A csíráztatás folyamata otthon is roppant egyszerű. Megéri rászánni néhány napot, mert a csírák koncentráltan tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat, és könnyebben emészthetőek.
Először alaposan megmossuk a csírázatni kívánt növényt, majd egy edényben, tiszta vízben beáztatjuk őket néhány órára, esetleg egy éjszakára. Ezt követően átöblítjük folyó víz alatt, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk, majd egy befőttesüvegbe tesszük a szemeket, és tiszta textillel letakarjuk az üveg tetejét. Fejjel lefelé fordítjuk, és így hagyjuk néhány órára. Hogy megfelelő nedvességet biztosítsuk nekik, 12 óránként öblítsük át őket. 3-4 nap elteltével megjelennek a csírák, amiket már fogyaszthatunk is.
Fontos! Ha magról csíráztatunk, akkor kifejezetten erre a célra szánt magokat vásároljunk. Ha a szupermarketekben is fellelhető kész csírát veszünk, csakis friss, hűtött terméket válasszunk.
A jobb emészthetőség és a magasabb tápérték mellett a felhasználásuk sokszínűsége miatt is érdemes csírákat fogyasztani. A hüvelyeseken kívül a gabonafélék, egyes olajos magvak, sőt a zöldségek magjaiból is nevelhetünk csírákat.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.