Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
PR

Széll Tamás elárulja, hogy mit csináljuk a maradék kenyérrel

Széll Tamás és Böröcz Zsófia a Duna Televízió Főmenü című műsorának séfjei
Széll Tamás Michelin-csillagos séf már tízéves korától gasztronómiai pályáról álmodott. Bárhol szívesen főz, legyen az étterem, bisztró, a világ egyik legrangosabb versenye, a Bocus d’Or vagy éppen egy tévéműsor. A Duna Televízió Főmenü című műsorának konyhájában szombatonként 17 órától várja a nézőket a képernyők elé, hogy megmutassa mestersége kulisszatitkait. További hasznos gasztrotippjeit hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg a Kossuth Rádióban a konyhaművészet rajongóival, az Átvitt étterem című rovatban, 10:55-től. A legutóbbi adásban mindennapunk eledele, a kenyér került a fókuszba.

Még gyakorlott háziasszonyként sem könnyű kiszámolni, hogy mennyi kenyeret érdemes vásárolni. Hogyan tudjuk megóvni a kidobástól és újrafelhasználni a maradék kenyeret?

- Nyilván mindenki a friss kenyeret szereti, így van ez az ősidők óta, amióta kenyér létezik. Mint minden alapanyagra a kenyérre is igaz, hogy jó minőségűt vegyünk belőle. A kovászolt kenyerek ide sorolhatók: megvan az a tulajdonságuk, hogy akár három napig is fogyaszthatunk belőle, kisebb-nagyobb minőségi kompromisszumot kötve. Ha mégis megmarad, akkor se essünk kétségbe. Jó megoldás lehet, ha vékonyra felszeleteljük, fölrakjuk akár a konyhaszekrény tetejére, és hagyjuk kiszárítani, utána pedig házi zsemlemorzsát készítünk belőle. Sőt, ha pirítóst vagy bundás kenyeret akarunk készíteni, sokkal jobb, ha 2-3 napos, állottabb kenyeret használunk fel hozzá.

Hogyan készül a legfinomabb kétszersült? Kenyérpirítóban, sütőben vagy serpenyőben?

A saját megoldásom, hogy száraz serpenyőben picit lepréselve kezdem el sütögetni a szikkadt kenyeret. Ilyenkor sparheltos ízvilágot kapunk: egyrészt fel tudjuk frissíteni a kenyeret, másrészt kísérletezhetünk. Ha a legegyszerűbbet választjuk, egy paradicsomot félbevágunk és rányomjuk a levét, akkor már egy új dimenziót hoztunk létre, és nem is vagyunk messze attól, hogy gasztronómiai remeknek nevezzük. Egy jó paradicsomos, sparheltos pirítós, egy pici sóval meghintve szerintem tökéletes újrahasznosítása a szikkadt kenyérnek.

Jó megoldás lehet, amit sokan alkalmaznak, hogy a fagyasztóba tesszük?

- Ha már pár napos a kenyér, akkor nem javaslom a fagyasztást. A fagyasztás akkor lehet célszerű, ha mindig tartunk otthon „biztonsági” kenyeret elrakva, ilyen nálam is van. Ezt mindig úgy szoktam lefagyasztani, hogy a lehető legfrissebb állapotában. Ha melegen vettem, akkor megvárom, amíg teljesen kihűl, majd becsomagolom és így fagyasztom le. A kiolvasztásnál fel szoktam melegíteni akár egészben sütőben, vagy akár szeletekben pirítom. Amikor a kenyeret kiveszem és kiolvad, akkor szinte ugyanazt az állapotát tudom használni, ahogy lefagyasztottam. Fontos tudni, hogy egy kiolvasztott kenyérnek maximum fél napja van, utána már elveszíti a frissességét.

Gasztrotippek Széll Tamástól szombatonként 17.00-tól a Főmenüben a Dunán és minden hétfőn, szerdán és pénteken a 10.55-kor a Kossuth Rádióban!

A receptek és konyhai tippek elérhetők a Főmenü Médiaklikk-oldalán.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.