Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Morzsáló (blog)

2006. május 9. A szeretet nem szűnik meg soha

Az anyák napja sokkal több, mint egy ünnep. Ilyenkor köszöntjük az édesanyánkat, a nagymamáinkat, a dédnagymamáinkat, akiket szeretünk, és azokat is, akik már nem lehetnek közöttünk, de sokat jelentenek nekünk.

Az anyák napja az év egyik legszebb ünnepe. Nem csak azért, mert az anyukám az egyik legcsodálatosabb ember (az apukám mellett) a világon, hanem azért is, mert 2 évvel ezelőtt ezen a napon ismerkedtünk meg Ká-val. Igaz, akkor ez a nap elsejére esett, most pedig egy héttel későbbre, de nem számít. Megünnepeljük elsején is, és anyák napján is!


Szükségünk is van a kikapcsolódásra, mert látástól vakulásig dolgozunk. Ha épp nem a munkahelyünkön robotolunk, füvet nyírunk vagy dobozolunk. Megkezdtük ugyanis a kisház kiürítését, ami nagyobb feladat, mint gondoltuk. Ká családja - az enyémhez hasonlóan - hajlamos az "ez még egyszer jó lesz valamire" című felhalmozási-filozófia követésére, így a garázsba szinte be sem lehet lépni a lomoktól. A poros dobozokban azonban sokszor valódi kincsekre lelünk: molyrágta lámpaernyők, ősöreg bakelitlemezek és megsárgult fényképek mesélnek a kisház korábbi lakóiról - csak meg kell hallani őket.

Így aztán lassan megy a csomagolás, hisz elveszünk a részletekben.
- Nézd csak ezt a képet, mondja Ká, és egy jóvágású, orvos-kinézetű fiatalemberre mutat, amint a mikroszkópja fölé hajol.
- Az apukád? - kérdezem és döbbenten bámulok Ká "ikertestvérére". - Istenem, mennyire hasonlít rád!
- Ühüm - válaszol, és már újabb képet lobogtat előttem. Én pedig a dobozokat félrelökve mellé ülök, és tátott szájjal hallgatom a történeteket Jusztina nagymamáról, a Kis Emberről (így hívom Ká nagypapáját), és Ká apukájáról. (A nagypapa annak idején a sufnik ajtaját a saját magasságához építette, így aztán ha nem figyelek, minden alkalommal brutálisan beverem a fejem - innen az elnevezés. :o))

Anyák napján is pakoltunk, de szerencsére még időben befejeztük, és mire a bátyámék megérkeztek, mi is befutottunk. A kis háztól nem messze gyönyörű csokrot vettünk anyának. Benne liliomok, szellőrózsák, íriszek, sárga gerberák, illetve egy hatalmas lila golyó (mint utólag megtudtuk, díszhagyma) virítottak. Anya meghatódva vitte a színes tavaszi csokrot a szobájába, ahol már 2 kisebb gyöngyvirág-csokor lapult.

- Ezeket kitől kaptad? - kérdeztem.
- Én szedtem az anyukámnak és Irénkének, a keresztanyámnak - válaszolta szomorkásan - Néhány éve ilyenkor még éltek...
Összeszorult a szívem. Én is nagyon szerettem őket, akárcsak a többi nagyszülőmet. Mind elmentek már, mégis hiszem, hogy lélekben velünk vannak és vigyáznak ránk. Látnak minket, érzik, amit érzünk. Boldogok, amikor boldogok vagyunk, és szomorúak, ha szomorkodunk.

Anyával a konyhába vonultunk beszélgetni, és alig egy óra alatt remek kis ünnepi ebédet állítottunk össze. Fő fogásként töltött tököt sütöttünk.

