Talán sokaknak a fejében megfordult a kérdés, minek jövök elő Karácsony előtt 5 nappal a fogyással? Hát elmondom. Azért, mert kb. 1 hónapja norbis receptekkel "operálok" itthon, amelynek következtében Ká -8, én pedig -4 kilóval lettünk könnyebbek. :-))))))))
Rájöttünk, hogy Dorka mellett életmódváltásra van szükségünk: több mozgás, friss zöldség és gyümölcs, zéró tévé előtti csokoládé-nassolás. Jó példát szeretnénk mutatni a Picinek, és ugye az sem árt, ha egészségesek vagyunk. Igazság szerint most is házias ételeket főzök, akárcsak eddig, csak most egy picit másképp. Étolaj helyett olivát használok, a fehér lisztet a fogyás idejére teljes kiőrlésüre cserétük (és csak reggelire eszünk kenyeret), tészták és burgonya helyett nyers salátákat, vagy párolt / pirított / grillezett zöldségeket eszünk a húsos fogások mellé. Az eredmény pedig magáért beszél. Vékonyodunk, nem zihálunk a domboldalban a babakocsit felfelé tolva, több energiánk van, és jobban alszunk.
... és hogy válaszoljak a saját kérdésemre: azért hozakodtam elő Norbival, mert idén karácsonykor ügyelni fogok arra, hogy könnyű, de mégis nagyon finom ételek kerüljenek az ünnepi asztalra. Így aztán az ő receptjeiből fogok mazsolázni (remélem, nem bánja) - erről még karácsony előtt írok egy részt, hogy akit érdekel, legyen ideje mindent megsütni és kipróbálni.
Most pedig jöjjenek a receptek!
A legnagyobb kedvencünk az...
... amit eddig (a sikerre való tekintettel) minden héten megsütöttem. És fogyunk! Röhejes, de igaz.
Hozzávalók: 1 csomag (8 lapos réteslap), 50 dkg sovány túró, 2 kisebb ananász konzerv, olívaolaj, édesítőszer - ez elhagyható
(Norbi séfje tesz a töltelékbe 3 tojás sárgáját is, én nem. Szerintem anélkül is hibátlan. Ja, és ők egy rúdhoz 3 lapot használnak, míg én 4-et, és ők 75 dkg túrót tesznek a töltelékbe.)
Elkészítés:
1.) 4 réteslapot egy nedves konyharuhára teszünk, és minden egyes lapot vékonyan megcsepegtetünk olívaolajjal. (Én egy bögrébe teszek kb. fél decit, és egy kenőtollat mártogatok bele, azzal csepegtetem meg az egyes lapokat.)
2.) 1 (konzerv)doboz (darabolt) ananászt összekeverünk 25 dkg túróval. Lehet hozzá édesítőszert tenni, de szerintem felesleges, az ananász elég édes.
3.) A tölteléket szépen eloszlatjuk a réteslapokon, és felcsavarjuk a tésztát.
4.) Ugyanígy elkészítjük a másik tekercset is, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, olívával vékonyan megkenjük a réteseket, majd kb. 200 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük. A lédús ananásztól nehezebben sül át a tészta, ezért nem ajánlatos forróbban és gyorsabban sütni. Forrón és hidegen egyaránt mennyei sütemény.
Ha fogyózunk, délután 15 óráig lehet enni! :-)
Ezt a kekszet tegnap sütöttem meg először (mézeskalács helyett) és már egy szem sincs belőle... :-)))
Hozzávalók (kb. 14 db lesz belőle): 15 dkg zabpehely, 15 dkg búzakorpa, 1 dkg szódabikarbóna, 6 evőkanál natúr kakaópor, 20 dkg vaj, 2 tojás, édesítőszer - ízlés szerint
Elkészítés:
1.) A zabpelyhet egy teflonban megpirítjuk, majd ledaráljuk egy darálóban. (Nekem elveszett a darálóm, ezért nem daráltam le. :-)))
2.) A tojást a vajjal és az édesítőszerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. (Nekem volt 1 dl házi, cukrozatlan meggylevem, azt is beleöntöttem.)
3.) Az így kapott masszát alaposan összegyúrjuk, golyókat formázunk, amelyeket laposra nyomunk a tenyerünkkel, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készült el.
(A receptkönyvben 8 percet írnak, de nekem úgy nagyon puha volt még a tésztám.)
Egy bögre (sovány) tejjel nagyon-nagyon finom! :-)
Székelykáposztát korábban már sokszor készítettem, de sohasem csirkemellből. Apának nem ízlett ez a változat, azt mondta rá, hogy fakó, és vérszegény, de Ká-nak és az anyának nagyon bejött.
Hozzávalók: 15, kg savanyú káposzta, 1 kg kicsontozott csirkemellfilé, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2 csapott evőkanál tengeri só, 2 közepes vöröshagyma, 2-3 csipet bors, 1 teáskanál pirospaprika (én 3 evőkanálnyit tettem bele...), száraz vörösbor
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, összekeverjük a pirospaprikával, majd rátesszük a megmosott, apró kockákra vágott csirkehúst, jól összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Sóval, borssal ízesítjük, és takaréklángon puhára főzzük.
2.) Eközben a savanyú káposztát átmossuk friss vízzel, majd felforrósított olajon, kevergetés közben megdinszteljük, majd apránként vizet (és száraz vörösbort) adva hozzá, puhára pároljuk. (Ez kb. 30 perc).
3.) A pörköltet összekeverjük a puha káposztával, 5 percig együtt rotyogtatjuk, majd sovány tejföllel tálaljuk.
Jó nagy adag lesz belőle, ami napokig elég a családnak, és minden melegítéssel egyre finomabb lesz!
Ha van olyan ünnepi, de mégis "light" receptetek, amiről úgy gondoljátok, hogy helye van a karácsonyi asztalon, örömmel fogadjuk mi is, és szerintem a többi olvasó is...
Előre is köszönjük mindenkinek! :-)))
A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>
Forrás: receptek:
Norbi 2. Titok
Norbi update egészségkonyha: A karcsúság receptjei
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.