Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Epres blondie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus kuglóf
Babgulyás
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Az az érzésem, megint olyan különleges ételt találtunk, ami nem oly népszerű, inkább csak egyszerű és nagyszerű, mégis különleges. Épp ezért kell újra és újra beszélnünk róla, és az én feladatom az, hogy önöket meggyőzzem erről!

Aki nem szereti a zsíros, fűszeres ételeket, vagy ezeket valamely okból nem fogyaszthatja, akkor jó hír, hogy ez egy könnyű, de kiadós, mégis ízgazdag fogás, ráadásul ünnepi, és szakmai szóval illetve kímélő lehet, nem csak karácsonyra, hanem a nagy zabálások után újévre is. Gondoljanak csak bele: például egy gazdag tyúkbecsinált sok zöldséggel és illatos rizzsel… adhatunk mellé a nagyi barackbefőttjéből…

 

Vadhús, sok zöldség, fűszer és egy kis kéksajt: tökéletes harmónia!
Vadhús, sok zöldség, fűszer és egy kis kéksajt: tökéletes harmónia!

 

A becsináltakhoz nagyon jók a szárnyas húsok, persze nem csak a vad szárnyasok, tökéletes lehet a kakas vagy a tyúk is, meg ahogy Vuk, a kicsi vörös mondaná: meg egy kis kacsa is! :)

Ha okosan készítjük el, lesz levesünk is, főételünk is egy csapásra. A leveshez készítsünk grízgaluskát, és szórjunk rá sok frissen vágott petrezselymet, persze egy kis zöldborsó sem árt bele, és a finom hozzávalókat még lehet fokozni. A húst pedig a recept szerint kifilézve rakjuk a mártásba (persze nem kötelező). Én személy szerint az idősebb szárnyasokat ajánlom erre a célra, ízesebbek, de elkészítésük több időt vesz igénybe.

Fácánbecsinált csicsókával és körtével

 

Ha hosszabb lében főzzük a fácánt, levest is készíthetünk belőle
Ha hosszabb lében főzzük a fácánt, levest is készíthetünk belőle

Hozzávalók:
2 egész fácán
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 szál angolzeller
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
12 szem feketebors
3 dl tejszín
1 evőkanál kéksajt
1 evőkanál keményítő
3 körte
50 dkg csicsóka
5 dkg vaj

Elkészítés: A fácánok mellét lefejtjük, félretesszük. A fácánokat négybe vágjuk, és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel, a szemes borssal, sóval, a fokhagymával és a félbevágott hagymával feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Főzés közben folyamatosan pótoljuk a vizet, puhára főzzük (1,5-2 óra).

 

A melleket lefejtjük, külön sütjük, így más textúrája lesz a húsoknak
A melleket lefejtjük, külön sütjük, így más textúrája lesz a húsoknak

 

A melleket nagyon forró serpenyőben mindkét oldalán megsütjük, kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarva pihentetjük.

A feldarabolt fácánt kiszedjük a főzőléből, a húst lefejtjük a csontokról, a bőrt és a csontokat eldobjuk.

A főzőlevet leszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a kéksajtot, kb. 20 percig lassú tűzön főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a lefejtett fácánhúst, a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A csicsókát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A körtéket cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk. 1 evőkanál cukrot serpenyőben karamellizálunk, a körtéket karamellizáljuk rajta.

A melleket felszeleteljük, a tejszínes becsináltba keverjük, összemelegítjük, majd a párolt csicsókával és a karamellizált körtével tálaljuk.

 

Körte és kéksajt, klasszikus páros, de a fácánnal még fantasztikusabb!
Körte és kéksajt, klasszikus páros, de a fácánnal még fantasztikusabb!

Becsinált, kicsit megcsavarva

Amikor majd a várva várt tavasszal elkezdődik a spárga szezonja, újra keressék elő ezt a receptet, mert friss spárgával igazi ínyencség. De használhatunk feketegyökeret és karalábét is. Szarvasgombával pedig bármikor megkoronázhatjuk ezt a gazdag ételt. A szarvasgomba szezon még javában tart, ilyenkor kerülnek elő a legillatosabb darabok, a burgundi szarvasgomba (tuber uncinatum) és a téli szarvasgomba (brumale). Sajnos az időjárás nem kedvezett a gombászoknak az idén, a csapadék hiánya miatt kevés a gomba, és ezzel egyenesen arányosan az ára is megemelkedett. De a becsináltakhoz használható sima csiperke vagy laska is, igaz, nagyon más ízélmény.

Csip, csip, csicsóka

Ha ősszel napraforgóra hasonlító növényt látnak, biztosra vehetik, hogy csicsókával van dolguk. Ha krémlevest készítünk belőle, akkor is jusson eszünkbe a napraforgó: amikor megízleljük, a nyers napraforgómag ízére nagyon hasonlítót fogunk érezni. Ez az íz is jól harmonizál a szarvasgombával, pár csepp szarvasgombás szőlőmagolaj nagyon jó bele.
A csicsóka egyébként igazi gyógyszer, nagyon sok mindenre gyógyír! Nyersen is rágcsálható, egytálételekbe, köretekbe, tócsnikba tehető. Ez a növény sok helyen vadon is felfedezhető, szinte kiirthatatlan! Szerencsére mostanra újra divatos lett, a fenti recepthez is szenzációs!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.