Hozzávalók 8-9 darabhoz: 2 kisebb, zsenge tök
A töltelékhez: 75 dkg darált hús, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál bors, szerecsendió, 3-4 szikkadt zsemle tejes vízben áztatva-kicsavarva (vagy 20 dkg főtt rizs), 1 tojás, só, ételízesítő.
A besamelhez: 8 dkg vaj, 4-5 evőkanál liszt, 6-7 dl tej, 3 dl tejföl, 2 csokor kapor, só, ételízesítő
A díszítéshez: paradicsom, kapor
Elkészítés:
1.) A tököket meghámozzuk, és 3 centis darabokra karikázzuk. A szeletek közepét kanállal kivájjuk. A tök-karikákat besózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
2.) Elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat összegyúrjuk, fűszerezzük.
3.) Kivajazunk egy nagyobb tepsit. A töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk, és a tök-szeletekbe töltjük, majd egyesével lerakjuk a tepsibe.
4.) Ha már minden töltött tök a tepsiben van, 2 pohár vizet töltünk rájuk. Akkor jó, ha a víz körülbelül a tökkarikák feléig ér. Előmelegített sütőben 10 perc alatt megpároljuk.
5.) Közben elkészítjük a besamelt. 8 dkg vajat megolvasztunk, belekeverjük a lisztet, picit pöfögni hagyjuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. Habverővel csomómentesre keverjük, megszórjuk ételízesítővel, sóval. Hozzáadjuk a tejfölt, és az apróra vágott kaprot. Jó sűrű legyen a besamelünk!
6.) Kivesszük a tepsit a sütőből, és meglocsoljuk a besamellel. A húsgombócok tetejét paradicsomszeletekkel és kaporral díszítjük, majd a tepsit visszatoljuk a sütőbe, és 30-40 perc alatt készre sütjük.

A tök után gesztenyés sünitorta várt ránk, amit legnagyobb meglepetésemre Anya még előző nap készített el.
Hozzávalók: kb. 30 dkg babapiskóta, rumos tej a mártogatáshoz
A vanília krémhez: 1 tojás, 1 tojássárga, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej
A gesztenyekrémhez: 50 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín
A tetejére: keserűcsokoládés tortabevonó (vagy keserűcsokoládés öntet), 1 doboz roletti (csokoládés ostyarúd)
Elkészítés:
1.) Vaníliakrém: Simára keverünk 1 egész tojást és egy tojássárgát 2 evőkanál cukorral, 1 evőkanál liszttel és 1 csomag vaníliás cukorral, és 2,5 dl tejjel felengedve, kevergetve, gőz fölött sűrű krémmé főzzük.
2.) Gesztenyekrém: egy másik edényben alaposan kikeverünk egy fél kiló édes gesztenyemasszát 2 dl tejszínnel.
3.) Hideg vízzel kiöblítünk egy hosszúkás tortaformát. (és fóliával kibéleljük!) A beáztatott (vagy rumos tejjel meglocsolt) babapiskótákat a tortaforma aljára egymás mellé fektetjük, és a szélére felállítgatjuk.
4.) A piskótákra terítjük a vaníliás krém felét, erre egy újabb sor rumos tejbe áztatott babapiskóta sor jön.
5.) Rásimítjuk a gesztenyekrémet, majd ismét befedjük egy réteg rumos tejbe áztatott babapiskótával és a maradék vaníliakrémmel.
6.) Lefedjük babapiskótával és kissé lenyomatva néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.
7.) Tálalás előtt a torta széleit meglazítjuk, és egy tálra borítjuk. Keserűcsokoládé öntettel (vagy tortabevonóval) díszítjük, és rolettiket szúrunk a torta tetejébe.

A sünitorta különösen nagy sikert aratott a gyerekek körében, akik nem győzték kanalazni a habos finomságot. A legszebb pillanat azonban csak ezután következett. Zsiga és Árpi kitörtettek a kertbe, majd néhány perc múlva orgonaágakkal a kezükben jelentek meg. Ezt neked hoztuk anya, mondták, és Szilvi kezébe nyomták a lila virágokat, majd a nagymamájukat is felköszöntötték. Anya és Szilvi ezután a fürdőszobába mentek, hogy a virágokat vázákba rendezzék. Én a konyhában maradtam, gondolván, hogy előbb-utóbb visszatérnek, és csevegünk még egy kicsit.
A következő pillanatban a l
egnagyobb meglepetésemre Zsigmond szőke feje bukkant fel az asztal mögött. Futhatott, mert szép kis gyerekarca kipirult.
- Ezt neked hoztam! - mondta és egy szál virágot nyomott a kezembe.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.