Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szeretnék a friss zöldfűszerekért kampányolni, ugyanis hihetetlen magasságokba emelik a legegyszerűbb alapanyagokból készülő ételeket is.

Nem kertelek: kinyitom a konyhaablakot (városiak, kert nélküliek figyelem!), és az ablakpárkányon díszelgő kakukkfűből vagy mentából lecsípek néhány ágat. Korábban macerás volt beszereznem a zöldfűszereket, nem lehet mindenhol mindent kapni, hol fonnyadtabb, hol sápadtabb… Most csak kinyúlok az ablakon, öblítés után azonnal mehet a serpenyőbe. Ezt az érzést át kell élni!

 

A mentából és korianderből készült pesztó teszi különlegessé ezt a fogást
A mentából és korianderből készült pesztó teszi különlegessé ezt a fogást

 

Tavasz végén magról ültettem a fűszernövényeket, kert híján nem túl magas cserepekbe, hogy a gyökerük ne túl mélyen dolgozzák le magukat a földbe, hanem inkább a föld felett mutassanak burjánzó növekedés. Ehhez persze az is kellett, hogy a magasságból mindig visszavágjunk, inkább a bokrosodást segítve alakítsuk a növényt. Fontos az is, hogy amint lesznek rajta esetleg beteg levelek, azokat le kell csipkedni, nem szabad megvárni, míg elszárad, így nem terjed el a betegség.

Fűszeres kertem kedvencei a menta és a koriander, e kettőből készült pesztó, amit ribizlis rizshez és báránynyárshoz kínáltam.

Ribizlis piláf báránynyárssal és koriander-menta pesztóval

 

Egyszerű és mégis különleges
Egyszerű és mégis különleges

Hozzávalók:
50 dkg báránygerinc
20 dkg jázminrizs
10 dkg ribizli
4 evőkanál olívaolaj
1 csokor koriander
1 csokor menta
5 dkg mandula
1 dl olívaolaj
rozmaringág

Elkészítés: A rizst forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A ribizlit forró olajon 5 másodperc alatt olajon megforgatjuk, hagyjuk kihűlni.

A báránygerincet csonttól, hártyáktól megtisztítjuk, 2 centi vékony szeletkékre vágjuk. Rozmaringágra vagy citromfűszárra húzzuk a húsdarabokat, sózzuk, borsozzuk, és 1 evőkanál mézzel megcsorgatjuk. Forró grillserpenyőben vagy grillsütőn megsütjük.

A pestóhoz megpirítjuk a mandulát, leturmixoljuk a zöldfűszerekkel és az olajjal együtt, sózzuk.

A rizst összeforgatjuk a ribizlivel és 1-2 kanál pesztóval, a nyársakkal tálaljuk, a pesztóval még ízlés szerint ízesíthetjük.

 

Omlós grillezett bárány, ribizliszemekkel gazdagított rizs és a zöldfűszeres mártás
Omlós grillezett bárány, ribizliszemekkel gazdagított rizs és a zöldfűszeres mártás

 

Ebben az ételben a menta és a koriander a két főszereplő. A menta a könnyebbik eset, viszonylag kevés gondoskodás elég neki, de a fent említett bokrosodást segítő vágás nagyon jót tesz neki.

Érdemes több féle mentát ültetni, nekem kedvencem az ananászmenta, mert egyrészt gyönyörűen díszíti az ablakpárkányt szép tarka, zöld és sárga foltos leveleivel, másrészt enyhén ananász illatú, és elképesztően mutat egy nyári mojitóban vagy limonádéban.

A koriander vagy kínai petrezselyem sokkal érzékenyebb, de kis odafigyeléssel szépen megmarad, és kedvünkre csipkedhetjük aromás leveleit. Magja egyébként a curry egyik alapanyaga is.

És hogy egy kis anekdota is legyen… Fiatalabb szakács koromban napi több kg ribizlit kellett lebogyóznom a Rumtopf nevű készítménybe… Akkor egy ideig nem ez volt a „kedvenc” gyümölcsöm, azóta már ismét kedvelem, és szeretek vele ételeket készíteni, főleg kefirhabot ribizlizselével. De erről majd máskor.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.