Nehéz is választani, hiszen a kínálat óriási: a boltok hűtőpultjában számos márka kínálja magát, és ugyanez a helyzet a hentesnél vagy a termelői piacon. Az egyetlen megoldás a kísérletezés: ha kinézetre szimpatikus egy-egy darab, vigyük haza és kóstoljuk meg.
Ha csak egy-két csík szalonnára van szükségünk, teljesen felesleges az előrecsomagoltat megvenni. A helyi hentesnél vagy a piacon kérhetünk annyit, amennyit egyszerre felhasználunk. Frissebb lesz, mint az előre csomagolt, és nem fog a hűtőben fonnyadozni a maradék.
Az öntöttvas serpenyő kiválóan alkalmas szalonnasütésre, de nem ez az egyetlen lehetőség. Ha nagyobb mennyiséget készítünk vagy csak szeretnék elkerülni a zsír fröcsögését, süssük a szalonnát sütőpapírral bélelt tepsiben. Ez a módszer rendkívül egyszerű és kényelmes, ráadásul a lakásban sem lesz füstös zsírszag.
Ahhoz, hogy a szalonnában lévő hús és zsír egyenletesen átsüljön, azonos hőmérsékletűnek kell lennie. A zsír tovább tartja a hideget, mint a hús, ezért felhasználás előtt a szalonnát 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten.
Ahhoz, hogy a szalonna szépen átsüljön, nem szabad a szeleteket egymásra halmozni a serpenyőben. A ropogós csíkok helyett a végén összegubancolódott, szétesett darabkák lesznek. Annyi szeletet tegyünk a serpenyőbe, hogy ne érjenek egymáshoz!
Bár úgy tűnhet, hogy ez a helyes lépés, azonban ha a szalonnát túl magas hőmérsékleten kezdjük el sütni, akkor a zsír nem olvad fel megfelelően, míg a hús megég. A végeredmény? Nyers, nyákos zsíros rész és égett, kemény hús.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.