Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mindig szerettem az olyan édességeket, amelyek mutatósak, és nagyon gyorsan elkészülnek. Tudom, persze, hogy az igazán jó dolgokhoz sok idő kell, de mit tegyek, ha nekem nincs? Vagy lehet, hogy még nem vagyok igazi háziasszony?

Most döbbentem csak rá, mit jelent az a kifejezés, hogy "szalad a ház" vagy "szalad a konyha". Mert bizony, nálam is elkezdett szaladni... Bár egyre ügyesebben csoportosítom a háztartási munkákat, és egyszerre több dologra is képes vagyok figyelni, sajnos nem egyszer koszcicák, pókhálók és gazok vigyorognak rám a kis házból és a kertből. Mintha csak azt mondanák, Mirza, hihihihi, de lassú vagy...


Ká mindenesetre segít, ahol csak tud. Legutóbb például színes tányérokkal lepett meg. (Ugyanis kölcsön-tányérokból és egy nagy süteményes tálból ettünk eddig). Nézelődtünk ugyan erre is, arra is, de vagy embertelenül drága vagy szimplán ronda garnitúrákat láttunk.
A napsárga kollekciót egy vidéki útja során szerezte : 6 lapos-, 6 leveses-, 6 kistányért és 6 fehér, szögletes tányért. Ráadásul mindezt kb. 2 mozijegy árából... ezért különösen büszke vagyok rá!

Azt hiszem, a színes tányérok inspiráltak Ká desszertjének az elkészítésére. Hozzávalók: 2 tojásfehérje+1 csipet só+ 3-4 evőkanál cukor, 1 doboz túró+ 3-4 evőkanál cukor, baracklekvár, áfonya (lehet málna vagy eper is). Elkészítés: konyhai robotgéppel felvertem a tojások fehérjét, beletettem egy csipet sót, hogy egész kemény legyen, majd 3-4 evőkanál cukrot. Addig kevertem, amíg fényes, kemény habot kaptam. Előmelegített sütőbe, egy ezüstpapírral kibélelt tepsibe nagyobb kupacokat tettem, és lepényeket formáltam belőlük. (A vastagságuk így is elérte a 1,5 cm-t!) Minimum fokozaton (150 fok) alig 30 perc alatt készre szárítottam őket. Kicsit megbarnultak, de nem égtek oda! Gyorsan kivettem a sütőből és egy tálcára helyeztem mindet, hogy kihűljenek. A sárga kistányérokra kb. 1,5 evőkanál baracklekvárt tettem, és szétkentem, majd ráhelyeztem a lepényeket. A túrót robotgéppel kikevertem annyi cukorral, hogy édes legyen (ez kb. 4 evőkanál volt), majd rákentem a lepényekre, végül megmosott áfonyaszemekkel díszítettem. Ká szerint, az év legjobb desszertje volt... :-)

A hideg beköszöntével azonban egyre több dolgunk akad, ugyanis nincs fűtés sem a konyhában, sem a fürdőszobában. Előbbi kellemetlen, utóbbi azonban kifejezetten horror. Bár még nyár van, de a hidegebb estéken nagyon gyorsan kell ahhoz zuhanyoznunk, hogy ne fázzunk meg a dermesztő falak között. A ház 85 éves, és úgy tűnik, Ká nagyszülei nem voltak ilyen puhányok, mint mi, akik egy kis hideg hatására megfáznak. Így aztán kénytelenek voltunk alternatív melegítést választani. Vettünk egy pici olajradiátort a fürdőbe, és egy kis ventilátort, ami meleget fúj. A főpróba ugyan majd novemberben, illetve az első fagy beálltakor lesz, de azért most, az hűvös-esős napokon is jól vizsgázott mindkét kis gép!

Időközben megtanultam Ká szájíze (Anyukájának a receptje) szerint rakott krumplit sütni. Ez annyiban különbözik az anyukám verziójától, hogy virsli is van benne és kb. 3-szor annyi tejfölt + sajtot tesznek bele is, és a tetejére is, mint mi. A felkarikázott, főtt burgonyát leraktam a kivajazott jénai aljára, rá egy sor kolbász és virsli került, arra egy sor főtt tojás, majd tejföl és sajt, és erre megint krumli, virsli, kolbász, tojás, tejföl és sajt. Hibátlanul sikerült!


A hálószobánk is egyre jobb "bőrben" van, hiszen kaptunk Ká anyukájától egy borvörös ágytakarót, ami különösen jól mutat a színes párnák alatt, ráadásul védi az ágyneműt és feng shui szempontjából is tökéletes helyen van (ugyanis az ágyunk a szerelem-párkapcsolat területen helyezkedik el. Az ágy fölé majd két dió-színű polcot, cserepes virágokat, és néhány mécsest szeretnénk tenni, a falra pedig sok kis apró képet. Magunkról. :-)

A párna-sorozatot egy kézimunkaboltban vásároltam. Az előre megfestett kongréhoz megfelelő mennyiségű gyapjúfonalat és tűt adtak, s mivel az anyag nagy lyukú volt, s a keresztszemes öltés egyszerű, viszonylag gyorsan kivarrtam mindet. Persze, a mosásnál vigyázni kell velük, mivel a fonal 100%-os gyapjú, így csak hideg vízben lehet tisztítani. Ká is nagyon szereti őket, és amikor nálunk van valaki, mindig hallom, hogy dicsér: - ... igen, valóban gyönyörűek... Mirza varrta őket! Bizony!

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.