Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A végeláthatatlan karácsonyi és szilveszteri menüsorok után most jöjjön egy könnyed vacsora, hogy a gyomrunk is fellélegezhessen a halászlé, a töltött káposzta, a malacsült és társai után.
Salátapraktikák

Manapság már egyre több salátafélével találkozhat az ember a piacokon, illetve minden évszakban, bármikor be lehet szerezni frissen. Aki profi, az tudja, hogy a halhoz hasonlóan salátát is szerdán és pénteken érdemes vásárolni a piacon, talán akkor a legfrissebb, mivel hétvégén nem szállítanak, persze mindig van kivétel.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Ha egész fej salátát választunk, könnyen leellenőrizhetjük a frissességét a torzsájánál. Minél világosabb, annál frissebb, minél barnább, annál öregebb. Az előkészített zacskós salátáknál előfordulhat, hogy a teteje szép, az alja rohadt, vagy a helytelen csomagolás következtében a salátalevelek megtörnek, és könnyebben befülled, benyálkásodik.

Akármilyen tisztának látszanak, mindenképpen mossuk meg. A fejes salátaféléket (pl: római, tölgy, bianco, rosso, stb.) levelenként szedjük szét, és minden levelét egyenként mossuk meg folyóvíz alatt. Ha apróbb levelű salátát vásárolunk (galambbegy, ruccola, mini spenót, mini mángold…), érdemes a mosogatót kimosni, háromnegyedig felengedni vízzel, és jól átmosni a salátákat a vízben. Így a homok leülepszik az aljára, a saláta pedig nem törik össze. Az összetört saláta veszít ízéből, állagából, látványából, gusztusából. Szóval vigyázzunk rá! Mosás után jól csepegtessük le, vagy salátacentrifugával szárítsuk jól meg, így a hűtőben tovább eltartható. Az eltarthatóságot fokozhatjuk, ha műanyag dobozba rakjuk, és nedves konyharuhát, vagy papírtörlőt rakunk alá és fölé is óvatosan. A túl hideg hűtő sem jó, megfagyhat a saláta akár 2-3 fokon is, a 8-12 fok bőven elég neki.

A legjobban eltartható és a leghálásabb a jégsaláta, ráadásul kiadós, finom, ropogós, akár hetekig is bírja a hűtőben.

A salátaleveleket igyekezzünk tépni, és nem vágni, így is kevésbé barnul meg.

Vannak kifejezetten keserű ízű (nem rosszak, csak ilyen fajták) saláták is, ezekhez ajánlott késői szüretelésű vagy tokaji borokat fogyasztani, mert ezek jól ellensúlyozzák a saláta kesernyés ízét.

Új salátaöntetek

A hagyományos cukros-ecetes öntettől elrugaszkodva, ami még mindig a tojásos nokedli legjobb kísérője, különböző önteteket készíthetünk, akár burgonyából, mint a következő receptben. Nem csak ricottával jó, keverhetünk hozzá tejfölt, zöldfűszert, sima túrót, sajtot, ecetet, ecetkülönlegességeket. Így az adott ételhez állíthatjuk a saláta ízét, és a variációk száma is végtelen. Salátaöntetnél az olaj használata szinte kötelező a zsírban oldódó vitaminok miatt. Ha édesíteni akarjuk, használjunk mézet. Ecet helyett használhatunk bort, citromot, narancsot is, vagy keverhetünk az öntetbe pesztót is, akár szarvasgombásat is.

Kedvünkre variálhatjuk a saláta összetevőit - és a dresszinget is
Kedvünkre variálhatjuk a saláta összetevőit - és a dresszinget is
Zöldsaláta ricottás burgonyadresszinggel

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vegyes saláta
20 dkg burgonya
½ csomag snidling
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
10 dkg ricotta
1 dl olívaolaj
2 evőkanál tejföl
1 dl tejszín
1/2 dl fehér borecet

Elkészítés:
1. A burgonyát megfőzzük, leszűrjük, a főzőlevet félretesszük. A főtt burgonyát az olívaolajjal, a tejföllel, a tejszínnel leturmixoljuk.

2. Hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, a ricottát, és a borecetet, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű lenne, a főzőlével higíthatjuk.

3. A salátát a dresszinggel leöntjük, és tálaljuk.

Elkészítés: 20-25 perc
Fogyasztható: azonnal
1 adag: 377 kcal

Akinek a saláta unalmas magában...

Ez a salátavariáció jól passzol sült csirkecombhoz, dagadóhoz, rántott halhoz, sült halhoz, vagy akár pirított baconhoz, libamájhoz, *egyszerű* kecskebékacombhoz, aligátor steakhez. :-) Lehet turbózni pirított kenyérkockákkal (magos, rozsos, barna, fűszervajas, olívaolajos), vagy repceolajjal (omega3 zsírsavakban gazdag, érszűkületre kiváló), de akár különböző csírákkal (retek, szójabab, lucerna, hagyma) is dúsíthatjuk a salátáinkat.

Zöldsaláta ricottás burgonyadresszinggel
Zöldsaláta ricottás burgonyadresszinggel

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.