Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Nyuszis dekorációink remek ütemben gyarapodnak. Ez az első év, hogy nem csak tervezgetek, hanem valóban a tettek mezejére lépek. Arra gondoltam, hogy egy nagy papírdobozt vásárolok a hétvégén, és Húsvét után minden díszt abban fogok elraktározni. Így aztán jövőre ha lesz időm, ha nem, pillanatok alatt kicsinosíthatom az otthonunkat - a dobozból.

Habszivacs-kollekcióm feldolgozását már kora reggel megkezdtem és a nap folyamán összeállítottam egy tojás alakú, nyulas ajtódíszt és egy hosszúkás, világoszöld szalagra rögzített nyuszis dekorációt. Nem állítom, hogy sokat kellett vele küzdenem, hiszen a csomagban kész sablonokat találtam, és a felhasználásra váró anyagok is pontosan ki voltak mérve.


Az első csomagból egy hosszú, zöld, rácsos szalag, egy fapálca, két fagolyó, egy sötétzöld selyemszalag, és különböző színű habszivacs lapok kerültek elő. A zöld szalagot félbehajtottam, a selyemszalagot a tetejéhez, a fapálcikát pedig az aljához rögzítettem úgy, hogy a két golyó fogja az anyagot a pálcika szélein. Ezután kivágtam a sablonokat.


Minden ugrifülesre különböző színű nadrág, a nadrágra félhold-alakú zseb és nyolcas-alakú nyakkendő, a nyuszifülekbe és a pofikájukra pedig fehér pamacsok, fehér nyusziorr, és kék flitterszemek kerültek. Hobbiragasztót használtam, ami száradás után átlátszóvá válik, így nem nagyon látszik, ha itt-ott elkenődik.



Miután elkészültek a nyulak, különféle színű (piros, sárga, narancssárga és sötétzöld) tojásokat ollóztam ki a habszivacsból, majd az összes figurát felragasztottam a zöld szalagra a következő sorrendben (lentről felfelé): 3 tojás, 1 nyuszi, 3 tojás, 1 nyuszi, 3 tojás 1 nyuszi, majd a legvégén 1 sötétzöld tojás - épp a sötétzöld szalag alatt. A nyuszifigurák összefogták a szalagot is, így már nem nyílt szét. Vízszintesen hagytam megszáradni, holnapra már biztonsággal mozgatható lesz.

Ezek után a konyhába indultam kuktáskodni. Anyával

Mexikói zöldséglevest főztünk. Hozzávalók: 1 doboz (24 dkg) sűrített paradicsom, 1 doboz (24 dkg) feldarabolt konzerv paradicsom, 1,2 - 1,5 l víz, 1 apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma áttörve, 1 kis doboz bébirépa + zöldborsó vegyes konzerv, fél csomag (20-25 dkg) mirelit mexikói zöldség, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, só, ízlés szerint cukor, 1 babérlevél, 5-6 szem egész bors, 2 erőleveskocka, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1-2 teáskanál ételízesítő, szárított vagy friss bazsalikom. A tetejére: reszelt sajt.
Elkészítés: A hagymát összevágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, majd rászórjuk a lisztet, és megforgatjuk habzásig. Lehúzzuk az edényt a tűzről, rátesszük a pirospaprikát, majd ráöntjük a vízzel összekevert paradicsomkonzerveket. Összekeverjük, megfűszerezzük, és felforraljuk a levest. Beletesszük a mirelit zöldségeket és a fokhagymát, és puhára főzzük. Legvégül a konzerv bébirépát és a zöldborsót tesszük bele. Ekkor már nem kell tovább főzni, csak átmelegíteni a levest. Reszelt sajttal és bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk. Nagyon laktató, különleges leves.

Ebéd után visszatértem a habszivacs díszekhez, és elkészítettem az óriás tojást. Kivágtam egy hatalmas tojás-sablont, majd sötétzöld habszivacsból kiollóztam a végleges tojást. Ezután szorgalmasan kinyirbáltam a nyuszik alkotóelemeit mind papírból és a színes anyagokból. Dolgom végeztével - ragasztó nélkül - összeállítottam a nyuszikat, hogy lássam, hogy fognak végül kinézni, majd hozzáláttam a ragasztásnak.

Először a nyuszik testét állítottam össze: a testükre tappancsokat, rózsaszín talpakat és füleket, fehér illetve szürke mellénykét, apró mancsokat, bolyhos nyuszifarkat és pofazacskókat, valamint kerek, fekete orrot, és mozgó, műanyag szemeket ragasztottam. Amikor elkészült a két nyuszi, megkentem ragasztóval a hátukat, és az óriás tojásra illesztettem őket. A kép tetejét és alját színes, kis tojásokkal díszítettem, a kép hátuljára pedig egy sárga selyemszalagot ragasztottam - és a másik dísz mellé tettem száradni.

A nap fénypontja csak eztán következett, mivel Anya már megint olyan finom Mákos rácsos süteményt sütött, ami méltán versenyezhet a híresen finom máktortánkkal, a mákos rétesünkkel és a mákos bejglinkkel. Úgy látszik, mi már csak ilyen mákkedvelő család vagyunk. :o)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojássárga, 1 csomag vaníliás cukor, késhegynyi só, tejföl vagy hideg víz.
A töltelék: 40 dkg darált mák, (1,5 dl, 26 dkg cukorral édesített forralt tej), 1 alma lereszelve, 1 citrom reszelt héja, 1 kupica rum, baracklekvár, 10 dkg forrázott mazsola
Elkészítés:
1.) A lisztet
összegyúrjuk a margarinnal, a cukorral, a tojássárgával, 1 csomag vaníliás cukorral és késhegynyi sóval. Annyi tejfölt vagy hideg vizet dolgozunk bele, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább 1 órára, de még jobb, ha egy teljes éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. (Mi így csináltuk.) A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és baracklekvárral megkenjük.
Elkészítjük a tölteléket: 40 dkg darált mákot leforrázunk 1,5 dl forró tejjel, amelybe előzőleg belekevertük a 26 dkg cukrot. Belereszelünk ( a reszelő legnagyobb lyukú részén) 1 almát, 1 citrom héját (ezt a reszelő legkisebb fokain), 1 kupica rumot és annyi baracklekvárt, hogy nem túl puha krémet kapjunk. Hozzáadunk 10 dkg forrázott, rumba áztatott mazsolát, és a tésztalapra kenjük. A maradék tésztából rácsokat sodrunk a tetejére, és tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a tészta teteje meg nem pirul. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk.

Készülődés Húsvétra 1. >>>

Korábbi lasagne receptjeim:

Kelkáposztás lasagne >>>

Zöldborsós lasagne >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.