ha hosszan szeretnénk megőrizni szép zöld színét, csavarjuk az üveget alufóliába, vagy tartsuk hűtőben.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.