Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Vadas marha recept
Vadas marha
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai almás pite sós karamellel recept
Amerikai almás pite sós karamellel
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Praktikus

Neked is összeragad a tarhonya? Ha így készíted, akkor lesz tökéletes

Egy jó tarhonya a magyaros ételek, de leginkább a pörköltek klasszikus velejárója. Legyen szó csirkéről vagy marháról, ez a zseniálisan egyszerű reszelt száraztésztaként is emlegetett hungarikum tényleg megunhatatlan. Ha te is szereted ezt a köretet, de valami oknál fogva mindig összeragad a végén, akkor jó helyen jársz, már mutatjuk is a megoldást erre a problémára.

Kevesen tudják, hogy ez a klasszikus magyar köret bizony perzsa gyökerekkel bír, és a törököknek köszönhetjük, hogy Magyarországra is eljutott valamikor a 17. század környékén. Neve a perzsa eredetű oszmán-török "tarchana" szóból ered, ami búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Hazánkban először az Alföldön terjedt el igazán a tarhonya ma ismert változata, de nem kellett neki sok idő, hogy az egész országot meghódítsa.

A tarhonyát nem csak a magyarok, hanem a németek is magukénak tekintik /Fotó: Shutterstock
A tarhonyát nem csak a magyarok, hanem a németek is magukénak tekintik /Fotó: Shutterstock

Na, de mi a helyzet az elkészítésével? Azon túl, hogy megfőzzük némi só hozzáadásával, nem árt, ha előtte egy kevés olajon megpirítjuk. Az sem baj, ha egy picit erősebb színt kap. A vizet csak ezután adjuk hozzá, ami még véletlenül se legyen forró. Ezután jöhet a só, majd nincs más dolgunk, mint fedő alatt puhára főzni. Akkor jó, ha a tarhonyaszemek már magukba szívták a vizet. Miután elzártuk a gázt, nem árt, ha néhány percig még hagyjuk pihenni a fedő alatt. Így tuti, hogy a visszamaradt nedvesség is eltűnik, és persze nem ragacsos, hanem pergős lesz a tarhonya.

Tudtad? Németország délnyugati területén a sváb, bádeni, pfalzi tájegységek lakói is magukénak tekintik, ott is honos a tarhonya, mégpedig riebele, vagyis „dörzsölt” néven. Nevét arról kapta, hogy készítésekor a tésztát az asszonyok a kezük között sodorgatták, illetve tésztareszelőn dörzsölték át.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.