Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mióta Ká hazajött, teljes az örömöm. Nyugodtan alszom, mosolyogva ébredek, tele vagyok ötletekkel, életkedvvel és vidámsággal. Mellette jöttem csak rá igazán, milyen fontos támasz a férfi a nő életében.

Nem is támasz, hanem egy hatalmas, védelmező vár, ami mögé elbújhatok, és amiből, ha kíváncsi vagyok, kikukucskálhatok. Az is feltűnt már, hogy az alkotókedvem akkor a legnagyobb, ha Ká mellettem szüttyög valamivel. Mert bizony, az apukájához hasonlóan, ő is nagyon tehetséges. Ká apukája orvos létére művész volt: álomszép képeket festett, különleges lámpákat, bútorokat tervezett és készített. Ká pedig örökölte a kreativitását és a precizitását. Már tini korában gyönyörű tálakat, vázákat, dísztárgyakat készített egy ötvösműhelyben. Az élet aztán ugyan elsodorta erről a pályáról, de a színes fantáziavilága és egyéni látásmódja mindenhonnan visszaköszön.

Ká gyakran ellátogat velem különféle kézműves klubokba, szakkörökbe, ahol megtanítják az embereknek az egyes technikákat, amit aztán otthon is művelhetnek. Legutóbb a selyemfestést tanultam meg, így második művemet, egy indiai mehndit már könnyedén megfestettem. A kép kis unokaöcsénknek, Zsigmondnak készült, akinek hétvégén tartjuk meg a 3. születésnapját. Megrajzoltam a mintát a hernyóselyemre, átkontúroztam, megszárítottam hajszárítóval, majd kitöltöttem a színekkel. A kisfiú skorpió Nap-jegyű és nagyon szereti a sárgát, ezért a vörös árnyalatait és napsárgát választottam. Remélem tetszeni fog neki. A képen látható jel az AUM, ami a boldogságot szimbolizálja, valamint az örök ellentétet: az állandót és a változót, a világegyetem kezdetét és végét. Megerősíti tulajdonosa akaratát és erőt ad a jövőhöz. Mi mást kívánhatnánk egy ilyen tündéri kisfiúnak?

A selyemfestés mellett azonban most sem tétlenkedtem, hiszen a képnek a kontúrozás után úgyis száradnia kellett. Találtam egy remek kalács receptet, amit egyszer ugyan már megsütöttem kenyérsütő gépben, de nem lett az igazi. Ízre tökéletes volt, de külalakra rémesen nézett ki. Behorpadt, mintha csak egy fél téglát dobtak volna a kelt tészta közepébe. Arra gondoltam, kudarcomat feledve újra nekifutok, de ezúttal római tálban fogom megsütni. Mint utóbb kiderült, nagyon jól döntöttem.

Mazsolás kalács. Hozzávalók: 3 dl tej, 50 dkg finomliszt, 5 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg vaj, reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 0,5 kávéskanál só, a lekenéshez 1 dl tej
Elkészítés: A hozzávalókat beletesszük a kenyérsütő gépbe (vagy kézzel összegyúrjuk), és meleg helyen megkelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Hurkákat sodrunk, és hármas fonással összefonjuk, mintha csak copfot csinálnánk. A tészta végeit összenyomkodjuk, kivajazott római tálba vagy sütőformába tesszük, és megkenjük langyos tejjel. Előmelegített sütőben, 185 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kalácsom nagyon jól sikerült és Ká nagyon büszke volt rám, hogy ilyen gyönyörűséget tudok sütni. Igaz is, ez volt az első fonott kalácsom. :-)

Vacsorára Ká pörköltet és krumplipürét rendelt a kantintól. A krumplipürémet legendásan jónak tartja, pedig semmi különös nincs benne. Hozzávalók: burgonya, forró tej, margarin, só. Elkészítés: a burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Forró, sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük róla a vizet és áttörjük. Gyorsan hozzákeverjük a margarint, lehetőleg habverővel, majd annyi forró tejet, hogy kellemes püré állagot kapjon. A végén megsózzuk és forrón tálaljuk.

A pörköltöm receptje anyától és egy helybéli nagymamától származik. Ká már a bécsi útja előtt megkért, hogy valamikor, a közeljövőben a kantin készítsen jó, vörösboros, puha pörköltet neki. Gyorsan el is szaladtam a közértbe, ahol ügyetlenül tébláboltam a húspult előtt. Fogalmam nem volt, mit vegyek. Tétovaságom szemet szúrhatott a velem szemben ácsorgó idős hölgynek, így megkérdezett, mit szeretnék. Pörköltnek való húst, mondtam bizonytalanul. Ez lesz az első, kérdezte. Ez bizony, mondtam mosolyogva, mert már láttam, hogy segítőmre találtam. Végül sovány disznó combot (?) kaptam, és a néni elmondta a receptet. Hozzávalók: 50 dkg sovány sertéscomb kockára vágva, 3 nagy hagyma, kevés olaj, 1 paradicsom, 1 paprika, pici víz, 3 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma. Elkészítés: a hagymát olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük az apróra vágott paprikát paradicsomot, majd rátesszük a kockára vágott húst és addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik. Lehúzzuk a tűzről, ráteszünk 1-2 evőkanál pirospaprikát, és felöntjük annyi vízzel és vörösborral, ami majdnem ellepi. Másfél óra alatt, folyamatos kevergetés és borpótlás mellett puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, belenyomunk egy gerezd fokhagymát (ezt is a néni mondta a közértben), és forrón, krumplival, nokedlivel vagy tésztával tálaljuk.
A pörkölt nagyon jól sikerült, és új segítőm javaslatára egy kis doboznyit le is fagyasztottam belőle, mert kaptam egy remek betyárleves-receptet is, amelyhez majd nagyon jó lesz egy kis pörkölt...

Péntek délutánra kihevertük a bécsi kiruccanást, ami azonban Ká-ban nagyon mély nyomokat hagyott. Hogy miért? Mert bár a sors úgy hozta, hogy nem mehettem vele, és ezért mindketten szomorkodtunk, az élet különlegesen szép ajándékkal kárpótolta: találkozott rég nem látott, szeretett testvérével, aki évek óta külföldön él a családjával. Azt hiszem, mindkettőjüket megrázta a találkozás és a múlt felidézése. Csak beszéltek és beszéltek órákon át, miközben bizonyára kutatva nézték egymás arcát, amelyben egyszerre láthatták magukat, egymást és az apukájukat. Ez lehet az a pillanat, amikor a vér ledönti az idő, a távolság, az országhatárok és a félelmek gátjait és szabad utat engedve az érzelmeknek vérére talál.

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.