Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Így vagyok ezzel én is, nemcsak Balu, a medve. Az egyik közös kedvencünk a hering.

A hering a köztudatban leginkább ecetes lében él, azaz amikor a heringet, avagy ruszlit savanyú lében teszik el.

De a mi, „magyar nevén” Mátyás hering filénk, az más! (Itt jegyezném meg, hogy a Mátyás hering név igazából félrefordítás, az eredeti a holland matjes hering helyett. A matjes a fiatal heringnek a neve, ami a zsenge húsa miatt igen kedvelt az északi népeknél). Eleve az, hogy filé, már fontos dolog. Ez ugye azt jelenti, hogy se a csont, azaz szálka, se a bőr nincsen már a húson. Ez amúgy a többi húsfélénél is áll, a filé az mindig csont, zsír és bőrmentes, csak a tiszta húst értjük alatta.

Pácolt hering céklával

Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg pácolt heringfilé hagymával
10 dkg joghurt 
20 dkg 20%-os tejföl
a pácolt heringben lévő hagyma (fűszerek is)
2 db alma
30 dkg cékla savanyúság
1 szál zöldhagyma

3 db csemegeuborka
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

 

Könnyű, különleges, de pénztárcabarát és kalóriaszegény
Könnyű, különleges, de pénztárcabarát és kalóriaszegény

 

Elkészítése: 1. A heringet leitatjuk papírtörlővel, majd kis darabokra vágjuk. A vásárolt pácolt heringben lévő savanyúságot és fűszerezést a lé kivételével megtartjuk.

2. A csemegeuborkát és a céklát karikákra vágjuk. A tejfölt és a joghurtot összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel. Az almákat a legvégére hagyjuk, hogy ne barnuljanak meg. Megmossuk, meghámozzuk, és kis cikkelyekre vágjuk.

3. Az egészet alaposan összeforgatjuk, itt adjuk hozzá az apróra vágott zöldhagymát és a heringből kivett hagymás-mustármagos fűszerezést, majd fólia alatt hűtőben 24 órát állni hagyjuk.

4. Másnap pirítóssal vagy főtt burgonyával tálaljuk. 
 

Tippek és ötletek

Szóval a Mátyás hering különlegessége, hogy általában sós, olajos lében van eltéve, és így már önmagában is fogyasztható. Mivel azonban elég sós, sokkal jobb ízhatást érhetünk el, ha a halhúst bepácoljuk. Ez lehet akár tejföl, joghurt, majonéz vagy bármi más, pl. éppen az a hagymás-tejfölös pác, amit a receptben is használtam, sok fűszerrel. De ezen kívül remek kombináció lehet egy olyan pác is, ami nem tejfölből készül, gondolok itt pl. egy currys-mustáros, cherrys-lilahagymás, vörösboros-paprikás pácra, de mindenféle zöldség is passzol hozzá, tehát a skála igen széles.

A halról...

 

Előételnek vagy könnyű vacsorának is ideális
Előételnek vagy könnyű vacsorának is ideális

Most, hogy így a halakról beszélünk, eszembe jutott még egy dolog. Köztudott, hogy a halakban is van zselatin. Biztosan találkoztak már azzal a jelenséggel, amikor egy jó tartalmasan elkészített halászlé másnapra megdermedt, szinte kocsonya lett. Ez teljesen normális. A szegedi nagy halászléfőző mesterek azt mondják, egy hal vagy hallé főzéséhez minimum 4 óra kell ahhoz, hogy a halcsontokból az összes enyvagyag kifőjön.

A heringet nem kell főznünk, de azért van egy-két dolog, amire figyelnünk kell. Résen kell lenni ezek kiválasztásánál is, forgatni, származási országot ellenőrizni - és csak utána vásárolni. Általában a Távol-Keletről, elsősorban Taiwanról, Thaiföldről érkező konzervek nem a legjobbak. Tapasztalataim szerint a lengyel, német, dán termékek drágábbak, viszont nagyon jó minőségűek.

Chanel5 vs sprotni

A Mátyás hering filé általában fóliázott termék, zseniális, karakteres, húsos filék. A hölgyeknek javaslom, hogy a sima ún. olajoshal konzervek felbontásakor ne érjenek hozzá a halhoz kézzel, lemoshatatlan napokig. Ha mégis sikerült, ne próbáljuk meg valami erős illatú krémmel elfedni a bűzt, csak rosszabb lesz, tudom, próbáltam. A Chanel5 vs sprotni harcban is tuti a halak nyernek. Érdemes egy férfivel kibontatni, oldja meg, vagy legyen az ő keze büdös.

A tanonc esete a hallal...

Erről jut eszembe, hogy én még ifjonti tanuló koromban dolgoztam a szegedi Hági étteremben. Ma már sajnos zárt ajtó és lelakatolt vaskapuk fogadják azt, aki a Kelemen vagy a Nádor utca felől megpróbál bejutni a több mint tíz éve bezárt Hági étterembe. A kb. három éve kényszertatarozás révén megszépült homlokzaton már ott a graffitisek kéznyoma, az egykori sörkertben szemétkupacok, a Nádor utcai kerthelyiség járólapját felverte a gaz, az udvaron fémgerendák rozsdásodnak. Ma így néz ki az egykor legendás étterem. Belső részének felújítása komoly beruházást igényelne, és itt, Szegeden, nem akkora a fizetőképes kereslet, hogy megérje felújítani és működtetni a patinás vendéglátóhelyet.

 

A hal filézve jó :)
A hal filézve jó :)

Én azonban még ott főztem a konyháján, amikor Kiss Antal és Tóth Lajos mesterszakácsok vezették azt. Ahányszor halat készítek, ez a hely mindig az eszembe jut. Egyszer ugyanis két mázsa, azaz 200 kg busát kellett megpucolnom. Mivel én voltam a tanonc, nekem jutott a megtisztelő és nemes feladat, hogy 8 órában pucolhatom a halakat. Azóta kicsit megnőttem, és ma már talán mások az arányok, de akkor ez a 200 kg hal - óriási kupacban az asztalon - leküzdhetetlennek tűnt. De hát nem volt választásom. Neki kellett látnom. Ráadásul a busát keményen kellett dörzsölni, hogy a pikkelyei lejöjjenek, az közben persze szanaszét repült. Mire végeztem, még a gatyámban is halpikkely volt. És a belőlem áradó szagot inkább ne is említsük, még hetekig „halparfümtől” illatoztam. Ezért remek a Mátyás heringfilé. Nem kell pucolni, és még büdösek sem leszünk tőle.

Ráadás recept zsázsával

 

 

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A friss zsázsa a tormához hasonlóan csípős ízű, de annál sokkal enyhébb, kellemesebb salátanövényke. Kb. 1 cm magasra nő, és két kis levélkéje van. Télen különösen magas C-vitamin tartalma és friss, üde íze miatt javaslom. Akár otthon is, a szobában vagy konyhaablakban egy edényben termeszthetjük, és amikor fel szeretnénk használni a növénykéket, egyszerűen a talaj felszíne fölött ollóval vágjuk le. Nagyon alkalmas akár egy sima vajas kenyér, szendvics ízesítésére, továbbá ételek díszítésére. Hozzákeverhető fejessalátához, kiváló mártás, leves készíthető belőle, és remekül passzol a heringünkhöz is.

Nincs más hátra, mint elő a heringgel, hisz 
„amíg van, egy-két jó falat,
s egy jó falat most már csak akad,
se bú, se baj nem számít, rá se ránts!
Mert hiszen egy-két jó falat elűzi minden gondodat
Mondd, kívánhatsz-e többet, jobbat, már!”

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.