Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A fánk széles e világban kedvelt étel, rengeteg változata létezik. Formája is lehet eltérő, ahogy tésztája, ízesítése is. A töltött fánk pedig nem csak Berlinben népszerű…

Az első írásos fánk recept Apiciustól való, a római korból, így volt ideje e kiváló kelt tésztának elterjednie szerte Európában. Megtaláljuk Romániában (gogoasa), Szlovákiában (sisky), Lengyelországban (paczki), Spanyolországban (rosquilla), Portugáliában (malasada), Franciaországban (beignet), Németországban (Pfannkuchen), Ausztriában (Krapfen), Finnországban (munkki), Hollandiában (oliebol), Olaszországban (bomboloni), Angliában (donut), sőt Ázsiában, Afrikában és Amerikában is vannak változatai.

 

Fánkok - itt töltött változatban
Fánkok - itt töltött változatban

 

A berlini töltött fánk elsősorban Németországban (Berliner Pfannkuchen) és Franciaországban (boule de Berlin) kedvelt. A hagyományos fánkokat kisütés után kristálycukorba forgatják, majd különféle krémekkel, elsősorban csokoládékrémmel, vaníliakrémmel vagy lekvárral töltik meg.

Ezek a töltött fánkok adták az ötletet az általam készített mini változatokhoz is. Falatnyi kis fánkokat készítettem, a kisült golyóbisokat karamellizát banánnal és mascarponés málnakrémmel töltöttem, végül csokoládészósszal tálaltam.

Berlini töltött mini fánk

 

Apró cukros fánkok málna- és banánkrémmel töltve
Apró cukros fánkok málna- és banánkrémmel töltve

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárga
fél dl rum
2,5 dkg friss élesztő
4 dl tej
olaj a sütéshez

A banános töltelékhez:
2 evőkanál cukor
2 banán
Fél citrom héja és leve
pici konyak vagy narancslikőr

A málnás töltelékhez:
15 dkg málna
10 dkg mascarpone 
1/4 citrom
3 evőkanál barnacukor

A csokiöntethez:
1 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé

Elkészítés: 1,5 dl tejet meglangyosítunk (52 fok), 1 evőkanál cukorral és az élesztővel elkeverjük, langyos helyre tesszük. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval, és deszka közepére fészket készítünk belőle. Beledobjuk a tojássárgákat, hozzáöntjük a rumot és felfutott élesztőt, a langyos tejes és a langyos vajat, és rugalmas tésztává dolgozzuk jó 10 perc alatt. Fél órát kelesztjük.

Lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk apró pogácsaszaggatóval, és közülük a maradék tésztát kivesszük. Ezt újra kinyújtjuk, szaggatjuk. A kis pogácsákat hagyjuk ismét 20 percet kelni.

 

Apró fánkokat szaggatunk
Apró fánkokat szaggatunk

 

 

A lehulló tésztát újra összegyúrjuk, szaggatjuk...
A lehulló tésztát újra összegyúrjuk, szaggatjuk...

 

Bő olajban kisütjük, lecsepegtetjük, kristálycukorba hempergetjük.

A banános töltelékhez a cukrot megkaramellizáljuk, rádobjuk a vékonyra karikázott banánt, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, hozzáadjuk az alkoholt, kicsit flambírozzuk, majd villával finomra törjük.

A málnás töltelékhez a cukrot megkaramellizáljuk, rádobjuk a málnát, a citrom levével összeforraljuk, majd leturmixoljuk. A mascarponéval krémesre keverjük.

A töltelékeket habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat.

 

Habzsákkal a legegyszerűbb megtölteni!
Habzsákkal a legegyszerűbb megtölteni!

 

Az öntethez a tejszínt felmelegítjük, majd a felkockázott csokit felolvasztjuk benne.

A cukros töltött fánkokat a csokiöntettel meglocsolva tálaljuk.

 

Az étcsokis szósz bűnösen finommá teszik a kis fánkokat!
Az étcsokis szósz bűnösen finommá teszik a kis fánkokat!

 

 

Mascarponés málnakrémmel töltve...
Mascarponés málnakrémmel töltve...

 


Azt kell mondjam, zseniális ez a tészta. Könnyű, levegős, foszlós, pillanatok alatt megsültek ezek a kis fánkok, egyáltalán nem szívták meg magukat olajjal, bátran ajánlom nagyobb méretű fánkokhoz is.

A töltelék pedig bármi lehet: olvasztott csoki, rummal kikevert baracklekvár, el tudom képzelni narancskrémmel, meggypürével töltve is. Aki szeretné megspórolni a töltögetést, nyugodtan mártogathatja is a krémekbe, lekvárokba a bucikat, hiszen egy fánk 1-2 falat.

A fánk elkészíthető természetesen sós változatban is, ebben az esetben a tésztához kicsit több sót adjunk. Tölthetjük libamájhabbal, pástétommal, lazackrémmel, és ha zöldfűszeres vagy fűszeres tejföllel és salátával tálaljuk, ugyanabból a tésztából akár főétel is lehet a mini berlini fánkok elé!

Farsangi fánk receptek >>>
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.