A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mindig is vonzódtam a keleti kultúrához és a holisztikus gyógymódokhoz. Amikor csak tehettem, részt vettem a témához kapcsolódó programokon, elolvastam a vonatkozó könyveket, kipróbáltam, amit csak lehetett. A Qigong (Csikung) golyókról azonban sokáig nem tudtam, mire valók azon túl, hogy szemet gyönyörködtetőek, és jól esik kézbe venni ezeket a hűvös, titokzatosan csengő-bongó gömböket.

Tegnap munka után a városban kószáltam, mielőtt Ká értem jött volna a megbeszélt "felvevőhelyre". Bámészkodás közben egyszer csak megakadt a szemem egy kirakaton. Az üveg mögött keleti teák, füstölők, földszínekkel megfestett zsírkövek, mandalák, egzotikus ékszerek és muszlinkendők kellették magukat. És két mélykék, csillogó golyó, egy selyemmel bélelt doboz belsejében.
- Oh, ez igazán csudaszép - lelkendeztem magamban -, megveszem Ká-nak!
Beléptem az üzletbe, és ösztönösen az ajtó felett megcsendülő szélharangra néztem. Fahéj- és narancsillat keveredett a kintről beáramló friss levegőbe, és arra gondoltam, milyen remek kis kuckóra bukkantam.
- Megfoghatom ezeket a golyókat? - kérdeztem az indiai ruhába öltözött eladót, és bámulatom tárgyára mutattam.
- Persze! Tudod, hogy mire valók?

- Nem nagyon - feleltem tétován, és a kezembe vettem őket. A golyók egyszeriben "megszólaltak": az egyik mélyebb, a másik magasabb csengőhangon. - Te jó ég! Ezek még zenélnek is?
- Igen, az egyik a Yin (a női) a másik pedig a Yang (a férfi) energia, ezt jelképezi a fekete-fehér kör alakú szimbólum. Egymás ellentétei, mégis tökéletes egységet alkotnak. Belőlük fakad a Qi (az életenergia), amely szabályozza az életműködést, harmonizálja a testet és a lelket.
- A kezemben kell őket forgatni, igaz? - kérdeztem.
- Igen, ugyanis a Qigong golyók a kéz-akupresszúra elvén működnek - magyarázta. - Mozgatás közben súlyuknál fogva megfelelő nyomást gyakorolnak a tenyered egyes területeire. Minden területhez egy-egy szerv tartozik, amelyekre ezáltal hatni lehet távolról is. Ha a testet behálózó meridiánokon áramló Qi valahol megakad, megbomlik az egyensúly, és az ember megbetegszik.
- Azért ne mondd, hogy ettől meggyógyulnék, ha beteg lennék.
- Senkit nem akarok meggyőzni. Az akupresszúra létező és működő dolog - válaszolta, és a kezembe nyomott egy tájékoztató anyagot. - Olvasd el, és ha kedvet kapsz, majd gyere vissza!
- Jó, majd elolvasom! - ígértem. De azért ezeket most elvinném...

A golyók azóta Ká személyes tulajdonát képezik, hiszen a "kincset" neki szereztem, és az ő tenyérmérete alapján választottam ki. Először kíváncsian nézegette, majd megrázta. Ez cseng, nézett rám meglepetten. Hát persze, mondtam, és elmeséltem neki a tudnivalókat. És Ká golyózni kezdett. :o) Kicsit ugyan ingerelt, hogy miközben az esti filmben dr. Haus épp egy naftalin-mérgezéses fiú életéért viaskodott, a kedvesem mellettem csengett-bongott a golyóival, de aztán arra gondoltam, hogy az egészség mindennél fontosabb. A film végére pedig arra, hogy vennem kell egy pár saját golyót, különben begolyózok Ká golyóitól! :o)))

Tegnap azonban nem csak az ajándékommal arattam elsöprő sikert, hanem egy roppant egyszerű, mégis nagyon finom vacsorával, ugyanis fetával és paradicsommal rakott pirított csirkemelleket sütöttem a családnak. Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 1 doboz feta sajt, 2 db paradicsom, bors, grill-fűszer, oregánó, olaj
Elkészítés: A csirkemellfiléket ha kell, vékonyabb szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk, majd mindkét oldalukat besózzuk, megszórjuk grillfűszerrel és bazsalikommal, és kicsit állni hagyjuk. Egy teflonban kevés olajat melegítünk, és rátesszük a csirkemellfiléket, majd mindkét oldalukat ropogós-pirosra sütjük. A sült húsokat egy nagyobb tányérra rendezzük, és mindegyikre egy-egy szelet (kb. kisujjnyi vastag) feta sajtot és egy paradicsomszeletet teszünk. Vajas bébirépával és fokhagymás-olívás pirítóssal tálaljuk.

A vajas bébirépákat nagyon egyszerű volt elkészíteni. Hozzávalók: kb. 40 dkg bébirépa (vagy normális répa felkarikázva), margarin, só, bazsalikom, víz
Elkészítés: a répákat megmossuk, megtisztítjuk, és 2 evőkanál margarinon 2 perc alatt megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, megszórjuk bazsalikommal, és addig pároljuk, amíg majdnem az összes víz elfő róla. Csak egy kis szaftja maradjon!

A hús és a bébirépa mellé fokhagymás-olívás pirítósokat készítettem. Hozzávalók: 6-8 szelet pici kenyérszelet (bagettből vagy óriáskifliből) , 4-5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 4-5 paradicsom, só
Elkészítés: A kenyereket megpirítjuk. A paradicsomokat megmossuk, majd apró kockára vágjuk, és bazsalikommal, sóval megszórjuk. A pirítósokat fokhagymagerezdekkel bedörzsöljük, egy ecset segítségével kevés olívaolajjal megkenjük, és megsózzuk. Minden egyes pirítósra rákanalazunk egy kevés paradicsomot. A hússal és a vajas bébirépával együtt forrón fogyasztjuk.

Ká csillagos tizesre értékelte a főztömet. Úgy tűnik, hatni kezdtek a golyók... :o)

- Ha gyors mozdulatokkal az óramutató járásával ellentétes irányban mozgatod a a golyókat, a Yang-energiát erősíted. - Ha lassú mozdulatokkal az óramutató járásával megegyező irányban mozgatod a golyókat, a Yin-energiát erősíted. - A golyókkal nem csak a kezünket, hanem a talpunkat, a gerincünket és a vállainkat is masszírozhatjuk. (szőnyeget használjunk hozzá!) - A golyók 4 méretben készülnek: 40-55 mm nagyságban. Nőknek és gyerekeknek értelemszerűen kisebbet, férfiaknak nagyobbat érdemes venni. A lényeg az, hogy könnyen tudjuk mozgatni a kezünkben. (Az a legjobb, ha forgatás közben a golyók nem is érnek össze!) - A következő betegségek kezelését hatékonyabbá tehetjük a Qigong golyók használatával: allergia, asztma, nátha, emésztési zavarok (székrekedés, hasmenés), álmatlanság, feszültség, stressz, menstruációs fájdalom, ízületi problémák, stb. - A golyók mélyen és magasan rezgő hangja harmonizálja a testet, optimalizálja a vérkeringést, megnyugtatja az idegeket és elősegíti a lelki egyensúly megteremtését.

További érdekességek a Qigong golyókról >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.