Egészen biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki a forró levegős sütőre esküszik – mi pedig nagyjából biztosak vagyunk abban, hogy nem nagy családi rendezvényekre süt-főz benne az illető. Ezzel voltaképpen már el is árultuk a titkot: az elkészítendő étel mennyisége az, ami meghatározza, hogy jobban járunk-e, ha air fryerben sütünk, mint ha légkeveréses sütőben készítenénk el az ételt.
A brit pénzügyi újságíró és tanácsadó, Martin Lewis górcső alá vette az árakat, és megvizsgálta, hogy azonos mennyiségű és típusú étel elkészítése valóban költséghatékonyabb-e, ha air fryert használunk a hagyományos sütő helyett – áll a LADbible cikkében.
Lewis megfigyelései alapján megállapítható, hogy bizonyos fogások elkészítésére alkalmasabb az air fryer: ezek viszonylag egyszerű és kis adag ételek. Ha például egyedül vagy, esetleg kettesben a pároddal, észszerű döntés a sülteket, köreteket sőt még a desszertet is air fryerben készíteni. Ha azonban több embernek főznél komplett vacsorát, amiben ráadásul olyan étel is szerepel, ami nehezen sül át, akkor azt olcsóbban elkészíted a hagyományos sütőben.
Mutatjuk, hogyan jutott erre a következtesére Lewis. A helyzet az, hogy minden konyhai gépnek, így a sütőnek és az air fryernek is adott a teljesítménye. Általánosságban elmondható, hogy egy konyhai sütő teljesítménye 2000 W, az air fryeré pedig 800 W. Ha tehát egy kis adagot készítesz, logikus, hogy a kevesebbet fogyasztó géppel dolgozol. Ám ha több, akár 4-5 vagy ennél is több adagot sütnél, akkor hiába a kisebb fogyasztás. Ha többször kell végigfuttatni az étel elkészítéséhez szükséges programot, a fogyasztásod megnő. Ilyen esetben tehát sokkal gazdaságosabb döntés a sütőt bekapcsolni.
A szakértő szerint könnyedén kiszámítható egyébként mindkét sütő fogyasztása: nézd meg, hány wattos a készülék, nézd meg, mennyi kWh-t fogyaszt, míg elkészül az adott étel, és ezt szorozd fel az áram árával. (Itthon a nappali áram 2523 kWh éves fogyasztásig 36,39 Ft/kWh).
A lényeg tehát, hogy bizonyos fogások elkészítésére alkalmasabb az air fryer, de a nagyobb adagoknál nem érdemes alkalmazni, ugyanis hiába a kisebb teljesítmény, ha többször kell használni – így a működési költsége magasabb lesz, mint a sütőnek.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.