Az itt szerzett tapasztalatokat fogjuk a jövőben hasznosítani. :-) Remélem, mindenki elégedett volt a sütés-főzés kimenetelével!
Lassan vége a fesztiváldömpingnek, országszerte hétvégenként 5-15 fesztivál bonyolódott le, ilyen-olyan kategóriában. Hát igen, úgy néz ki, fesztivált szervezni jó üzlet. Sok munka, de jó üzlet. És mondhatni, nem időjárásfüggő bevétel, hiszen bérlők vannak dögivel, nagyon megy a kürtöskalács, fesztiválonként 3-10 stand, jobbak-rosszabbak, a hagyományos mellett egyre több ízesített változat. Fejlődik a kalácskultúránk? Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy a kókuszos, kakaós, mákos bevonat nyomában sem emlékeztet arra a ropogós kalácsra, ami végig kísérte gyerekkorom strandos élményeit. Viszont van egy erdélyi brigád, akik faszénen sütik a kürtőskalácsot, na az már hasonlít a kalácsról alkotott elképzeléseimre.
Aztán ott van a pompos, a mostanság divatos kemencében vagy sparhelten sült kenyérlángos, a régi időkből való, állítólag Tökről, innen a neve. Anno divat volt otthon készíteni a kenyeret, hiszen nem minden sarkon állt hiper-szuper-über-megamarket, ahol rendkívül érdekes kenyeret kaphatunk le a polcról azzal az indokkal, hogy nincs időnk otthon még vacsorát főzni sem, nemhogy kenyeret sütni. Szóval, amikor régen a kenyértésztát formázták, a leszakított darabokat gyorsan kinyújtották, és kemencében vagy sparhelten sütötték meg, tejfölt kentek rá, és hagymával szórták meg, gyermekeik legnagyobb örömére.
És aki még nem lakott jól, ehet a végeláthatatlan kolbászsorból, jó sós csülökből, és választhat egyet az olajban sült avas századik hekkből.
Azután rögtön jöhet az ital, pálinkák, borok fesztiválján nagyobb a választék, és valamivel igényesebb is, de ki kell fognunk itt is a jót. Vannak viszont bevált márkák, amik nem okozhatnak csalódást.
Na, jó, néha ki lehet fogni egész ehető ételeket, de a szerencsét ne felejtsük magunkkal vinni.
Ha jóllaktunk, választhatunk még a sötétben neon színben vibráló kütyükből, *ne fürgyé le* egy mosásos pólóból, műbőr kalapból, eredeti jamaikai ékszerekből és totemoszlopokból, és még sok minden csuda jó dologból. A programok sokszínűsége majd pótol minket, csupa középkategóriás celeb, plébek hangzásvilág, szóval néhány kisebb programot leszámítva, idénre vége. Illetve egészen karácsonyig, akkor indul a forralt bor akció, ugyancsak vacak borokból, agyoncukrozva.
Felejtsük el... és reménykedjünk a jövő évi újabb dömping minőségi javulásában. De addig is ismerkedjünk meg egy igazi császármorzsával!
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg liszt
3 tojás
4 dl tej
2 evőkanál mazsola
10 dkg túró
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál vaj
2 dl vörösbor
1 dl rum
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
1 db citrom
50 dkg szilva
1 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés: 1. A szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, előmelegített, 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
2. A vörösbort 10 dkg cukorral, a rummal, a fahéjjal, a vaníliarúddal és a citrom levével felére befőzzük. Kevés vízben feloldott keményítővel besűrítjük, és a szilvát hozzáadjuk.
3. A tojásokat szétválasztjuk, a túrót áttörjük.
4. A tojássárgáját 5 dkg kristálycukorral habosra verjük, hozzáadjuk a mazsolát, a túrót, tovább keverjük, végén a lisztet is csomómentesen belekeverjük.
5. A tojásfehérjét a maradék (5 dkg) cukorral kemény habbá verjük, és nagy, könnyed mozdulatokkal a másik masszához keverjük.
6. Egy tepsiben két kanál vajat melegítünk, belelapátoljuk a masszát, és 160 fokos sütőben elkezdjük sütni. Ha a teteje megpirult, lapátkanállal felszabdaljuk, jól összekeverjük, hogy a pirult és a nyers részek jól összekeveredjenek.
7. Ha már kellően szilárd és morzsalékos (kb. 30-35 perc sütés után), a rumos szilvaraguval tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Fogyasztható: 30-35 perc múlva
Nem feltétlenül kell ragaszkodni a leírtakhoz. Például amikor ezt a receptet egy séftől láttam, ő a lisztet a tejjel összeturmixolta, a tojást nem választotta szét, és rendkívül óvatosan a fehérjét nem szétverve, keverte a tejes masszához, és serpenyőben sütötte meg, egyet fordítva rajta. Ja, és a készítés háromnegyedénél fehércsokoládét reszelt hozzá, és természetesen arany mazsolával készítette. Nem csak bennem hagyott az íze és az illata mély nyomot, de az a bohém, ősz hajú vendég is az asztal alá csúszott, aki nem mellesleg Burgenland egyetlen víziszínpadát üzemelteti, ahol olyan előadások mennek, mint a Víg özvegy, a Csárdáskirálynő, stb., nm mellesleg 6000 férőhelyes nézőtérrel, gyönyörű körülmények között, szinte egyedülálló Ausztriában is. Visszakanyarodva... a császármorzsa eredménye 2 szabadtéri jegy lett az első sorban.
A szilvát helyettesíthetjük szederrel, málnával, jostával, rebarbarával.
Finom és ízletes, próbáljátok ki, nagy siker lesz!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.