Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Desszert

Parányi színes habcsókok, amikért rajon a világ: íme a macaron-sztori!

Parányi színes habcsókok, amikért rajon a világ: íme a macaron-sztori!
A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel.

Napjainkban már nemzetközi ünnepnapja is van a macaronnak (március 20.), amelyet állítólag Medici Katalin honosított meg új hazájában, miután 1533-ban feleségül ment a francia trónörököshöz. Nyilván azt az egyszerű, töltetlen változatot vitte magával Firenzéből, amelyet a 8. század óta készítettek egy velencei kolostorban szétnyomkodott mandulából. (Az olasz maccare szó jelentése: szétnyomkodni.)

Valószínűbb azonban, hogy két apácának köszönhetjük a parányi édességet. Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot a francia forradalom idején kezdtek el mandulalisztből sütött macaront árulni, hogy a szerzetesrendek feloszlatása után biztosítsák a megélhetésüket. A helyiek elnevezték őket macaronos nővéreknek, és a városban ma is tárt kapukkal várja a vevőket az 1793-ban alapított Maison des Sœurs Macarons cukrászda.

A fentieken kívül is keringenek még eredettörténetek, de egyik sem változtat a lényegen – a macaron manapság a legkülönbözőbb színekben létezik, a krémes töltelékek íze pedig minden képzeletet felülmúl: a málnás-ánizsostól kezdve a karamellás-balzsamecetesen át egészen a medvecukrosig, sőt a libamájasig terjed a választék.

A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel. Az édesszájú ínyencek már nem csak Párizs több pontján zarándokolhatnak el Ladurée üzletbe macaronért, hanem akár Moszkvában vagy Tokióban is. Az eredeti összetevőket nem módosították, de szezononként változtatják kissé a süti ízét és a látványra is sokat adnak. Pl. egyik kreációjukat John Gallianónak, a Dior Divatház vezető tervezőjének rózsa- és gyömbérillatú parfümje ihlette.

Paris Tourist Office / Marc Bertrand
Paris Tourist Office / Marc Bertrand

Míg a Ladurée vállaltan konzervatív, addig a másik párizsi székhelyű macaronbirodalom tulajdonosa, a szakmát 14 évesen kezdő Pierre Hermé merészen, sőt provokatívan társítja az édes és sós ízeket, továbbá olyan művészien használja ki a tojásfehérje kiváló festhetőségét, hogy méltán nevezik a cukrászsütemények Picassójának.

A Nemzetközi Macaron Nap hazai szervezői összeállították és folyamatosan bővítik Magyarország macaron térképét, amelyen megtalálod a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi cukrászdát. Ezeket az édes műhelyeket persze nem csak március 20-án, hanem egész évben érdemes felkeresni!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.