Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ezen a héten két narancsos finomságot kínálunk, túróhabot a könnyed, hideg desszert kedvelőinek, és mandulás kalácsot az édesebb, trükkös sütemények rajongóinak. Mindkettőt narancsos raguval bolondítjuk meg.
Túróhab narancsmártással

Könnyű, légies desszert
Könnyű, légies desszert

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 lap zselatin
10 dkg hideg, sovány túró
21 dkg cukor
½ lime
12 dkg hideg tejszínhab
1,5 dl vörösbor
1 rúd vanília
étkezési keményítő
60 dkg narancs (kb. 8 db), még jobb a vérnarancs
1 ág menta

Elkészítés:
1. A zselatint kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk.
2. A túrót 3 dkg cukorral összekeverünk.
3. A lime-ot meleg vízben megmossuk, szárazra töröljük, és a héját lereszeljük. A lime levének felét egy kis edénybe nyomjuk, és a jól kinyomkodott zselatinlapokat feloldjuk benne. Ezután a cukros túróhoz keverjük.
4. A hideg tejszínhabot óvatosan a túróhoz keverjük. A masszát ezután kis formákba töltjük, amik kb. 5 cm szélesek és 6 cm magasak. Legalább 2-3 órára hűtőbe rakjuk.
5. 18 dkg cukrot közepes hőmérsékleten karamellizáljuk, 1,5 dl vörösborral és 1 narancs levével felengedjük. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, és hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg a cukor felolvad. Ezután 1/3-ra befőzzük. Ha még szükséges, kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel tovább sűríthetjük.
6. A narancsokat kifilézzük, a magokat kiszedjük, és a besűrített szószba óvatosan belekeverjük. Az elkészült szószt kihűtjük, és szintén legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
7. Tálaláskor a narancsmártást tányérba merjük. A túróhab formákat éles késsel belülről óvatosan körbevágjuk, és a túróhabot a mártás közepére borítjuk. Mentával díszíthetjük.


A mártás készítésénél csak arra figyeljünk, hogy a narancsfiléket csak akkor tegyük a mártásba, ha már elkészült, azzal együtt már ne főzzük, így jobban megőrzi vitamintartalmát, és szépen látszanak az egész narancsfilék.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A túróhabhoz érdemes mindig szezonális gyümölcsöket használni, így jobb áron juthatunk a kiszemelt gyümölcsünkhöz, és változatosabbá tehetjük étkezéseinket egész évre kivetítve. Készíthetjük most mandarinból, ananászból, banánból vagy akár aszalt gyümölcsből is, ami szintén jól passzol a túróhab mellé. Ebben az esetben érdemes az aszalt gyümölcsöket leforrázni, és egy napra hűtőbe rakni, a forrázáshoz használhatunk teákat is, különböző ízzel és illattal. Például sárgabarackhoz zöldteát, szilvához feketeteát… Felválthatjuk a cukrot mézzel, és fűszerezhetjük fahéjjal, kardamommal, thai citromfűvel, csillagánizzsal, szegfűszeggel. Legalább egy ujjnyira lepje el a páclé, majd a maradék léből, amit a gyümölcs már nem tud magába szívni, abból készítsük el a mártást.

Ez egy igazán gyorsan és kreatívan elkészíthető desszert, amit nem csak tehéntúróból, de birka-, sőt kecsketúróból is elkészíthetünk. Én simán párosítanám még sült húsokhoz is, mondjuk egy szufléval kiegészítve, ami maga a köret lenne. Húsként pedig liba-, kacsa-, fürj- vagy fácánmell rózsaszínűre sütve, mézes vodkával érlelve (méz, vodka, pici szójaszósz, gyömbér).

Vérnarancsot beszerezni nem is olyan egyszerű, itthon inkább csak a téli hónapokban népszerű, de aki tudja, hol kapható egész évben, írja meg nekünk is a lelőhely címét. Köszönjük. A vérnarancs a normál narancsnál kisebb és sötétebb héjú. Több fajtája is ismert itthon, pl. az olasz Moro fajta, amelyik kívülről normál narancsnak tűnik, belül viszont csipkézetten vöröses a húsa a hártyák felőli oldalon. Vagy a szicíliai Tarocco fajta, amelyik kívül rücskös héjú, belül viszont szép vöröses, egy ilyen fajta ültetvényt volt szerencsém megnézni Palermo közelében. Érdekesség, hogy a fák mellmagasságig érnek, visszametszik, ami megkönnyíti a szüretet, másrészt pedig a talajról visszaverődő hőt jobban hasznosítják. Sanguinelli a harmadik ismert típus, amely Spanyolországban gyakori, ez a teljesen sima héjú, igazán vörös húsú és héjú nekem személy szerint ez a kedvencem.


