Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Zsemlegombóc
Körömpörkölt csülökkel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Epres blondie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tárkonyos csirkeraguleves
Praktikus

Soha többé nem veszel boltit - így készíts egyszerűen házi savanyú káposztát!

savanyú káposzta
Ha nem akarsz vagy tudsz piacra szaladni egy-két kiló savanyú káposztáért, a boltit pedig nem szereted - nincs más hátra, mint, hogy elkészítsd a saját, házi savanyú káposztádat! Ne gondold, hogy fél mázsa káposzta és egy 30 literes hordó kell hozzá! Elég egy nagy befőttes üveg és egy fej káposzta ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

A savanyú káposzta az úgynevezett fermentált, vagyis erjesztett ételek csoportjába tartozik, és méltán tartjuk szuperételnek, mivel rengeteg vitamint tartalmaz - kiemelkedő mennyiségű például a benne lévő C-vitamin, de emellett kalciumban és K-vitaminban is bővelkedik - bővelkedik olyan enzimekben is, amelyek a táplálék lebontásában játszanak szerepet, megkönnyítve ezzel a szervezet számára az emésztést; s ha mindez még nem lenne elég, a fogyást is segíti: magas rosttartalma révén teltségérzetet biztosít, miközben kalóriatartalma alacsony.


Az ízesítés tekintetében megoszlanak az elképzelések: van aki teszbe bele borsot, van, aki nem, van, aki tesz bele babérlevelet, borókabogyót - és van, aki csak az alappal: sóval és köménymaggal dolgozik.

Így készítsd el a házi savanyú káposztát

  1. A káposztát nem kell megmosni, mert a rajta előforduló baktériumok elősegítik az erjedést. Óvatosan fejtsd le a külső leveleit, és a szebbeket tedd félre.
  2. A félbe, majd negyedekre vágott fejet a torzsa kimetszése után gyaluld le, hosszú pengéjű késsel metéld vékony csíkokra vagy darabold fel késes aprítógéppel.
  3. Mérd le a legyalult, illetve felaprított mennyiséget, adj hozzá kilogrammonként 1,5 dkg tengeri vagy más természetes sót, és alaposan gyúrd össze, hogy a káposzta levet eresszen.
  4. Töltsd meg az előzőleg gondosan elmosogatott, kifőzött vagy mikróban sterilizált befőttesüveg(ek)et a besózott, átgyúrt káposztával, és kézzel határozottan, keményen nyomkodd le úgy, hogy a lé ellepje, de felette maradjon egy kis hely. A vecsési jelleg eléréséhez tegyél a tetejére kilogrammonként 1 tk köménymagot és 1 db babérlevelet. Ezután töltsd ki a helyet az üvegben a félretett levelekkel.
  5. A káposzta a légmentesen lezárt üveg(ek)ben néhány napig a konyhában maradhat. Ezután vidd át sötét, hűvös helyre, pl. pincébe, kamrába. Röpke 2 hét múlva már meg is kóstolhatod.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.