Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Az Advent és a Mikulásvárás időszaka mindig is az év legszebb heteit jelentették számomra, de amióta gyerekünk van, még jobban várom ezeket a napokat.

A házat szépen feldíszítettük: színes világító csillagokat aggattunk az ablakokba, Dorka ágya fölé egy zöld ékköveket utánzó izzósor került, a teraszra pedig egy kültéri piros világító fényfűzért tekertünk fel. Délutánonként, amint besötétedik, lekapcsoljuk az összes lámpát, és hagyjuk, hogy a színes csillagok bevilágítsák a lakás minden szegletét... valami álomszép az egész. (Nem beszélve arról, hogy így majd a Mikulás is könnyebben megtalál majd minket... :-))

Karácsonyi fények
Karácsonyi fények

Nagyon örültünk a hóesésnek, s bár a nagy része elolvadt, a tegnapi sétánk során 4 bűbájos hóemberrel is találkoztunk; az egyiknek haja is volt. :D A házak kezdenek ünnepi ruhát ölteni, így minden nap felfedezünk egy-egy új fényfűzért az ablakokban és a kertekben álló kis fenyőkön - Dorka teljesen odavan ezekért a dekorációkért.
Meggyújtottuk az első adventi gyertyát is, és körbe ültük a pici koszorút, amit az ebédlőasztalon helyeztem el...

Advent első vasárnapján
Advent első vasárnapján

Gyerekkoromban anya nagyon nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy mindig nagyon szépek legyenek a családi ünnepeink. Advenre mindig saját készítésű, apró kincsekkel teli naptárt kaptunk a tesómmal: volt benne pici üveggolyó, illatos radír, színes hajcsatt és házi készítésű katicabogár. A katicák dióhéjból készültek: anya egy fél dióhéjat pirosra festett, majd egy fekete festett csíkkal jelképesen elválasztotta a szárnyakat és megfestette a pettyeket. A dióhéj alá kartonból kivágott bogártest került, kerek fejecskével, nagy fehér szemekkel, és fekete cipős lábakkal. :-) Nagyon cukik voltak ezek a katicák, sokáig őriztem őket. (Lassan illene nekem is készíteni néhányat...)

Photoshoppal megkíséreltem bemutatni a katicákat... az életben sokkal szebbek, persze
Photoshoppal megkíséreltem bemutatni a katicákat... az életben sokkal szebbek, persze

Szóval - anyukám után szabadon -, én is terveztem Dorkának egy 24 zsebes fali adventi öröknaptárt: vettem közbélést, kétféle piros vászon anyagot: apró virágosat és tűpettyeset, majd lerajzoltam, milyen naptárt szeretnék, aztán elvittem az anyagot Terikének, a varrónőnknek, aki néhány nap alatt elkészítette a naptárt. Terike profi szabó, elképesztően ügyes és gyors, így nem sokat kellett magyaráznom, hogy mit is szeretnék. :-) A naptár mesésre sikerült, épp, ahogy elkézeltem. Apától kaptam egy fehér textilfilcet, így könnyen a zsebekre varázsoltam a számokat - úgy huszonharmadika körül fogyott ki, ezért ott egy kicsit vastagabb lett a felirat, mivel rá kellett nyomnom az anyagra a filcet, hogy kipréseljem az utolsó miliméternyi festéket a tollból. A tetején és alján egy bújtató van, amelybe épp belefér egy vékony léc, így könnyen az ajtóra akasztható. A bele való kincseket hetek óta gyűjtögetem, így már csak ki kell várnunk december első napját, hogy minden a helyére kerüljön...:-)
Egyébként a szüleim annakidején úgy neveltek minket, hogy az adventi naptár megfelelő ablakát csak az nyithatja ki, aki aznap végrehajtott egy jó cselekedetet. Pl. összehajtotta a takaróját, segített anyának vagy apának, szépen összerakta a játékait, stb.

Dorka adventi öröknaptárja
Dorka adventi öröknaptárja

Az egyre közelgő december 6-nak is nagy figyelmet szentelünk: egyrészt azért, mert Miklós napon van apukám névnapja, másrészt azért, mert nagyon várjuk már, hogy Dorkát is meglátogassa a piros ruhás, fehér hajú, jóságos Mikulás. Levelet is írtunk neki: pontosabban Dorka írta, a maga baba-írásával, majd miután beleírta a pontos címét is, és hogy melyik a társasházban az ő ablaka, szépen összehajtotta a levelet, és a kályhába dobta, ahol aztán annak rendje s módja szerint lángra kapott, és "elment" a levél Lappföldre, egyenesen a Mikulás otthonába. :-)

A Mikulásnak írt levelet a kályhában adtuk fel :DDD
A Mikulásnak írt levelet a kályhában adtuk fel :DDD


... és a levél már el is ment... :-)
... és a levél már el is ment... :-)


Aki nem tudná... a Mikulás bizony rengeteg levelet kap a gyerekektől... :-)
Aki nem tudná... a Mikulás bizony rengeteg levelet kap a gyerekektől... :-)

-------------------------------------------------------------------------------------

És most csapjunk a receptek közé! Többféle finomságot is készítettem a napokban, ám sok közülük nem olyan mutatós, mint amilyen finom lett - de azért közzé teszem, mert tényleg érdemes kipróbálni őket. Jövőre beruházok majd néhány sötét színű tányérra és tálaló edényre, mert 5 éve mindent ugyanazokban az edényekben fényképezünk, és lássuk be, a vaníliamártás sosem fog mutatni egy vajszínű tányéron, az egytálételek pedig sosem lesznek olyan szépek az öreg jénaimban, mint valami szép, modern, mázas sütőtálban. Mindenesetre, fogadjátok szeretettel e heti munkásságomat! :-)

