Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Odavagyok a kelt tésztákért. De a készítésükért is. Teljes kikapcsolódás, felüdülés és mindenre gyógymód.

A kelt tészta illata számomra a non plusz ultra, a megkelt langyos tésztával való munka pedig a legrosszabb hangulatomból is kedvre derít. Engem teljesen megigéz, és elkezd azon járni az agyam, hogy is variálhatnám ezt a tésztafélét.

Aranygaluska dióval, mákkal, mogyoróval

 

Diós, mákos és mogyorós aranygaluska
Diós, mákos és mogyorós aranygaluska

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3,5 dkg élesztő
5 evőkanál barna cukor
3 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
3 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
15 dkg dió
15 dkg mogyoró
10 dkg mák

A sodóhoz:
2 dl száraz pezsgő
3 tojássárgája
2 tojás
12 dkg cukor

Elkészítés: 1 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, kézzel elkeverjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, a felfuttatott élesztőt, 3 tojássárgáját, a narancs reszelt héját, és nagyfejű fakanállal alaposan kidolgozzuk, míg elválik az edény falával.

 

Egy kevés reszelt narancshéj jót tesz a tésztának
Egy kevés reszelt narancshéj jót tesz a tésztának

 

 

Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától
Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától

 

Fóliával légmentesen lezárjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett asztalra borítjuk, 2 centi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tenyerünkkel az asztalhoz nyomva kis gömböket formázunk belőle.

 

Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk...
Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk...

 

 

... és kis gömbökké sodorjuk a tésztákat
... és kis gömbökké sodorjuk a tésztákat

 

Kis formákat (muffin, gyűrű) kivajazunk (készíthetjük nagyobb tálban is). A tésztagombóckákat olvasztott vajba mártjuk, majd dióba, mogyoróba vagy mákba hempergetjük, és a formákba rakosgatjuk. Készíthetünk külön-külön ízekben, de akár vegyesen is.

 

Jöhet a vaj és a hempergetés
Jöhet a vaj és a hempergetés

 

 

Tehetjük nagyobb formába is, de a kis, egyszemélyes adagok nagyon mutatósak
Tehetjük nagyobb formába is, de a kis, egyszemélyes adagok nagyon mutatósak

 

15 percet még kelesztjük, majd 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük. A mákos változatnál kiemelten figyeljünk, hogy ne égjen meg!

A sodóhoz a tojásokat kerekaljú tálba tesszük, a cukorral és a pezsgővel vízgőz felett folyamatosan verve krémesre sűrítjük.

A megsült aranygaluskát a pezsgősodóval leöntve tálaljuk.

 

A pezsgősodó nem ront rajta!
A pezsgősodó nem ront rajta!

 

Cifrázzuk bátran!

A fenti mákos és mogyorós variációkon után szabad a vásár! Érdemes kipróbálni a fűszeres darált mandulát is forgatáshoz, kerülhet bele őrölt szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, vanília, gyömbér vagy kardamom, vagy ezek keveréke.

Még finomabb lesz az aranygaluska, ha barnavajba mártjuk a tésztagömböket. A barna vajhoz jó minőségű vajat vásároljunk. Onnan tudjuk, hogy jó minőségű vajat választottunk, ha hevítés után minél több vaj marad a serpenyőben, vagyis kevesebb a víztartalma, nem párolog el. Szóval a barnavajhoz a hideg, kockára vágott vajat egy nyeles edényben lassan elkezdjük melegíteni. Amikor habzik, kanállal lemerjük, majd továbbra is nagyon óvatosan addig melegítjük, míg szép sötétebb barna színű nem lesz. Majd átszűrjük. Profi konyhán ilyenkor az edény falát vizes ecsettel mindig körbehúzzák, hogy ne ragadjon az oldalához az a maradék finom vaj, de erről a világról majd máskor…

 

Aranygaluska mákkal
Aranygaluska mákkal

 

Aranygaluska töltve

Aranygaluskát készítettem már töltve is, dióval, mákkal, homoki szarvasgombás fehér csokival, szilvapürével, marcipánnal burkolt meggyel, kandírozott mazsolapürével. Ha töltjük a tésztát, akkor praktikus a tölteléket kiadagolni cseresznyeméretűre egy kiskanállal, esetleg lefagyasztani, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. 

Egyszer a tésztát nagyon kevés cukorral készítettem, rácsos grillen sütöttem paprikát, cukkinit, padlizsánt és paradicsomot, ezeket összevágtam, adtam hozzá fokhagymát és friss fűszereket. Ezt a masszát kiskanállal kiadagoltam, lefagyasztottam, éppen csak addig, míg a tészta megkelt, majd ezzel töltöttem meg, kis gombócokat formáztam belőle, és langyos fokhagymás barnavajba mártva, friss, fűszeres morzsában meghempergetve sorakoztattam fel őket a tepsibe jó szorosan. Előételnek készült, édes sodó helyett finom sárga kaliforniai paprikamártás került mellé. Némely vendég – látva előételként az étlapon az aranygaluskát – már-már elindult a konyha felé, hogy jól beolvasson nekem, mégis micsoda alulképzett figura lehetek, hogy felcserélem itt a sorrendet... Persze a kóstolás után megnyugodtak a kedélyek.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.