A tojáskrémek közötti különbségek a tojás feldolgozásából, illetve a krém ízesítéséből fakadnak, vannak igazi nagy klasszikusok és szezonális, a kor divatjának behódoló változatok is.
A tojáskrémhez általában 8-9 perces főtt tojást szokás használni, de ennél lágyabb tojásokból is készíthetünk kencéket. Az elkészült tojást megtörhetjük villával, felvághatjuk késsel vagy akár tojásszeletelővel is felapríthatjuk, ha kellően ügyesek vagyunk, s többször át tudjuk forgatni a már szeletekre bontott tojást. Ha valóban krémes állagot szeretnénk elérni, akkor a tojást aprítóban vagy botmixer segítségével kis tej, vaj, esetleg krémsajt hozzáadásával könnyedén eldolgozhatjuk. Az is érdekes eredményt adhat, ha a tojások jelentős részét teljesen elkrémesítjük, viszont néhány példányt csak finoman vágunk össze, hogy eléggé darabos maradjon.
A tojáskrém lazításához sokféle anyagot használhatunk. A megtört tojást krémesíthetjük vajjal, adhatunk hozzá mascarponét, lágy sajtot, fetát vagy érett camembert-t, de bármilyen más, adott esetben már ízesített krémsajtot is adhatunk hozzá. A tojást kikeverhetjük kevés majonézzel, tejszínnel, lazíthatjuk tehéntúróval, juhtúróval vagy tejföllel, illetve ezek különböző arányú keverékéből álló krémmel is. Ha nem szeretnénk tejterméket használni, akkor kikeverhetjük liba- vagy kacsazsírral, esetleg érett avokádóval.
A tojáskrém állaga és krémessége mellett a fűszerezése is fontos kérdés. A hagymával történő gazdagítása esetén széles palettáról választhatunk. A krémhez adhatunk apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, vöröshagymát, lilahagymát, sonkahagymát, póréhagymát, tavasszal újhagymát vagy medvehagymát, s kedvelt alapanyag még a snidling is. A hagymát nem csak nyersen adhatjuk a krémhez, hanem dinsztelve is. Ezen kívül kipróbálhatjuk a pestóval kevert tojáskrémet vagy a spenóttal, reteklevéllel gazdagított változatot is.
Nem csak az íze, hanem az állaga miatt jó választás lehet, ha a tojáskrémet feldobjuk egy kevés apróra vágott kápia paprikával, retekkel, kaliforniai paprikával, paradicsommal, olajbogyóval, kapribogyóval, csemege kukoricával vagy épp szárzellerrel.
Zöldfűszerekkel is könnyedén ízesíthetjük a tojáskrémet és még esztétikussá is varázsolhatjuk. Nagyon jól harmonizál a tojással a petrezselyem, a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring és az oregano is, sőt bizonyos ízesítések esetén (mustárral történő kikeveréskor) a tárkony és a majoránna is fokozhatja a krém pikánsságát.
A tojáskrémet színezhetjük sáfránnyal, kurkumával, ízesíthetjük curryvel, pirospaprikával, köménnyel, vagy kissé csípőssé is formálhatjuk némi friss tormával, esetleg chilivel vagy borssal. A tojáskrémhez adhatunk füstölt halat, nagyon jó választás lehet a füstölt makréla, a sprotni, esetleg egy kevés füstölt lazac vagy pisztráng. Apróra vágott sonkával, hideg sült hússal vagy kolbászhússal is keverhető a krém, de reszelt vagy apróra vágott sajttal is megadhatjuk a karakterét.
A tojáskrémet nem csak szendvicsre tehetjük, hanem különböző – akár ehető – tálkákban is szervírozhatjuk. Igazi klasszikus a fehérjébe visszatöltött tojáskrém, vagyis a töltött tojás, de nyugodtan tehetjük a krémet sonkatekercsbe és sajttekercsbe, kínálhatjuk tésztakosárban vagy kivájt zöldségekben, amelyre ideális megoldás a nagyobb retek vagy kisebb paradicsom, a félbevágott paprika, a nagyobb karika kivájt uborka. Tojáskrémmel tölthetünk palacsintát, sőt tojáskrémmel rétegezve készíthetünk akár sós palacsintatortát is.
A tésztakosárkákban egyébként rengeteg lehetőség rejlik. A tojáskrémnek otthont adó tésztát készíthetjük omlós tésztából, réteslapból, leveles tésztából, égetett tésztából, de kisebb zsemléket is kivájhatunk a krémnek, vagy apró kürtőskalácsokat is alakíthatunk, amelybe a sajtrolóhoz hasonló módon tölthetjük a tojáskrémet. Arra azonban minden esetben ügyeljünk, hogy a tojáskrémet frissen, de hűtve fogyasszuk.
Hozzávalók:
6 tojás
8 dkg libazsír
10 szál medvehagyma
só
frissen őrölt feketebors
1-2 teáskanál mustár
csipetnyi szerecsendió
Elkészítés: A tojásokat lobogó vízbe teszem és 9 percig főzöm. Amíg fő a tojás, addig a medvehagymát vékony csíkokra vágom, majd - mint a petrezselymet – tovább aprítom. Ezután hideg víz alá tartom az edényt, és hagyom, hogy a tojások is kihűljenek. Lehámozom a héjukat, és a tojásszeletelő segítségével egyszer, kétszer, háromszor felvágom, közben mindig fordítok rajta, s ha ügyesen csináltam, akkor pont apró kockákra fog széthullani az egész.
A tojásmorzsát tálba teszem, majd hozzáadom az apróra vágott medvehagymát, finoman sózom, borsozom, mustárt, szerecsendiót és zsírt adok hozzá. Elkeverem, a krémet fél órára a hűtőbe teszem, utána tálalható.
Elkészítés:
6 tojás
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál mustár
4 dkg kapribogyó
só
frissen őrölt feketebors
Elkészítés: A tojásokat lobogó vízbe teszem és 9 percig főzöm, majd hideg víz alá tartom az edényt, és a tojásokat lehűtöm. Lehámozom a héjukat, késsel felaprítom, majd nagyobb tálba teszem, és villával is alaposan áttöröm. A tojáskrémet majonézzel, tejföllel lazítom, majd mustárral, sóval és borssal fűszerezem, végezetül belekeverem az apróra vágott kapribogyót és a finomra vágott snidlinget. Elkeverem, a krémet fél órára a hűtőbe teszem, utána tálalható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.