Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mesterkurzus (blog)

Néhány szó az idei gasztrofesztiválokról és egy isteni császármorzsáról

Megjártuk Etyeket is, ez volt a második közösen szervezett rendezvényünk a Mindmegettével és a weboldal kiadójával, az Axel Springer Kiadóval. Viszonylag fáradtan, de tapasztalatokban gazdagon tértünk haza - focinyelven szólva.

Az itt szerzett tapasztalatokat fogjuk a jövőben hasznosítani. :-) Remélem, mindenki elégedett volt a sütés-főzés kimenetelével!

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Lassan vége a fesztiváldömpingnek, országszerte hétvégenként 5-15 fesztivál bonyolódott le, ilyen-olyan kategóriában. Hát igen, úgy néz ki, fesztivált szervezni jó üzlet. Sok munka, de jó üzlet. És mondhatni, nem időjárásfüggő bevétel, hiszen bérlők vannak dögivel, nagyon megy a kürtöskalács, fesztiválonként 3-10 stand, jobbak-rosszabbak, a hagyományos mellett egyre több ízesített változat. Fejlődik a kalácskultúránk? Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy a kókuszos, kakaós, mákos bevonat nyomában sem emlékeztet arra a ropogós kalácsra, ami végig kísérte gyerekkorom strandos élményeit. Viszont van egy erdélyi brigád, akik faszénen sütik a kürtőskalácsot, na az már hasonlít a kalácsról alkotott elképzeléseimre.

Aztán ott van a pompos, a mostanság divatos kemencében vagy sparhelten sült kenyérlángos, a régi időkből való, állítólag Tökről, innen a neve. Anno divat volt otthon készíteni a kenyeret, hiszen nem minden sarkon állt hiper-szuper-über-megamarket, ahol rendkívül érdekes kenyeret kaphatunk le a polcról azzal az indokkal, hogy nincs időnk otthon még vacsorát főzni sem, nemhogy kenyeret sütni. Szóval, amikor régen a kenyértésztát formázták, a leszakított darabokat gyorsan kinyújtották, és kemencében vagy sparhelten sütötték meg, tejfölt kentek rá, és hagymával szórták meg, gyermekeik legnagyobb örömére.

És aki még nem lakott jól, ehet a végeláthatatlan kolbászsorból, jó sós csülökből, és választhat egyet az olajban sült avas századik hekkből.
Azután rögtön jöhet az ital, pálinkák, borok fesztiválján nagyobb a választék, és valamivel igényesebb is, de ki kell fognunk itt is a jót. Vannak viszont bevált márkák, amik nem okozhatnak csalódást.
Na, jó, néha ki lehet fogni egész ehető ételeket, de a szerencsét ne felejtsük magunkkal vinni.

Ha jóllaktunk, választhatunk még a sötétben neon színben vibráló kütyükből, *ne fürgyé le* egy mosásos pólóból, műbőr kalapból, eredeti jamaikai ékszerekből és totemoszlopokból, és még sok minden csuda jó dologból. A programok sokszínűsége majd pótol minket, csupa középkategóriás celeb, plébek hangzásvilág, szóval néhány kisebb programot leszámítva, idénre vége. Illetve egészen karácsonyig, akkor indul a forralt bor akció, ugyancsak vacak borokból, agyoncukrozva.

Felejtsük el... és reménykedjünk a jövő évi újabb dömping minőségi javulásában. De addig is ismerkedjünk meg egy igazi császármorzsával!

Túrós császármorzsa rumos szilvaraguval

Hmmmm!
Hmmmm!

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg liszt
3 tojás
4 dl tej
2 evőkanál mazsola
10 dkg túró
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál vaj
2 dl vörösbor
1 dl rum
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
1 db citrom
50 dkg szilva
1 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés: 1. A szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, előmelegített, 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.

2. A vörösbort 10 dkg cukorral, a rummal, a fahéjjal, a vaníliarúddal és a citrom levével felére befőzzük. Kevés vízben feloldott keményítővel besűrítjük, és a szilvát hozzáadjuk.

3. A tojásokat szétválasztjuk, a túrót áttörjük.

4. A tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral habosra verjük, hozzáadjuk a mazsolát, a túrót, tovább keverjük, végén a lisztet is csomómentesen belekeverjük.

5. A tojásfehérjét a maradék (5 dkg) cukorral kemény habbá verjük, és nagy, könnyed mozdulatokkal a másik masszához keverjük.

6. Egy tepsiben két kanál vajat melegítünk, belelapátoljuk a masszát, és 160 fokos sütőben elkezdjük sütni. Ha a teteje megpirult, lapátkanállal felszabdaljuk, jól összekeverjük, hogy a pirult és a nyers részek jól összekeveredjenek.

7. Ha már kellően szilárd és morzsalékos (kb. 30-35 perc sütés után), a rumos szilvaraguval tálaljuk.

Elkészítési idő: 20 perc
Fogyasztható: 30-35 perc múlva

Túrós császármorzsa rumos szilvaraguval
Túrós császármorzsa rumos szilvaraguval


Nem feltétlenül kell ragaszkodni a leírtakhoz. Például amikor ezt a receptet egy séftől láttam, ő a lisztet a tejjel összeturmixolta, a tojást nem választotta szét, és rendkívül óvatosan a fehérjét nem szétverve, keverte a tejes masszához, és serpenyőben sütötte meg, egyet fordítva rajta. Ja, és a készítés háromnegyedénél fehércsokoládét reszelt hozzá, és természetesen arany mazsolával készítette. Nem csak bennem hagyott az íze és az illata mély nyomot, de az a bohém, ősz hajú vendég is az asztal alá csúszott, aki nem mellesleg Burgenland egyetlen víziszínpadát üzemelteti, ahol olyan előadások mennek, mint a Víg özvegy, a Csárdáskirálynő, stb., nm mellesleg 6000 férőhelyes nézőtérrel, gyönyörű körülmények között, szinte egyedülálló Ausztriában is. Visszakanyarodva... a császármorzsa eredménye 2 szabadtéri jegy lett az első sorban.

A szilvát helyettesíthetjük szederrel, málnával, jostával, rebarbarával.
Finom és ízletes, próbáljátok ki, nagy siker lesz!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.