Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sokunk vágya eljutni vagy visszatérni Franciaországba, mélyen beszippantani a pékségek illatát, gyönyörködni a gazdag piaci forgatagban, és kóstolni finomabbnál finomabb falatokat. De hol is kezdjük?

Először is reggelizzünk meg. Minden hotelben adnak reggelit, kérdés, hogy milyet. Sok helyen még ma is az „igazi” francia reggeli járja, vagyis egy tejeskávé (külföldieknek esetleg tea is megengedett), hozzá 1 darab croissant (kiejtve: kroászan) és egy darabka kalács, pici vaj, pici lekvár. Ne vegyük rossz néven, egy igazi francia általában így reggelizik.

A croissant-nak tényleg nem lehet ellenálni: vajas, de nagyon könnyű!
A croissant-nak tényleg nem lehet ellenálni: vajas, de nagyon könnyű!

Szerencsésebb esetben azonban már megtaláljuk a szokásos svédasztalt, és jóllakhatunk. De ha nem kapunk otthon reggelit, semmi gond, bemegyünk bármelyik kávézóba, kérünk egy tejeskávét és eszünk hozzá egy croissant-t. Aztán még egyet és még egyet. Frissen sült, omlós, egyetlen hibája, hogy nem lehet abbahagyni.

A quiche is nagyon népszerű, rengeteg változatban kapható a pékségekben, kávézókban
A quiche is nagyon népszerű, rengeteg változatban kapható a pékségekben, kávézókban

Délben, este beülhetünk egy étterembe, bisztróba, és ehetünk ebédet, vacsorát kedvünk, étvágyunk - meg persze pénztárcánk - szerint. Délben sok helyen kínálnak egyszerűbb menüt, általában két fogásból áll. Az előétel lehet egy darab sonka, hideg hús, pástétom, saláta, a főétel pedig általában egy szelet sült marhahús sült krumplival vagy salátával.

És bármikor lehet a Mindmegettén is már leírt francia gyorsételeket, mint a croque monsieur vagy a quiche lorraine bárokban vagy a pékeknél kapni. A pékségek - általában egyben cukrászdák is - fontos részei a francia étkezésnek. A turistáknak is praktikus: ha nem akar étteremben enni, itt is megveheti mindazt, amivel jól lehet lakni.

Már önmagában a francia baguette (bagett) is ellenállhatatlan illatával, ropogós héjával (más szinte nincs is neki, csak héja) kulináris élvezet! Félbevágva, benne sonkával, sajttal, salátával pedig nagyon örömteli, bőséges étkezés. Itt jegyezzük meg, hogy a bagettet legalább háromszor egy nap frissen sütik, és a háziasszonyok naponta háromszor frissen meg is veszik, mindig az egy étkezéshez szükséges porciót, este nem lehet reggeli vagy déli sütést felszolgálni!

Mindenhol árulnak friss baguette-ből készült gazdag szendvicseket
Mindenhol árulnak friss baguette-ből készült gazdag szendvicseket

Vacsorára vagy ünnepnapokon ebédre is lehet bőségesebben enni. Jobb éttermekben ilyenkor is van menü, de ez már nem a gyors és olcsó ebédszüneti étkezést szolgálja, hanem kiadósabb, esetenként több óráig is tartó evést - és persze ivást - jelenthet. Ilyenkor a különböző fogásokon belül 4-5 vagy még több lehetőség között választhatunk.

Helyet könnyen találuk: rengeteg barátságos kávézó és étterem van Franciaországban
Helyet könnyen találuk: rengeteg barátságos kávézó és étterem van Franciaországban

A kiadósabb előétel és főétel után sajt következik, ez nagyon fontos része a francia étkezésnek, úgymond „lezárja a gyomrot”. Egy nagy tálcán vagy kocsin 10-20 féle sajtot vonultatnak fel, a vendég választ közülük 3-4 félét, azokból levágnak kis darabokat, és teszik kis tányéron a vendég elé. A sajthoz muszáj inni is, ilyenkor kérik az eredetileg nem tervezett második vagy harmadik üveg bort - a tulajdonos örömére.

A sajtokból érdemes minél több fajtát megkóstolni...
A sajtokból érdemes minél több fajtát megkóstolni...

A borral vigyázzunk! Feltétlenül tudnunk kell a rendelés előtt az árát, különben nagyon kellemetlen meglepetésben lehet részünk. Egy jobb palack minőségére ugyan nem lesz panaszunk, de az ára sokszorosa is lehet az étkekének.

A sajt után jön még a desszert, gyakran ez is választható többféle közül egy kocsiról, vagy egyszerűen választhatunk egy szelet alma- vagy csokoládétortát, csokoládé- vagy karamellkrémet.

Karamellkrém, vagyis creme caramel
Karamellkrém, vagyis creme caramel

Mindez nem kötelező, este is lehet kisebb vendéglőkben, bisztrókban egy fogást rendelni, hozzá egy pohár bort. Ajánlhatunk például egy nagyon laktató hagymalevest. Vagy egy coq au vin–t, vagyis eredetileg kakas, ma már gyakran tyúk vagy csirke, vörösborban, sokféle zöldséggel együtt nagyon lassan főzve. Aki nem fél a halaktól és egyéb tengeri szörnyektől, megpróbálhatja a Szent Jakab kagylót. Még bátrabbaknak az osztrigát is ajánlhatom. Kezdőknek 6 darabot kell rendelni, pici citrom rá, és kiszürcsölni. Az első próbálkozásnál el is dől további viszonyunk: vagy örökre beleszeretünk, vagy mindig utálni fogjuk egymást.

A bátrabbak sokféle tengeri finomságból választhatnak
A bátrabbak sokféle tengeri finomságból választhatnak

Ha nem vágyunk különleges dolgokra, egy szelet sült marhahúst (steak) sült krumplival szinte mindenhol ehetünk. A rendelésnél szóljunk, ha jól megsütve kérjük, még így lehet, hogy nekünk kissé nyersnek tűnik, a helyiek általában véresen eszik.

Egy klasszikus: marhasült spárgával és béarni szósszal
Egy klasszikus: marhasült spárgával és béarni szósszal

Nem kell félni, Franciaországban sem marad senki éhesen!

Francia receptek a Mindmegettén >>>

Creme brulée, vagyis égetett krém, a tetején ropogósra karamellizált cukorral
Creme brulée, vagyis égetett krém, a tetején ropogósra karamellizált cukorral

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.