Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Egy kedves ismerős hozta a receptet egyenesen Svájcból. Ott kóstolta először, hazarohant a recepttel, és közösen berohantunk a konyhába kipróbálni. Úgy néz ki, működik, de ezt döntse el mindenki maga. Formájában és receptjében is valamennyire eltér a mi hazai csörögénktől, de állítom, van olyan izgalmas.

Ropogós fánk Svájcból
Ropogós fánk Svájcból

Itt a farsang: álarcosbál, kocsonya és persze fánk. Ilyenkor készíthetünk szalagos fánkot, cseh fánkot, rózsafánkot és persze csörögét - vagy más nevén forgácsfánkot -, hiszen a fánk jelképezi a farsangot. Ez a tavaszváró ünnep fő édessége. Kár, hogy nem kap egész évben ekkora figyelmet.

Sajnos hagyományainkat egyre kevésbé ápoljuk, egyre érdektelenebb figyelemmel kísérjük - ha kísérjük - a múltunk fontos tényezőit. Talán ez annak is köszönhető, hogy a hagyományainkat tévesen és hiányosan kommunikálják, így nem is olyan érdekesek.

Farsangkor a bőséges evés-ivás kulcsfontosságú (nem árt, ha a nagy böjt előtt még egy plusz réteget magunkra veszünk, mintegy folyományaként a karácsonynak). És ha már evés-ivás, akkor bál… télbúcsúztató farsangi bál. Manapság már ciki beöltözni, inkább kifogás, hogy magamnak öltöztem, pedig csak derogált felvenni egy állarcot, rontva ezzel a hagyományt, a buli fényét és a hangulatot. Sajnos mindig vannak kreativitást, humorérzéket nélkülöző egyedek, akik nem érzik a jelmez értékét. Valamirevaló buliba be sem engednek öltözet nélkül, de hát ez a normális. Ha nem tartjuk magunkat a hagyományokhoz, ne várjuk, hogy a tavasz csak úgy eljön, a tél meg elillan, majd úgy járunk, mint tavaly áprilisban, amikor esett a hó.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Egy biztos és fontos: a gyerekek favoritja, a fánk. Szinte nincs még egy ekkora kedvenc, leszámítva a palacsintát. Kedves szülők, nagyszülők, keresztszülők, ne feledjék, egy egyszerű fánk elkészítése nemcsak nagyon jó móka, de sok nevetés és rengeteg élményanyag.

Lisztes figurák rajzolása a deszkán, nyújtás, formázás, ilyen-olyan mulatságos formákra, de maga a nyers tészta is korlátlan játéklehetőséget nyújt a gyerekeknek, emellett tanító, fegyelmező ereje is van (gondolván itt a testvéries elosztásra, a dekoratív tálalásra, a forró olajjal való bánásmódra, stb.), amit később hasznosíthatnak majd az életben.

És most következzen ez a svájci csöröge. Ropogós, illatos és tetszetős...

Svájci farsangi csöröge (Fasnachtschüechli - Merveilles - Fritelle di carnevale)

Lejvárral vagy sodóval még finomabb!
Lejvárral vagy sodóval még finomabb!

Hozzávalók kb. 16 darab csörögéhez:
5 friss tojás
5 dkg cukor
1 csipet só
50 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
1 késhegynyi sütőpor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
A sütéshez:
5 dl étolaj
A tetejére:
2-3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: 1. Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük, és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át).

2. A liszt felét egy késhegynyi sütőporral együtt hozzáadjuk a felvert tojásokhoz, összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat, a maradék lisztet, a narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk.

3. Legalább 2 órát (de akár egy éjszakát is) szobahőmérsékleten pihentetjük letakarva.

4. Kis golyókat formázunk a tésztából, egyenként kinyújtjuk, lehetőleg olyan vékonyra, hogy szinte már átlátszó legyen.

5. Meleg (de nem forró) olajban mind a két felét megsütjük a lepénykéknek, lecsepegtetjük, és még melegen megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral.

Franciául csodálatost jelent a neve... És tényleg az!
Franciául csodálatost jelent a neve... És tényleg az!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.