Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Morzsáló (blog)

2007. július 12. Szilvi pudingos-almás, csokis tetejű krémese

Úgy tűnik, hogy az én családomban mindenki tud krémest sütni. Ráadásul nem is *közönséges*, hanem különleges krémeseket. Anya házi krémest, Szilvi pedig egy pudingos-almás, csokis tetejű verziót. Mondanom sem kell, hogy ez utóbbi is rémesen *eteti* magát.

Ezek után csoda, hogy a kantin nem tud (vagy nem akar) újabban kibontakozni? Nincs mese, hisz a környezetemben nagyon sok igazán jó háziasszony van: Anya, Éva (Ká anyukája), Szilvi (a sógornőm), Mari (Szilvi anyukája) Brigi, Petra, Bea (a barátnőim). És akkor még nem beszéltünk a kollégáimról, a szomszédainkról és az ismerőseinkről. Az ember pedig mindig tanul. Legalábbis én. Szorgalmas kis hörcsögként gyűjtöm be az újabb és újabb recepteket a kantin éléstárába, hogy a későbbiekben Ká kedvére válogathasson belőlük.
- Anya juhtúróval töltött lángosát vagy Szilvi almás-pudingos, csokis tetejű krémesét süssem meg hétvégére? - kérdezem majd valamikor, 2034 decemberének elején, miközben odakint kövér hópelyhek szállingóznak.
- Nem is tudom, Édesem - válaszolja majd Ká, aki addigra már 58 és fél éves lesz. - Tudod, hogy odavagyok érted és a főztödért. Esetleg megsüthetnéd mind a kettőt, úgyis vendégeket várunk. :o)
És akkor összecsókolom majd az őszes fejét, és rém boldog leszek, hogy 27 év után is ennyire szeret engem, és a főztömet. :o))))

Na de térjünk csak vissza a jelenre, és Szilviékre. A tesóméknál ugyanis komoly eseményt ünnepeltek, ennek apropójából került az asztalra a sok finomság. Az ünnepelt Árpika volt, aki nemrég ünnepelte a 3. születésnapját. Ennek örömére igazi nyári ajándékokat kapott: vízipisztolyt, kisautót, pici csokikat, mesekönyvet és egy Mici mackós fürdőköpenyt. Utóbbit mi vettük neki(k), még a nászutunk alatt, a tengerparton. Kis Árpád nagyon boldog volt, kerek kis babaarcán csak úgy mosolyogtak a gödröcskék, amint az ajándékjait bontogatta. Amikor meglátta a mackóruhát, több sem kellett neki, belebújt, aztán boldogan szaladgálni kezdett a kertben Zsigával...

... akit nem hagyhattunk ki az ünneplésből, így neki is hoztunk egy fürdőköpenyt. Igaz, neki valamivel "véresebb" jószágot választottunk, de mentségünkre szóljon, hogy Zsizsi odavan a cápákért. A nászút alatt egyszer a gyerekekkel is beszéltünk. Emlékszem, Zsiga két mondatot szólhatott csak a kagylóba (mert csak nemzetközi tarifákkal beszéltünk), de az a következő volt (körülbelül):
- Vigyázzatok a cápákkal, nehogy leharapja a lábatokat, és hozzatok nekünk csigákat, jó? :o)

Betartottuk az ígéretünket, és vigyáztunk a lábainkra, meg a cápákra, sőt csigákat is hoztunk, a gyerekek legnagyobb örömére. Zsiga amúgy látott már igazi cápát, ugyanis a szüleim korábban elvitték őt és Árpit a Tropicariumba. Igaz, ha Olaszországban ilyen cápák úszkáltak volna a strandon, valószínűleg a teraszon töltöttük volna a mézesheteket. :o)))

Az ünnepi menü az elmaradhatatlan gyümölcselevessel indult, amit Szilvi ezúttal friss málnából készített. A levest felvert tejszínhabbal és málnaszemekkel díszítette. Üdítően hűvös és nagyon pikáns leves volt. Sajnos a receptet nem kértem el, kárpótlásul azonban (amíg beszerzem a receptet) idemásoltam néhány hideg nyári levest a kantin korábbi munkásságából:

Tejszínes erdeigyümölcs leves >>>

Kókuszleves >>>

Hideg őszibarackleves >>>

Borleves >>>

Cseresznyeleves >>>

A leves után svédasztalos rendszerben a következő finomságok közül lehetett válogatni:
1.) Majonézes burgonyasaláta (ezt Péter, a tesóm készítette!)
2.) Rizibizi (erre ráöntötte Szilvi a sült hús levét)
3.) Zöldsaláták és különféle idénysaláták
4.) Aszalt szilvával töltött pulykamell (erről sajna nincs fotónk)
5.) Baconbe csavart csirkemájak - ez utóbbi szenzációsan finomra sikerült. Mint megtudtam, nem kell hozzá más, csak csirkemell és egy csomag bacon. Minden egyes csirkemellet meg kell mosni, és egy szelet baconbe csavarni. A göngyölegeket eztán tepsibe tenni, és kb. 25 perc alatt ropogósra sütni. Valami fenséges, érdemes kipróbálni! :o)

Végül, a vacsora után következett a nap fénypontja (Anya sütije, a Főispánné remeke mellett): a Pudingos-almás, csokis tetejű krémes.
Hozzávalók (gáztepsi méretű adag): 1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál víz, 1/2 csomag sütőpor, 20 dkg finomliszt, 1 evőkanál kakaó
A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 18 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj
A csokimázhoz: 2 tábla tortabevonó, 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
1.) Az almát durvára reszeljük, kicsit kinyomkodjuk és egyenletesen egy nagy alufóliával bélelt tepsibe nyomkodjuk.
2.) A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel jó habosra keverjük, elektromos habverővel max. fokozaton ez kb. 3-4 perc. Hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet.
3.) A lisztes keverékhez hozzáadjuk kemény habbá vert tojásfehérjéket.
4.) Kettéosztjuk a tésztát: az egyik felét a kakaóporral barnára színezzük.
5.) Az almára először a sárga, majd a barna masszát kenjük rá. Előmelegített sütőben közepes lángon (légkeverésnél 180 C fokon) kb. 25 percig sütjük. Amikor elkészült kivesszük, megvárjuk, amíg kihűl, és egy másik tepsibe borítjuk. (összefogva - úgy, hogy az alma legyen fölül!)
6.) A krémhez a pudingot a tejjel és a cukorral sűrűvé főzzük. Ha kihűlt, jól kikeverjük, hogy ne legyen csomós. A szobameleg vajat kikeverjük, és hozzáadjuk a krémhez, majd az egészet az almás rétegre kenjük.
7.) Megvárjuk, amíg a krém megdermed, utána a csokis tortabevonóval bevonjuk.
Hideg helyre tesszük, és ha megdermedt a csokoládé, tálalás előtt forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Árpinak épp olyan szeretetteljes, kedves, mosolygós és vidám születésnapja volt, mint amilyen ő maga. Egy imádnivaló kisgyerek, aki mellesleg - Zsizsivel együtt - az unokaöcsénk. :o))))

Kapcsolódó naplóbejegyzések:

Árpi 2. születésnapja >>>

Árpi 1. születésnapja >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.