Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Morzsáló (blog)

2012. márc. 19. Hentes tokány és lilahagymás finomságok

Még mindig nem jutottam el a kovászos kenyér sütéséig, viszont megint olyan finom házi kenyeret sikerült sütnöm, hogy ha így folytatódik a sikersorozat, sosem ismerem meg a kovászt. :-)

Régóta vágytam már arra, hogy hagymás, mi több, szalonnás kenyeret süssek, mert nagyon szeretem az ilyen rusztikus, népies cipókat. Nos, a szalonnás verzió még várat magára, de a lilahagymásat megsütöttem, és olyan jól sikerült, hogy a következő adag már bent is van a gépben.

Az első lilahagymás házi kenyerem
Az első lilahagymás házi kenyerem

A lilahagyma nálunk óriási kedvenc, mindig lóg egy hálós csomagocska a konyhaszekrény oldalán, egy kis kampón, ugyanis észrevettem, hogy ha így tárolom, és nem fonott kosárkában (bár úgy sokkal mutatósabb), sokkal tovább eláll, maximum kicsírázik, ha sokáig nem nézek felé.
Leggyakrabban felkarikázva / kockázva esszük szendvicsekhez, de salátákba is szívesen szórom, sőt, kész, meleg húsételekre is.

Visszatérve a lilahagymához: kenyérbe még sosem sütöttem, bár dereng, hogy talán egyszer valamiféle sonkás papucsot készítettem lilahagymával, leveles tésztával. No, ennek mindjárt utána is járok...

Lilahagymás-sonkás-sajtos táska >>>

A kenyér érdekessége, hogy nagyon könnyű a tésztája, ám szerintem, ha megkelt, érdemes még egyszer alaposan lisztezett deszkán átgyúrni, sütőformába tenni, és még egy picit 15-20 percig keleszteni. A sütő forró legyen, 190 fokos, amikor beletesszük a cipót, és szerintem elég vízzel megkenni a tetejét. A hagymák szép sötétlila színe ugyan megfakul a sütés során, de az íz és az illat megmarad. :-) Próbáljátok ki, ez a kenyérke a kedvencetek lesz!

Lilahagymás kenyér (50 dkg-os)

Hozzávalók: 2.8-3 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál tengeri só, 1 lilahagyma nagyon apróra kockázva, 2 evőkanál olasz kemény reszelt sajt, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:
1.) A kenyér hozzávalóit a megadott sorrendben kenyérsütőgépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük - ez 1,5 óra. (Természetesen a tésztát hagyományos módon is el lehet készíteni!)
2.) A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, majd az alját a tetejére hajtjuk úgy, hogy a 2/3-át lefedje, ettől lesz olyan boltikenyeres-jellegű.
3.) Sütőpapírral bélelt formába tesszük (én egy teflonos tortaformát használtam), és hagyjuk még egy 20 percet kelni. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A kenyeret finoman megkenjük / megspricceljük vízzel, és betesszük a forró sütőbe. 40-45 perc a sütési idő, és én az utolsó 5 percre légkeverésre állítottam a sütőt, mert akkor még jobban megpirul a kenyér kérge. Ropogós, illatos, belül nagyon puha kenyér lesz belőle. (Nekünk ma "másnapos" a kenyerünk, és ugyanolyan remek az állaga. Kár, hogy már csak egy vég van belőle...)

Ilyen tortaformában sütöttem meg a cipót, de szigorúan, sütőpapíron
Ilyen tortaformában sütöttem meg a cipót, de szigorúan, sütőpapíron


Íme, a kész kenyér! :-)
Íme, a kész kenyér! :-)


Nem tudom, mennyire látszanak a hagymakockák a képen... de én most is érzem az illatát :-)
Nem tudom, mennyire látszanak a hagymakockák a képen... de én most is érzem az illatát :-)

Tojáskrémet már nagyon sokszor készítettem, de most valami könnyedebb változatra vágytam, amiben nincs vaj, viszont kivirít belőle a sok-sok lilahagyma - ha már odabent sült a lilahagymás cipóm. Az alábbi recept teljesen spontán készült, de azt kell mondjam, az eddigi legfinomabb lett, ráadásul SOS recept, ezért szívből ajánlom teljesen kezdőknek is!

