Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Praktikus

9 dolog, amire még a sót használhatod az ízesítésen kívül!

9 dolog, amire még a sót használhatos az ízesítésen kívül!
A só a legsokoldalúbb tagja a fűszerespolcunknak, bár kétség kívül ez a legegyszerűbb is… Szinte minden fűszerkeveréknek elmaradhatatlan összetevője, magában használva pedig már egyetlen csipet is elég lehet ahhoz, hogy előhozza a vágyott ízeket a tojásból, az avokádóból, de még a csokis desszertekből is! Az ízek fokozásán túl a konyhasót, azaz a nátrium-kloridot még rengeteg módon hasznosíthatjuk a konyhában. Íme 9 szuper tipp, nem ételízesítéshez!

Nem barnul meg az alma

Ha sós vízbe mártjuk a felszeletelt almát, az tovább megőrzi majd a frissességét és a zamatát, plusz megelőzi a barnulást is. Így csináljuk: keverjünk el 1 teáskanál sót 1 bögre vízben, majd tegyük bele a gyümölcsdarabokat és hagyjuk így 10 percig. ezután szűrjük le, öblítsük le vízzel és így tálaljuk. Sokáig ínycsiklandó marad így a friss alma.

Italok hűtéséhez

Aki szereti a rögtönzött partikat, imádni fogja ezt a praktikát. Ha sót adunk a jégvödörbe, az italok gyorsabban lehűlnek majd. A vödörbe állított pezsgő köré szórjunk egy vastag réteg jeget, majd néhány evőkanál sót, aztán jöhet még egy adag jég, só, aztán jég az üveg nyakáig. Öntsük fel a jégrétegig hideg vízzel. 10-12 perc múlva éppen jó lesz az ital hőmérséklete!

A vágódeszka megtisztításához

Tökéletesen megtisztítja a fa vágódeszkát és semlegesíti a kellemetlen szagokat is. Szórjuk be vastagon sóval, majd egy nedves szivaccsal sikáljuk át, végül alaposan öblítsük le.

Viszlát, fokhagymaszag!

A fokhagyma finom és egészséges, de senki nem szereti, ha a kezén még napokig érzi a pucolás vagy az aprítás „nyomait”. Nedvesítsük be és finoman dörzsöljük át a kezeinket citromlé és só keverékével, majd langyos, szappanos vízzel öblítsük le.

Felszedi a tojást

Ha eltört egy tojás a konyhapulton vagy a padlón, szórjunk rá sót, majd hagyjuk így 20 percig. Ezután sokkal könnyebben és maradék nélkül fel lehet törölni.

Karban tartja a lefolyócsöveket

Heti egyszer szórjunk fél csészényi sót a konyhai és a fürdőszobai lefolyókba, majd öntsünk rá egy kancsó forró vizet. Ezzel az egyszerű trükkel áttisztíthatjuk a zsíros, koszos csöveket.

Gyógyír a torokfájásra

Rekedtségre, kezdődő torokfájára remek megoldás lehet a sós vizes gargalizálás.

Fényesebbé teszi az üveget

Ha már ragyog a váza, a kávéfőző kannája vagy más üvegedény, a só segíthet visszanyerni eredeti fényüket. Először keverjük össze 1/3 csésze tengeri sót 2 evőkanál ecettel, majd vigyük fel az üvegre (nagy kancsó vagy váza esetén kétszerese vagy háromszorosa is lehet a paszta mennyisége). Hagyjuk állni 20 percig, dörzsöljük át, majd töröljük le a sós ecetet. Öblítsük le alaposan és töröljük szárazra.

A kávéscsészékre is

Egyszerűen csak dörzsöljük át sóval a kávétól (vagy teától) elszíneződött részeket, hagyjuk hatni, aztán a szokásos módon mosogassuk el.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.