Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Vadas marha recept
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egészséges

Sokan irtják, pedig iszonyú egészséges ez a kerti gyomnövény: omega-3 tartalma miatt igazi kincs

A porcsint sokan irtják, pedig kincset érő növény a kertben /Fotó: Shutterstock
Akinek van veteményese, biztosan találkozott már a kövér porcsinnal, mely szinte a legnagyobb melegben is képes életben maradni. Sokan megpróbálnak tőle megszabadulni, pedig igazi, kincset érő növény, melyet nyugodtan meg is ehetünk.

A kövér porcsin egy húsos levelű gyomnövény, amely ráterül a földre, így védi azt az erős napsugárzástól. Mivel lassítja a talaj párolgását, képes a földben tartani a nedvességet még a legnagyobb kánikula idején is. Nem érdemes tehát kigyomlálni, főleg azért sem, mert egy rendkívül egészséges, számos jótékony hatással bíró növény.

A porcsint sokan irtják, pedig kincset érő növény a kertben /Fotó: Shutterstock
A porcsint sokan irtják, pedig kincset érő növény a kertben /Fotó: Shutterstock

Régóta eszik a porcsint

Az Ázsiából származó kövér porcsin mára a világ minden táján megterem, de hazánkban általában a meleg idő beállta után kezd kicsírázni. A porcsin jó tulajdonságait nem most fedezték fel. Számtalan utalást taláni róla régebbi korokból, hogy ezt a sokak által kiirtandó gyomnak tartott növényt az ínséges időkben ételként fogyasztották.

A porcsin húsos levelei és szárai kissé savanykásak és lehet azokat nyersen, salátában fogyasztani, de készülhet belőle leves, mártás vagy akár savanyúság is – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A porcsin nyugodtan kerülhet salátába, de leves is készíthető belőle /Fotó: Shutterstock
A porcsin nyugodtan kerülhet salátába, de leves is készíthető belőle /Fotó: Shutterstock

A népi gyógyászat is használja

A körülöttünk termő növények közül rengeteg rendelkezik gyógyhatással. A porcsin is jó hatással van az egészségre. A tradicionális kínai orvoslás lázcsillapításra, hasmenésre, húgyúti fertőzésekre és méregtelenítésre javasolja. Az indiánok a pépesített leveleket égési sérülések, bőrbetegségek, sebek, fekélyek gyógyítására, valamint fájdalomcsillapításra is használták. Nepálban a kövér porcsin leveleit ma is skorbut ellen és vértisztítóként használják.

A porcsin tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal

A kövér porcsinban többek között fehérjéket és esszenciális aminosavakat is találunk, de tartalmaz B-, C- és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, rezet, mangánt, cinket és bórt, valamint egészséges rostokat. A porcsin azonban nem elsősorban ezek, hanem a benne található omega-3 zsírsav miatt egy csodanövény. Az omega-3 főként a porcsin leveleiben és szárában koncentrálódik.

A Lakáskultúra kiemeli, hogy azok a tyúkok, amelyek kövér porcsint csipegetnek az udvaron, omega-3 zsírsavban gazdagabb tojást tojnak.

A porcsin számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz /Fotó: Shutterstock
A porcsin számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz /Fotó: Shutterstock

A kövér porcsin egészségügyi hatásai

  • erős antioxidáns vegyületeinek köszönhetően segít az oxidatív stressz kezelésében,
  • a benne található poliszacharidok mérséklik a vércukorszintet, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét,
  • kivonata antibakteriális, antivirális tulajdonságokkal rendelkezik,
  • rákmegelőző hatású,
  • igazoltan gyulladáscsökkentő hatású,
  • hasnyálmirigy, gyomor- és májvédő hatással rendelkezik,
  • javítja az alvás minőségét,
  • hörgőtágító, asztma esetén csökkenti a tüneteket,
  • főzetéből borogatást készíthetünk izomgörcsre, mivel ellazítja a vázizomzatot,
  • sebgyógyító hatással is rendelkezik.

Ha érdekelnek az ehető növények és gyógynövények, nézd meg a mezei szamócáról, a kakukkfűről, a mezei iringóról és a csalánról készült videóinkat.

MAJONÉZES CUKKINISALÁTA KÖVÉR PORCSINNAL >>>

Majonézes cukkinisaláta kövér porcsinnal recept
Majonézes cukkinisaláta kövér porcsinnal recept

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.