A legfinomabb sütőtökkrémleves
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus grízgaluska leves
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Praktikus

Betegségek ellen is védenek: Így nevelj csírákat otthon

Sokkal több előnyét élvezhetjük a zöldségeknek és a hüvelyeseknek, ha csíra formájában is fogyasztjuk őket. Ráadásul otthon is egyszerűen csíráztathatunk – mutatjuk, hogyan.

A csíráztatás folyamata otthon is roppant egyszerű. Megéri rászánni néhány napot, mert a csírák koncentráltan tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat, és könnyebben emészthetőek.

A brokkolicsíra megakadályozhatja a rosszindulatú sejtek szaporodását (Fotó: Shutterstock)
A brokkolicsíra megakadályozhatja a rosszindulatú sejtek szaporodását (Fotó: Shutterstock)

Csíráztatás lépésről lépésre

Először alaposan megmossuk a csírázatni kívánt növényt, majd egy edényben, tiszta vízben beáztatjuk őket néhány órára, esetleg egy éjszakára. Ezt követően átöblítjük folyó víz alatt, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk, majd egy befőttesüvegbe tesszük a szemeket, és tiszta textillel letakarjuk az üveg tetejét. Fejjel lefelé fordítjuk, és így hagyjuk néhány órára. Hogy megfelelő nedvességet biztosítsuk nekik, 12 óránként öblítsük át őket. 3-4 nap elteltével megjelennek a csírák, amiket már fogyaszthatunk is.

Fontos! Ha magról csíráztatunk, akkor kifejezetten erre a célra szánt magokat vásároljunk. Ha a szupermarketekben is fellelhető kész csírát veszünk, csakis friss, hűtött terméket válasszunk.

A csírafogyasztás előnyei

A jobb emészthetőség és a magasabb tápérték mellett a felhasználásuk sokszínűsége miatt is érdemes csírákat fogyasztani. A hüvelyeseken kívül a gabonafélék, egyes olajos magvak, sőt a zöldségek magjaiból is nevelhetünk csírákat.

  • búzacsíra: a benne lévő klorofill segíti az oxigén áramlását a vérben, tisztítja a májat, normalizálja a vérnyomást, stabilizálja a vércukorszintet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású.
  • zabcsíra: a magas B- és E-vitamin-tartalma miatt hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint a bőr és a haj egészségéhez.
  • lencsecsíra: magas rosttartalmú, hosszan eltelít, csökkenti a vércukorszintet. Nagymértékben tartalmaz magnéziumot, vasat és cinket.
  • mungóbabcsíra: kitűnő növényi fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz vasat és C-vitamint.
  • lenmagcsíra: esszenciális zsírsavakat tartalmaz, csökkenti a rossz koleszterin szintjét, valamint gyulladáscsökkentő.
  • hagymacsíra: antibakteriális és méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert.
  • retekcsíra: méregtelenítő, immunerősítő hatású. Vízhajtó hatása miatt tisztítja a veséket.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.