Kalács mindenszentek napjára

Németország északi részén a mandulás kalács és a morzsolt kalács, mint halotti kalács ismert. Mindenszentek napjára pont ideális sütemény. Hasonló módon készül, mint a miénk, de a kivajazott formát cukorral és mandulával megszórják, beleöntik a tésztát, és amikor megsül, kiborítják.

Egyszerűsége miatt bombajó desszert, sokféleként variálható. Forró csoki, kakaó vagy tejeskávé mellé isteni. Édesebb szájúaknak még tejszínhabot is ajánlok mellé.

A fotózás alkalmával készített mandulás kalács mindenki várakozásait felülmúlta. Mindmegettük. Pont.


Mandulás kalács narancsraguval

Klasszikus német desszert - egy kis rafinériával
Klasszikus német desszert - egy kis rafinériával

Hozzávalók 4 személyre (12 szelet):
12,5 dkg vaj
25,5 dkg cukor
2 db narancs és 1,5 citrom reszelt héja
3 evőkanál narancslé
2 db tojás
12,5 dkg liszt
7 g sütőpor
10 dkg szeletelt mandula
5 db narancs
2 db kardamom mag
5 db szegfűszeg
3 db csillagánizs
2,5 dl száraz fehérbor
2,25 dl narancslé
2 evőkanál étkezési keményítő
12,5 dkg porcukor
2 evőkanál narancslikőrt
1 ág citromfű és porcukor

Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A kalácshoz 12,5g vajat felolvasztunk egy edényben, és félrehúzzuk. Hozzáadunk 7,5 dkg cukrot, egy csipet sót, 1 db narancs és ½ citrom reszelt héját. Visszarakjuk a lángra, és az egészet sima masszává keverjük. 3 evőkanál narancslét hozzáöntünk.
3. 2 egész tojást 5 dkg cukorral gőz fölött, habüstben krémesre felverünk, majd a gőzről levéve tovább verjük, amíg kihűl a krém. Gyorsabban kihűl, ha a gőzről levéve hideg (jeges) víz felett verjük tovább. Ehhez keverjük hozzá ezután a narancsos vajat.
4. 12,5 dkg lisztet és 7 g sütőport összekeverünk, és ezt is a krémbe keverjük.
5. Egy kb. 2 l űrtartalmú formát (lehet kerek is) kivajazunk. A szeletelt mandulát a kivajazott formába szórjuk. Ezután beleöntjük a masszát is, elsimítjuk a tetejét, és a már előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
6. Közben elkészítjük a ragut. A narancsot kifilézzük. 13 dkg cukrot karamellizálunk, 2 db kardamom magot, 5 db szegfűszeget, 3 db csillagánizst, az egyik narancs és egy citrom reszelt héját hozzáadjuk. Az egészet jól összekeverjük.
7. 2,5 dl száraz fehérborral és 1,25 dl narancslével felöntjük, és 15 percig főzzük, majd leszűrjük.
8. 2 evőkanál étkezési keményítőt hideg vízzel elkeverünk, és besűrítjük vele a szószt. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a narancsfilét és kihűtjük.
9. A kész kalácsot kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd kiborítjuk a formából.
10. 1 dl narancslét, 12,5 dkg porcukrot és 2 evőkanál narancslikőrt simára keverjünk, és a forró kalácsra öntjük. Majd ha a kalács már kihűlt, felszeleteljük, és a narancsraguval tálaljuk. 1 ág citromfűvel, porcukorral díszítjük.

Európában három fajtája ismert, sok különbség nincs köztük, csak színárnyalatban térnek el, világosbarnától sötétbarnáig. A külső barna héj fogyasztható, de keserű ízű, gyakran hallani, hogy a bor utózamatát szokták mandulahéj jelzővel illetni, ami ezt a torokban megmaradó kesernyés ízt jelzi. Ezt a héjat egy órányi meleg vízben áztatás után könnyen eltávolíthatjuk, ha nem kapunk hántoltat.

Vannak helyek, ahol a piskóta tésztáját is mandulalisztből készítik, nem is beszélve a marcipánról és a mandulalikőrről, ami szintén jól felhasználható desszertekhez. Készíthetünk például Zabaglione krémet… Ehhez fél dl mandulalikőrt 1 kanál cukorral és 4 tojás sárgájával gőz fölött habosra verünk. Akár ehhez a kalácshoz is kínálhatjuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.