Lilahagymás-sajtos tojáskrém (vaj nélkül!)

Hozzávalók: 10 tojás, 1 tömlős sajtkrém, 4 púpos evőkanál tejföl, só, 1 lilahagyma, 1 csokor snidling, őrölt bors
Elkészítés:
1.) A tojásokat forró, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük, megpucoljuk, és tojásvágóval hosszában és keresztben is átvágjuk, így szép kis kockákat kapunk a tojásokból. (Ha nincs tojásvágónk, villával törjük apróra a tojásokat.)
2.) Az összetört tojáshoz hozzákeverjük a tejfölt, a krémsajtot, az apró kockára vágott lilahagymát és snidlinget, illetve megsózzuk, és megszórjuk őrölt borssal. Kicsit érdemes állni hagyni, mert akkor érnek igazán össze az ízek. Friss kenyérre kenve, lilahagymával megszórva tálaljuk.

Lilahagymás tojáskrém - egy picit másképpen
Lilahagymás tojáskrém - egy picit másképpen


Ezzel a kenyérrel különösen finom volt
Ezzel a kenyérrel különösen finom volt

A hentestokány ötlete a helyi kifőzdétől ered, akitkől néha mi is rendelünk, mert istenien főznek. Általában én készítem az ebédet, de ha valahol elmegy a délelőttünk, és későn érünk haza, mindig betérünk oda enni, vagy házhozszálíltást kérünk, ami itt, vidéken ingyenes. :-)
Hentestokányt korábban sosem ettem, sőt, nem is hallottam róla, csak az étlapjukon láttam, és végül nem is én, hanem a férjem rendelte meg magának. Aztán csak annyit hallottam, miközben kanalazta, hogy MMmmmmm, nahát....mmmmm, ez milyen finom.
Megkóstoltam, és nagyot néztem.
- De hát ebben uborka van!
Ő meg csak nevetett.
- Hát persze! Miért, mire számítottál?
- Nem tudom - vontam meg a vállam. Uborkás pörköltre semmiképp... de ez tényleg nagyon jó.
Akkor már Dorka is belekanalazott, majd komoly arccal kijelentette.
- Jójessz. Tunkojjjuk ki!
:-))))
Így hát a hentestokány felkerült a képzeletbeli "Elkészítésre váró ételek" listájára, és most hétvégén el is készítettem a magam verzióját, ami Ká szerint verhetetlen lett. :-)

Hentestokány

Hozzávalók: 1 kg sertés (gulyáshús), 4 vöröshagyma, 25 dkg füstölt (nagyon húsos) bacon, víz, 2 házias pörkölt alap kocka, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, őrölt bors, kb. 10 db csemege uborka, 15 dkg gépsonka
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, felkockázzuk. (De felkockázott egységcsomagban is lehet kapni, 1 csomag 50 dkg).
2.) A felkockázott bacont zsírjára sütjük, benne üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát.
3.) Rátesszük a húst, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, hozzáadjuk a pörköltalapot, őrölt borsot, pirospaprikát, majd megvárjuk, míg felforr a lé - ekkor lezárjuk, és takarék lángon, fedő alatt puhára főzzük. Ha a lé nagyon elpárolog, pótolni kell. (Főzési időt nem írok, mert én kuktában főztem, ott lényegesen kevesebb időbe telik, mint fazékban.)
4.) Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra vágott gépsonkát és csemege uborkát. Olyan vékony szálakra kell vágni az uborkát és a sonkát is, mint mondjuk egy gyufaszál vagy egy vékonyabb szívószál, és kb. 3 cm hosszúra. Főtt tésztával, savanyúsággal tálaljuk. Kenyeret is érdemes mellé adni, mert a hús szaftja nagyon finom, a gyerekek szeretik az ilyen leveket kitunkolni. :-)

Hentestokány - az első művem :-)
Hentestokány - az első művem :-)


Fodros tésztát főztem hozzá
Fodros tésztát főztem hozzá


A lilahagymás cipóból is vágtam az ebédhez, Dorka azzal tunkolt... :-)
A lilahagymás cipóból is vágtam az ebédhez, Dorka azzal tunkolt... :-)


Látványnak sem rossz, ugye?
Látványnak sem rossz, ugye?


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.