Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
PR

5 érdekesség az édesburgonyáról, amit eddig nem tudtál

édesburgonya
Rengetegféle módon elkészíthető, nagyon egészséges és isteni finom. Egyre népszerűbb, de még nem eléggé. Ismerjük meg közelebbről az édesburgonyát!

1. Nem is burgonya

Bár a neve másra utal, az édesburgonya nem rokona a krumplinak. Az édesburgonya vagy batáta a burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Csak a gumójának alakja hasonlít a burgonyáéhoz. Ezen kívül az is hasonlóság, hogy ezt is Kolumbusz Kristóf hozta be Európába. Közép-Amerikában őshonos, de az őslakosok Dél-Amerika szerte is betelepítették. Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először.

2. Igazi Jolly Joker az egészségre

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne.

Egy perui kutatóközpont szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
Ezek mellett hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Megakadályozza a székrekedést és a puffadást. Főként a lila színű fajtája javítja az agyműködést és gyulladáscsökkentő hatású.

Krumplipüré édesburgonyából
Krumplipüré édesburgonyából

3. Erre érdemes figyelni vásárláskor

Ha édesburgonyát vásárolunk, figyeljünk rá, hogy feszes és sima legyen a bőre, ez jelzi, hogy friss. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, minta burgonyáé: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjastul is.

Hasselback édesburgonya
Hasselback édesburgonya

4. Sokféleképpen elkészíthető

Az édesburgonya sütve, főzve, grillezve, párolva is nagyszerű étel. Köretként vagy főzeléknek is elkészíthetjük és vannak, akik, a répához hasonlóan, süteményeknél is felhasználják. Mindezek mellett pedig lepényt is készíthetünk belőle.

Sült édesburgonya
Sült édesburgonya

5. Meglepő használati módok

Mi magyarok csak étkezései célra használjuk, de például Dél-Amerikában, a vörös édesburgonya levét lime levével keverve ruhafestésre is alkalmazzák. A növény összes része alkalmazható állati takarmányként, sőt dísznövényként is, itt főleg a sötét levelű fajták népszerűek. Mindezek mellett az Észak Karolinai Egyetem kutatói különböző fajtákkal kísérleteznek, amiket hatékonyan bevethetnek a bioüzemanyag termelésbe.

3 BIZONYÍTÉK, HOGY AZ ÉDESBURGONYA SEGÍT A FOGYÁSBAN>>>

13 RECEPT ÉDESBURGONYÁBÓL, AMIT NEM HAGYHATSZ KI>>>

ELLENÁLLHATATLAN KRUMPLIPÜRÉVARIÁCIÓK - 6+1 RECEPT, AMIT IMÁDNI FOGSZ!>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.