Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Karácsony

Mit vegyél fel? Hogyan teríts? Lehúzd-e a cipőt házibuliban? Íme a válaszok!

Az ünnepi időszakban sokszor adódhat olyan helyzet, amikor nem árt, ha tisztában vagyunk az illem és az etikett alapvető szabályaival. Ebben próbálunk a segítségedre lenni.
Karácsony kellékek

A boros- és pezsgőspoharakat a nyakuk alsó harmadánál fogva tartsd az ujjaid között, a rajtuk díszelgő ujjlenyomatok ugyanis nem mutatnak túl jól. Mielőtt innál, töröld meg az ajkadat egy szalvétával, hogy rúzsfolt se legyen a poháron. Miután kortyoltál belőle, diszkréten ismét töröld meg a szádat, hogy egy csepp se maradjon rajta az italból.

Szalvéta: a textilből készült asztalkendőt terítsd a térdedre, az étkezés után pedig a fonákán összehajtogatva helyezd a tányér bal széle mellé – így nem látszanak majd rajta az ételfoltok.

Evőeszközök: A fogásokhoz használatos evőeszközöket az ételek sorrendjében, kívülről befelé kell elhelyezni a tányér megfelelő oldalain. Terítés előtt mindet tisztítsd át egy tiszta konyharuhával, akkor is, ha korábban már elmostad és eltörölted őket, hogy ne maradjanak rajtuk foltok a vízcseppek miatt.

Asztaldíszek és a nagyobb gyertyák: ezeket csak akkor hagyd étkezés közben is az asztalon, ha azok nem zavarják a vendégeket a beszélgetésben vagy az evésben.

Egy szépen terített asztal emeli az ünnep fényét!
Egy szépen terített asztal emeli az ünnep fényét!
étkezési etikett

Büféasztal: egyszerre csak annyit szedj a kiszemelt ételből, amennyit biztosan meg tud enni. Inkább később vegyen belőle még egyszer!

Leves: Ne a fejedet leszegve egyél, inkább a kanalat emeld a szádhoz. Ne szürcsölj, és mindig csak annyit merj belőle, amennyi nem löttyen ki. Hagyd a tányérban, amit nem tudsz hang nélkül kikanalazni!

Kenyér vagy zsömle: az előételekhez gyakran szolgálnak fel külön tányéron kenyérszeleteket vagy apró zsömléket. Ezeket ne vágd fel, és ne is harapd, inkább törj le belőlük falatnyi darabokat, és így fogyaszd el a péksüteményeket.

Az evőeszközöket használati sorrendben kívülről befelé helyezd el a tányér megfelelő oldalán!
Az evőeszközöket használati sorrendben kívülről befelé helyezd el a tányér megfelelő oldalán!
Italetikett

Aperitif: A menütől függően pezsgővel, proseccóval vagy sherryvel kínáld a vendégeidet. Ha az este folyamán még fogyasztanak alkoholt, arra is ügyelj, hogy alacsony legyen az ital alkoholtartalma.

Fehér- vagy vörösbor: alapvető szabály, hogy a szárnyasokhoz, a fehér húsokhoz és a halakhoz fehérbort kínálj, míg a vörös húsok esetében a testes vörösbort részesítsd előnyben. Ezt a fogások fűszerezése, persze, felülírhatja.

Kávé vagy kapucsínó: alapvetően csak akkor szabad kínálnia a vendégeinek, ha a tányéroktól és a tálaktól már „megszabadította” az asztalt.

Megjelenésetikett

Az öltözékednek is add meg az ünnepi módját! Gondold át, hogy milyen alkalomból, hol és milyen emberek gyűlnek össze a közös ünneplésre, és ennek megfelelően mérlegej. Egy étteremben elköltött vacsorán is tiszteld meg barátaidat azzal, hogy elegánsan felöltözöl, ha pedig táncos mulatságba készülsz, praktikus lehet a réteges öltözködés.

Ha valamikor, hát most jött el az idő ahhoz, hogy ünnepi ruhába bújj! Add meg a módját, akkor is, ha mások a társaságban farmert húznak karácsonykor.
Ha valamikor, hát most jött el az idő ahhoz, hogy ünnepi ruhába bújj! Add meg a módját, akkor is, ha mások a társaságban farmert húznak karácsonykor.
Cipő-kód

Sokan nem tudják, de tény: a vendégségbe érkezőkkel nem illik levetetni a cipőjüket! Ha már rászántad magad a vacsora vagy az ebéd megszervezésére, ne legyél rest utána még egyszer felporszívózni és felmosni! Ez alól persze kivétel, ha a vendégadónál kúszó-mászó baba van, miatta persze le kell vetetni a cipőt a vendégekkel - de ezt jelezd feléjük előre, hogy ne érje őket kellemetlenül.

ALMAJÓSLÁS ÉS PÉNZES PITE: ÉV VÉGI SZOKÁSOK A VILÁG KÖRÜL >>>
VIRSLISALÁTA: HA EGYSZER MEGKÓSTOLOD, CSAK ÍGY KÉSZÍTED >>>
5 ALAPSZABÁLY, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A SZILVESZTERI MALACSÜLT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.