Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Egy kedves ismerős hozta a receptet egyenesen Svájcból. Ott kóstolta először, hazarohant a recepttel, és közösen berohantunk a konyhába kipróbálni. Úgy néz ki, működik, de ezt döntse el mindenki maga. Formájában és receptjében is valamennyire eltér a mi hazai csörögénktől, de állítom, van olyan izgalmas.

Ropogós fánk Svájcból
Ropogós fánk Svájcból

Itt a farsang: álarcosbál, kocsonya és persze fánk. Ilyenkor készíthetünk szalagos fánkot, cseh fánkot, rózsafánkot és persze csörögét - vagy más nevén forgácsfánkot -, hiszen a fánk jelképezi a farsangot. Ez a tavaszváró ünnep fő édessége. Kár, hogy nem kap egész évben ekkora figyelmet.

Sajnos hagyományainkat egyre kevésbé ápoljuk, egyre érdektelenebb figyelemmel kísérjük - ha kísérjük - a múltunk fontos tényezőit. Talán ez annak is köszönhető, hogy a hagyományainkat tévesen és hiányosan kommunikálják, így nem is olyan érdekesek.

Farsangkor a bőséges evés-ivás kulcsfontosságú (nem árt, ha a nagy böjt előtt még egy plusz réteget magunkra veszünk, mintegy folyományaként a karácsonynak). És ha már evés-ivás, akkor bál… télbúcsúztató farsangi bál. Manapság már ciki beöltözni, inkább kifogás, hogy magamnak öltöztem, pedig csak derogált felvenni egy állarcot, rontva ezzel a hagyományt, a buli fényét és a hangulatot. Sajnos mindig vannak kreativitást, humorérzéket nélkülöző egyedek, akik nem érzik a jelmez értékét. Valamirevaló buliba be sem engednek öltözet nélkül, de hát ez a normális. Ha nem tartjuk magunkat a hagyományokhoz, ne várjuk, hogy a tavasz csak úgy eljön, a tél meg elillan, majd úgy járunk, mint tavaly áprilisban, amikor esett a hó.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Egy biztos és fontos: a gyerekek favoritja, a fánk. Szinte nincs még egy ekkora kedvenc, leszámítva a palacsintát. Kedves szülők, nagyszülők, keresztszülők, ne feledjék, egy egyszerű fánk elkészítése nemcsak nagyon jó móka, de sok nevetés és rengeteg élményanyag.

Lisztes figurák rajzolása a deszkán, nyújtás, formázás, ilyen-olyan mulatságos formákra, de maga a nyers tészta is korlátlan játéklehetőséget nyújt a gyerekeknek, emellett tanító, fegyelmező ereje is van (gondolván itt a testvéries elosztásra, a dekoratív tálalásra, a forró olajjal való bánásmódra, stb.), amit később hasznosíthatnak majd az életben.

És most következzen ez a svájci csöröge. Ropogós, illatos és tetszetős...

Svájci farsangi csöröge (Fasnachtschüechli - Merveilles - Fritelle di carnevale)

Lejvárral vagy sodóval még finomabb!
Lejvárral vagy sodóval még finomabb!

Hozzávalók kb. 16 darab csörögéhez:
5 friss tojás
5 dkg cukor
1 csipet só
50 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
1 késhegynyi sütőpor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
A sütéshez:
5 dl étolaj
A tetejére:
2-3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: 1. Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük, és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át).

2. A liszt felét egy késhegynyi sütőporral együtt hozzáadjuk a felvert tojásokhoz, összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat, a maradék lisztet, a narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk.

3. Legalább 2 órát (de akár egy éjszakát is) szobahőmérsékleten pihentetjük letakarva.

4. Kis golyókat formázunk a tésztából, egyenként kinyújtjuk, lehetőleg olyan vékonyra, hogy szinte már átlátszó legyen.

5. Meleg (de nem forró) olajban mind a két felét megsütjük a lepénykéknek, lecsepegtetjük, és még melegen megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral.

Franciául csodálatost jelent a neve... És tényleg az!
Franciául csodálatost jelent a neve... És tényleg az!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.