Kelt mákos rétes. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, 8 tojássárga, 1 evőkanál porcukor, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 csipet só
Töltelék: 30 dkg darált mák, 15-20 dkg porcukor, reszelt citromhéj ízlés szerint, 1 csomag vaníliás cukor, 8 evőkanál tej
Elkészítés:
1.) A tésztához a margarint megpuhítjuk, majd habosra keverjük a tojások sárgájával és a porcukorral. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, amibe egy pici cukrot teszünk. Apránként hozzáadjuk a lisztet, plusz egy kevés sót. A tésztát jól kidolgozzuk, majd meleg helyen letakarva (!) megkelesztjük.
2.) Töltelék: a mákot ledaráljuk, hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (ízlés szerint), a vaníliás cukrot és a 8 evőkanál tejet. Alaposan összekeverjük az egész mákos tölteléket.
3.) A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, megszórjuk a máktöltelékkel és felgöngyölítjük. (Jó hosszú lesz!)
4.) Kettévágjuk a felgöngyölt tésztát, és kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük mind a két rudat. + 15 percig letakarva, meleg helyen tovább kelesztjük a tésztát.
5.) Mindkét rudat tojással megkenjük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
A másik, ajándéknak szánt csemegénk egy Bulgáriából származó pikáns savanyúság, ami nem csak nagyon mutatós, de rém finom is! Hozzávalók (kb. 3-4 nagy, vagy 6-8 kis üveghez): 2,5 kg paradicsompaprika (vagy kaliforniai paprika) 0,5 kg sárgarépa, 2 zellergyökér + a zöldje, 2-3 fej közepes fokhagyma, kb. 13 dkg cukor, 13 dkg só, 2-3 babérlevél, 4-5 szem szegfűbors, 5-6 szem feketebors, olaj, almaecet
Elkészítés:
1.) A megmosott és megtisztított zöldségeket felszeletelve egy nagyobb lábasba tesszük.
2.) Megszórjuk az összekevert só + cukor keverékkel, és legalább 10 órán át állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
3.) Utána óvatosan átkeverjük az egészet, és a zöldségeket (szépen elrendezve) az üvegekbe töltjük. A keletkezett levet egyenletesen elosztjuk az üvegekben.
4.) Minden üveget feltöltünk annyi almaecettel, hogy 1-2 ujjnyi helyünk maradjon az üveg szájától.
5.) Fogunk egy lábast, és minden üvegről leöntjük (a lábasba) a levet. Hozzáadjuk a fűszereket a léhez, és forrásig megmelegítjük.
6.) A forró lét egyenlő részre elosztva az üvegekbe (azaz a zöldségekre) töltjük. Hagyjuk kihűlni a befőtteket.
7.) Az üveg tetejére 1-2 ujjnyi olajat töltünk, majd lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk a fogyasztásig.
Ez a bolgár házi savanyúság igazán nagyon finom. A zöldségek nem puhulnak fel benne, erőteljes fokhagyma íze van, és a legegyszerűbb tálba öntve is rendkívül gusztusosan néz ki. Mindenféle sülthöz remekül illik, és egy kis darab karácsonyi anyagba vagy papírba csomagolva nagyon kedves ajándék! Elvileg jót tesz neki, ha 1-2 hétig állni hagyjuk, de Ká és én általában 3-4 nap után felnyitjuk, és még sosem csalódtunk benne!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.