Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Ez a kiadós, gazdag étel karácsony és új év táján a legnépszerűbb. Mondják, annál jobb, minél többször melegítjük. És mivel sokáig készül és soká el is áll, nem érdemes kis mennyiségben nekiállni!

A töltött káposztára is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, annyi elkészítési mód, annyi recept. Mindenki a sajátjára vagy az édesanyjáéra esküszik, legalább fél napos program az elkészítése, de utána a legjobb vendégváró, és az is biztos, hogy mindenki örömmel kóstolja meg mások változatát.

 

Töltött káposzta csomborral
Töltött káposzta csomborral

 

Általában paprikásan készül savanyú káposztából, de Szabolcsban paradicsomosan, olykor édes káposztába töltik a húsos tölteléket. A hús gazdagításához legtöbbször rizst használnak, de van gerslis változat is.

A darált hús a töltelék alapja, amiből nem csak a káposztatekercsekbe jut, hanem apró gombócokhoz is érdemes tartalékolni. Pénztárcánk és ízlésünk szerint más húsfélét is használhatunk: húsos szalonna, csülök, kolbász is gazdagíthatja a hatalmas fazék töltött káposztát.

És ami szerintem mindenképpen kötelező: a bőséges tejföl a tálaláskor!

A változatosság jegyében most egy paprikamentes változatot készítettem, csomborral fűszerezve, zöldségekkel és - a disznótoros időszakra való tekintettel – belsőséggel gazdagítva.

Töltött káposzta csomborral

 

Sertésszívvel és zöldségekkel gazdagított változat, kakastaréjjal
Sertésszívvel és zöldségekkel gazdagított változat, kakastaréjjal

Hozzávalók 8 személynek:
1 kg darált sertéshús
1 kg savanyú káposzta
20 dkg rizottó rizs
30 dkg sertésszív
8 szelet szalonna
4 szál bajorkolbász
3 szál répa
3 szál angolzeller
3 kápia paprika
1 szál póréhagyma

bors
borsikafű (csombor)
5 dl tejföl
1 liter alaplé

Elkészítés: A darált sertéshúst összedolgozzuk az apró kockára vágott szív felével, sóval, borssal, az apróra vágott répával, kápiával és angolzellerrel, a rizzsel. A savanyú káposzta leveleket kicsit kiáztatjuk, majd lecsepegtetjük, és elfelezve betöltjük a masszával. A maradék levelet apróra vágjuk.

A póré fehér részét felaprítjuk, kevés olajon megpirítjuk a vékony csíkokra vágott káposztával, hozzáadjuk a maradék szívet, és 20 percig dinszteljük, sóval, borssal ízesítjük. A betekert gombócokat a tetejére rakjuk. Felöntjük 1 liter alaplével, rákarikázzuk a kolbászokat, és lefedve sütőben 2,5 órát 170 fokon sütjük-pároljuk.

 

Rétegeződnek a finomságok...
Rétegeződnek a finomságok...

 

A szalonnaszeleteket beirdaljuk, és két sütőpapír közé fektetve tepsire tesszük, lesúlyozzuk, és fél óra alatt ropogósra sütjük.

A tejfölt összekeverjük a borsikafűvel és a póré felaprított zöld részével, sóval, borssal, ízesítjük, és a felét ráöntjük a már majdnem kész töltött káposztára. Óvatosan elkeverjük, és még negyed órára visszatoljuk a sütőbe.

Tálaláskor a maradék tejföllel meglocsoljuk, a kakastaréjjal díszítjük.

 

Gazdag, kiadós, laktató, mégis könnyedebb ez a töltött káposzta
Gazdag, kiadós, laktató, mégis könnyedebb ez a töltött káposzta

A töltött káposzta készülhet fazékban tűzhelyen, sütőben is akár, de a legfinomabb, ha kemencében, cserépedényben főnek össze a kiváló alapanyagok. Sajnos, erre sokunknak nincs lehetőségünk, de ne csüggedjünk: ha minden alapanyagból jó minőséget választunk, ha gazdagon fűszerezzük és szép lassan főzzük ezt a csodát, mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd utána!

Boldog karácsonyt és új évet kívánok a töltött káposzta mellé!

Még több töltött káposzta recept >>>


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.