A krémleveseimet szerencsére mindenki szereti a családban, és mivel nagyon gyorsan elkészülnek, és Dorka is megeszi, nagyon sűrűn készítek ilyeneket. A leggyorsabb verzió tagadhatatlanul a fokhagyma krémleves, de érdemes mindig más zöldséggel kísérletezni. A leveseket olykor "megszínezem" a kurkumától és a sáfránytól szép sárgák lesznek (mondjuk a karfiol-, a karalábé- , gomba-, cukkini-, hagyma vagy a burgonya krémleves), a snidlingtől, kaportól szép zöld színt kapnak, a pirospaprikától és a pörkölt krémtől pedig selymes piros színük lesz.

Cukkinis zellerszár krémleves

Hozzávalók: 1 csomag zellerszár, 2 cukkini, kb. 1 liter erőleves, 3 tömlős camping sajt, bors, só, 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (ez el is hagyható, ha elég sűrű lesz a leves)
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk, és erőlevesben puhára főzzük.
2.) Hozzáadjuk a krémsajtot és a lisztet (utóbbit nem muszáj), sózzuk, borsozzuk, és botturmix segítségével krémesre turmixoljuk. Forrón, reszelt sajttal és pirítóssal tálaljuk.

Zellerszál és cukkini - nyersen is jól mutatnak
Zellerszál és cukkini - nyersen is jól mutatnak


Cukkinis zellerkrémleves reszelt sajttal
Cukkinis zellerkrémleves reszelt sajttal

Aranygaluska vanília mártással

Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál porcukor, reszelt citromhéj, 1 tojássárgája, 2,5 dl tej, 1 főtt burgonya, 5 kanál olvasztott vaj, 1 csomag élesztő
A kenéshez: olvasztott vaj
A szóráshoz: porcukorral elkevert darált dió
A vanília krémhez: 2 csomag vaníliás cukor, 8-10 kanál cukor, 1,5 liter tej
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük (alulra a folyékonyakat, felülre a szilárdakat), vagy hagyományos módon bedagasztjuk, megkelesztjük.
2.) A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy feles pohárral kiszúrjuk. A galuskákat kivajazott jénaiba tesszük, megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk cukrozott darált dióval. (Ekkora adagból nekem 2 rétegű lett a tészta-galuska lerakatom.) Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon, 20 perc alatt megsül. Forrón, vanília krémmel tálaljuk.
3.) A vanília krémem voltaképp egy sűrű vanília puding volt: kb. 1,3 dl tejből, 2 csomag pudingporból és 8 evőkanál cukorból főztem. Jó alaposan meg kell vele locsolni a galuskákat, hogy alaposan szétázzanak. :-)
(Célszerű nem lapos tányérban tálalni, mint ahogy én csináltam, hanem inkább valamilyen szép desszertes csuporban. :))

Aranygaluska - a jénaiban
Aranygaluska - a jénaiban


... és a tányéron. Valami sötéten jobban mutatott volna...
... és a tányéron. Valami sötéten jobban mutatott volna...

A következő recept fotói nem túl mutatósak, de az étel borzasztó finom volt - saját kreáció. :-)

Csirkemájas rakott karfiol

Hozzávalók: 2 kisebb karfiol, 6 sárgarépa, 70 dkg csirkemáj, erőleves, 5 dl tejföl, 2 tojás, pizzakrém, só, bors, provance-i fűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A karfiolt megmossuk, rózsákra szedjük, és erőlevesben megfőzzük.
2.) A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és erőlevesben puhára megfőzzük.
3.) A májat megmossuk, és kevés olívaolajon megpirítjuk. Ha kész, sózzuk, borsozzuk.
4.) Vékonyan megkenünk olívaolajjal egy jénait, és belerétegezzük a lecsöpögtetett karfiolokat, rátesszük a répákat, végül a májat. Minden réteget megszórunk provance-i fűszerrel, sóval, borssal.
5.) Elkészítjük az öntetet: a tejfölbe belekeverjük a tojásokat és a pizzakrémet, és sózzuk, borsozzuk, majd a jénait a sütőbe tesszük, és kb. 40 -50 perc alatt arany színűre sütjük az egészet.

Csirkemájas rakott karfiol
Csirkemájas rakott karfiol


... sütés közben
... sütés közben

Végül pedig Marigold-nak küldenék egy habcsók receptet. :-) (Azért itt, mert Karácsony előtt biztos másokat is érdekel.)

Karácsonyi habcsók/habkarika

Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 40 dkg porcukor, 1-1 csepp ételfesték
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét kemény habbá verjük, lassan hozzáadjuk a porcukrot, a citromlevet, majd gőz felett addig keverjük, amíg sűrű és fényes lesz.
2.) A krémet habzsákba töltjük (csillagcső legyen a végén!), és egy sütőpapírral bélelt tepsire csókokat/karikákat nyomunk. Langyos sütőben, 60-70 perc alatt megszárítjuk őket. Szalagra fűzve csodaszép, karácsonyfára, vagy ajándékcsomagokra akasztható dísznek valók.

Személyes tippem a recepthez: szerintem ne tegyél bele ételfestéket, inkább használj apró színes cukrot a díszítéshez! :-)) Sok sikert!

Habcsókok
Habcsókok



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.