Hogyan őrizheted meg az áfonya frissességét? Nos, a legfontosabb: tárold úgy, hogy a dobozban ne tudjon a nedvesség összegyűlni. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elérni!
Az áfonya tárolás előtti leöblítése majd alapos szárítása sajnos nem elegendő ahhoz, hogy távol tartsd a nedvességet. A megoldás: miután leöblítetted a bogyókat, tedd sütőlapra a szemeket és hagyd a levegőn megszáradni. Miután teljesen száraz, tegyél egy papírt az edény aljába, majd minden réteg áfonya közé – tárold akár dobozban, akár zárható zacskóban. A papírtörlő ugyanis felszívja az össze felesleges nedvességet, így biztosan szépek, egészségesek maradnak a szemek. Hűtőszekrényben így 7-10 napig friss marad az áfonya, mélyhűtőben pedig akár hónapokig is eláll.
Mit tegyél, ha penészes az áfonya?
Ha egy-két penészes bogyót találsz a dobozban, az nem jelenti azt, hogy az egészet ki kell dobnod. Ha a bogyók több mint kétharmad még jó állapotban van, akkor egyszerűn csak válogasd szét, és a szép, egészséges szemeket még elfogyaszthatod. Fontos megjegyezni, hogy bár szándékosan biztosan nem fogsz penészes gyümölcsöt enni, ha egy-két szem lecsúszik, mert nem vetted észre a fehér, vattaszerű penészfoltokat, nem történik semmi baj!
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.